Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Νέο χτύπημα στην αγορά πετρελαίου - Μάχη για ΕΛΠΕ και Motor Oil ο εφοδιασμός των αεροδρομίων της Fraport

Νέο χτύπημα στην αγορά πετρελαίου - Μάχη για ΕΛΠΕ και Motor Oil ο εφοδιασμός των αεροδρομίων της Fraport
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι τα ΕΛΠΕ διαθέτουν διυλιστήρια ανά την Ελλάδα, γεγονός που τους δίνει ένα ελαφρύ προβάδισμα
Στενεύουν τα περιθώρια για τις μικρούς παίκτες στην αγορά πετρελαίου. Μετά το χτύπημα της Jet Oil, τριγμούς αναμένεται να προκαλέσει η νέα σύμβαση που αναμένεται να υπογράψει η Fraport για τον εφοδιασμό των αεροσκαφών που θα προσγειώνονται στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που έχει αναλάβει.
Και αυτό γιατί ενώ μέχρι τώρα ο εφοδιασμός των αεροσκαφών γινόταν από μικρούς παίκτες της αγοράς με συμβόλαια που υπογραφόταν για το κάθε ένα αεροδρόμιο ξεχωριστά, πλέον η Fraport θα υπογράψει μία ενιαία σύμβαση.
Οι δύο παίκτες που προκρίνονται για τη νέα χρυσοφόρα σύμβαση, η οποία θα υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους, είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil, με τα ΕΛΠΕ να φέρεται να έχουν προβάδισμα. Και αυτό γιατί όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, τα ΕΛΠΕ διαθέτουν διυλιστήρια ανά την Ελλάδα, γεγονός που τους δίνει ένα ελαφρύ προβάδισμα.
Μία τέτοια σύμβαση - όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς θα δώσει σημαντική ώθηση στα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου που θα επιλεγεί καθώς το 2015 οι επιβάτες των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που πέρασαν από αυτά, ξεπέρασαν τα 23 εκατ.
πολλοί πάντως δεν αποκλείουν η σύμβαση της Fraport να γίνει και με τους δύο πετρελαϊκούς Ομίλους, με το μεγαλύτερο όμως ποσοστό να κατέχει ο ένας εκ των δύο.
Η ανάληψη της λειτουργίας των αεροδρομίων εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στο τέλος του έτους, με την ταυτόχρονη προκαταβολή του τιμήματος παραχώρησης ύψους 1.234.000.000 ευρώ από την κοινοπραξία.
Tα αεροδρόμια που βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα είναι του Ακτίου (PVK), της Καβάλας (KVA) και της Θεσσαλονίκης (SKG).
Τα υπόλοιπα 11 αεροδρόμια βρίσκονται σε νησιά και είναι της Κέρκυρας (CFU), των Χανίων/ Κρήτης (CHQ), της Κεφαλονιάς (EFL), της Κω (KGS), της Μυτιλήνης (MJT), της Μυκόνου (JMK), της Ρόδου (RHO), της Σάμου (KGS), της Σαντορίνης (JTR), της Σκιάθου (JSI) και της Ζακύνθου(ZTH).
Η κυριότητα των αεροδρομίων θα παραμείνει στο Ελληνικό Δημόσιο για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης. Πέραν της προκαταβολής του τιμήματος παραχώρησης, θα καταβάλλεται κάθε χρόνο τίμημα 22,9 εκατ. ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως.
Η κοινοπραξία Fraport- Κοπελούζου θα επενδύσει συνολικά 330 εκατομμύρια ευρώ σε αερολιμενικές υποδομές μέχρι το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης