Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Άλλους ισολογισμούς δημοσίευσε και άλλους επικαλείται στο άρθρο 99 η Μαρινόπουλος

Άλλους ισολογισμούς δημοσίευσε και άλλους επικαλείται στο άρθρο 99 η Μαρινόπουλος
Το καυτό ερώτημα της χορήγησης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας στην εταιρία που έριξε φέσι άνω των 100 εκατ. ευρώ σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία
Μείζον θέμα προκαλεί το γεγονός ότι ο όμιλος Μαρινόπουλος άλλα αναφέρει στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του και το ΓΕΜΗ μόλις πριν από λίγες ημέρες και άλλα στην αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 ενώ την ίδια στιγμή ενώ έχει ρίξει φέσι άνω των 100 εκατ. ευρώ στο δημόσιο (ασφαλιστικά ταμεία και φόροι) φαίνεται να είχε τον τρόπο να εξασφαλίζει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα η οποία είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση συμβάσεων πώλησης ακινήτων ή sale and lease back τις οποίες έκανε και το 2014 αλλά και το 2015.
Στην αίτηση υπαγωγής στην πτωχευτική διαδικασία η εταιρία εμφανίζει την ένδειξη αναμορφωμένα στοιχεία ενώ δεν προκύπτει από κάπου να έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις με αναμορφωμένα στοιχεία που επικαλείται.
Οι διαφορές που εμφανίζονται είναι πραγματικά εντυπωσιακές.
Για παράδειγμα τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας στο δημοσιευμένο ισολογισμό εμφανίζονται να είναι 314 εκατ. ευρώ το 2013 και στον αναμορφωμένο, που επικαλείται η επιχείρηση στην υποβολή της αίτησης για το άρθρο 99, 271 εκατ. ευρώ.
Ουσιαστικά έχουμε σημαντική απόκλιση σε ουσιώδη στοιχεία της εταιρίας που δημιουργούν ερωτήματα και για τον τρόπο που έκαναν τη δουλειά τους οι ορκωτοί ελεγκτές των εταιριών του ομίλου και τι ακριβώς έλεγχαν.
Παράλληλα σωρεία ερωτημάτων προκαλεί το γεγονός ότι ενώ εδώ και τρία έτη η Μαρινόπουλος εμφανίζεται να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές από υποχρεώσεις για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές φαίνεται ότι έβρισκε τον τρόπο να λαμβάνει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.
Αλλιώς πως να εξηγηθεί το γεγονός ότι τα έτη 2014 και 2015 προχωρεί σε σύναψη δανειακών συμβάσεων και χρηματοδότηση-αναχρηματοδότηση υποχρεώσεων.
Στις οικονομικές καταστάσεις του 2014 που δημοσίευσε η Μαρινόπουλος αναφέρει μάλιστα ότι επί ποσού 45 εκατ. ευρώ για φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης είχε διακανονίσει ποσό 17 εκατ. ευρώ αλλά και τις προηγούμενες χρήσεις οι διακυμάνσεις σε αυτές τις υποχρεώσεις είναι σημαντικές και η εταιρία αναφέρει γενικώς ότι οφείλονται σε ρυθμίσεις.
Πλήρωνε όμως η Μαρινόπουλος τις ρυθμίσεις;
Διότι για να κάνει τις συνεχείς συμβάσεις sale and leaseback ή και πωλήσεων ακινήτων προφανώς θα πρέπει να διέθετε ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και μάλιστα να τη λαμβάνει συνεχώς εξοφλώντας τις τρέχουσες οφειλές αλλά και τις ρυθμισμένες.
Εκ των πραγμάτων και με δεδομένο ότι έριξε φέσι 100 εκατ. ευρώ αναζητούνται ο τρόπος και οι χορηγοί φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

(πρώτη ενημέρωση 30 Ιουνίου 2016, 08:17)

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης