Επιχειρήσεις

Δεκτή η αίτηση της Μαρινοπουλος για προστασία από τους πιστωτές της - Γιατί το ελληνικό Δημόσιο ζήτησε να εξαιρεθεί;

Δεκτή η αίτηση της Μαρινοπουλος για προστασία από τους πιστωτές της - Γιατί το ελληνικό Δημόσιο ζήτησε να εξαιρεθεί;
Ποιοι διαφωνούν με τη σωτηρία της εταιρείας;
Στο επόμενο στάδιο προχωρά η διαδικασία διάσωσης του ομίλου Μαρινόπουλου μετά τη σημερινή απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που στην πράξη απαγορεύθηκαν οι κατασχέσεις των πιστωτών προς τη Μαρινόπουλος μέχρι να συζητηθεί εκ νέου η υπόθεση εξυγίανσης του ομίλου και την υπαγωγή του στο άρθρο 99.
Το αίτημα της Μαρινόπουλος για προστασία από τους πιστωτές συζητήθηκε σε μία κατάμεστη αίθουσα του Δικαστηρίου στην πρώην Σχολή Ευελπίδων σε συνθήκες αφόρητης ζέστης με τους δικηγόρους να είναι μούσκεμα στο ιδρώτα καθώς οι αρμόδιοι είχαν βγάλει τα χερούλια από τα παράθυρα και τα κλιματιστικά να είναι εκτός λειτουργίας.
Το δικηγορικό γραφείο Σεραφείμ Σωτηριάδης και Συνεργάτες που είχε αναλάβει την υπεράσπιση του αιτήματος για την προστασία από τους πιστωτές προσκόμισε στοιχεία όπως το ποσοστό των πιστωτών που συμφωνούν με τα μέτρα προστασίας έφθανε στο 45% κα την ίδια στιγμή κατέθεσε τη επιστολή του ομίλου Σκλαβενίτη που εμφανίσθηκε ως στρατηγικός επενδυτής που επιθυμεί να διαπραγματευθεί για την απόκτηση του ομίλου Μαρινόπουλου σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες.
Ο δικηγόρος κ. Σεραφείμ Σωτηριάδης παρουσίασε την οικονομική κατάσταση της εταιρείας.
Ανέφερε ότι οι συνολικές οφειλές ανέρχονται σε 1,324 δισ ευρώ και το ύψος των πιστωτών που συμμετέχουν στη διαδικασία έχοντας απαιτήσεις από τον όμιλο Μαρινόπουλο ανέρχονταν σε 558.496.000 ευρώ.
Επίσης κατέθεσε επιστολή του ομίλου Σκλαβενίτη ο οποίος επιβεβαιώνει το στρατηγικό ενδιαφέρον του για τον όμιλο Μαρινόπουλο με την προϋπόθεση να διενεργηθεί due diligence σε οικονομικό , φορολογικό και νομικό επίπεδο.
Θετική γνώμη υπέρ της προστασίας της Μαρινόπουλος έδωσαν η Alpha Bank γνωστοποιώντας ότι οι απατήσεις προς την εταιρεία ανέρχονται σε 121 εκατ. ευρώ. Την ίδια στάση τήρησαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών της Πειραιώς και της Eurobank με τις συνολικές απαιτήσεις να ανέρχονται σε 35 εκατ. ευρώ.
Ο εκπρόσωπος του ΙΚΑ ήταν υπέρ της προστασίας της εταιρείας με τις συνολικές οφειλές να ανέρχονται μαζί με τις προσαυξήσεις στα 53 εκατ. ευρώ.

Το Ελληνικό Δημόσιο ζητάει άμεσα τα 50 εκατ. ευρώ από τη Μαρινόπουλος

Η έκπληξη ήρθε από τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή τον φορολογικό μηχανισμό του κράτους, που ζήτησε να εξαιρεθεί από την απαγόρευση της προστασίας από τους πιστωτές έτσι, ώστε να διεκδικήσει τις νόμιμες οφειλές χωρίς κανέναν περιορισμό.
Το ύψος των οφειλών ανέρχονται σε 50 εκατ. ευρώ.
Στην περίπτωση του ελληνικού Δημοσίου το οποίο την ίδια στιγμή «κυνηγά» οφειλές από το πρώτο ευρώ μέχρι πρότινος και παλαιότερα για οφειλές που ξεπερνούσαν το 1 εκατ. ευρώ, προκύπτει το εύλογο ερώτημα γιατί η νομική υπηρεσία δεν προστάτευσε έγκαιρα τα συμφέροντα του Δημοσίου.
Ποιοι είχαν δώσει εντολές να μην ενοχλούν τον όμιλο Μαρινόπουλο;
Οι οφειλές δεν δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο αλλά πρόκειται για χρέη παλαιότερων ετών.
Το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να ρίξει φώς στη υπόθεση κα κυρίως να απαντήσει για είχαν «παγώσει» τις διαδικασίες είσπραξης δίνοντας χρόνο στους μετόχους της εταιρείας όταν ο φορολογικός μηχανισμός εξαντλεί όλα τα ένδικα μέσα στους φορολογούμενους; Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει στα χέρια του εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Ο βασικός μέτοχος της Μαρινόπουλος πρέπει να βάλει βαθιά χέρι στην τσέπη αν πράγματι επιθυμεί τη διάσωση της επιχείρησης ενώ σε άλλη περίπτωση θα υπονομεύσει το σχέδιο σωτηρίας της εταιρείας.
Ενάντια στην προστασία της εταιρείας ήταν κυρίως δικηγόροι που εκπροσωπούσαν ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν εκμισθώσει τα καταστήματά τους στην Μαρινόπουλος, η οποία όμως δεν κατέβαλλε τα μηνιαία μισθώματα με αποτέλεσμα οι οφειλές προς τους ιδιοκτήτες να φθάνουν σε κάποιες περιπτώσεις και τα 3 εκατ. ευρώ.
Ζητούσαν την εξαίρεσή τους από τα μέτρα προστασίας και κυρίως την υλοποίηση εξώσεων για να πάρουν εκ νέου τον έλεγχο της ιδιοκτησίας τους.
Ανάμεσα στα αιτήματα των δικηγόρων που διαφωνούσαν με την προστασία της εταιρείας από τους πιστωτές ήταν ότι η διοίκηση να μη μπορεί να μεταβιβάσει κανένα περιουσιακό στοιχείο.
Να σημειωθεί ότι η εκπρόσωπος της εταιρείας Αρβανιτίδης κατέθεσε αίτημα να μη αλλάξει η μετοχική σύνθεση να διατηρηθεί σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου κατηγορώντας ακόμη τη διοίκηση ότι δεν έχει εκδώσει ισολογισμούς τα τρία τελευταία χρόνια.
Επίσης ανέφερε ότι προχώρησε σε διαγραφή χρεών ύψους 103 εκατ. ευρώ σε θυγατρική της εταιρείας.
Η πρόεδρος του Δικαστηρίου δεν μπήκε στην ουσία των καταγγελιών και κατέγραψε την αντίθεση της σχετικά με το αίτημα της εταιρείας Μαρινόπουλος.
Αρνητική στάση κράτησε και η εταιρεία Creta Farms με το συνολικό ύψος της οφειλής να ανέρχονται στα 10 εκατ. ευρώ μαζί με άλλες τρείς εταιρείες .
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας με το εκπρόσωπος της να ζητεί εξαίρεση για συνολική οφειλή 5,.5 εκατ. ευρώ .
Η εταιρεία ΚΡΙ – ΚΡΙ και «ΚΑΛΛΑΣ» με συνολικές απαιτήσεις 8,5 εκατ. ευρώ ζήτησαν την εξαίρεσή τους από την προστασία απαιτώντας τα οφειλόμενα ποσά.
Αντίθετα θετική στάση κράτησαν και εργαζόμενοι έναντι του αιτήματος της εταιρείας αλλά ζήτησαν να εξαιρεθούν από τα μέτρα προστασίας έτσι να υπάρχει δυνατότητα καταβολής των αποδοχών τους

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης