Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία – Ποιοι κλάδοι ευνοούνται

tags :
Ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία – Ποιοι κλάδοι ευνοούνται
Τουρισμός, Real Estate και Ιχθυοκαλλιέργειες εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ των ευνοημένων από την αναταραχή
Ευκαιρίες σε τρεις τομείς εντοπίζουν παράγοντες της αγοράς λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στην Τουρκία.
Θετικά μηνύματα υπάρχουν για τουρισμό, Real Estate και Ιχθυοκαλλιέργεια ενώ δεν αποκλείεται αν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην Τουρκία η Ελλάδα να κερδίσει ακόμα περισσότερα.
Πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνουν πως πριν το αποτυχημένο πραξικόπημα υπήρχαν αναφορές για πιθανές τοποθετήσεις πλούσιων «αντικαθεστωτικών» σε ακίνητα στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια να αποσύρουν κεφάλαια από την Τουρκία.
Αυτές οι πληροφορίες εξετάζονται προσεκτικά και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί οι προσπάθειες να ενταθούν το επόμενο διάστημα.
Ακίνητα σε νησιά κοντά στην Τουρκία ενδέχεται να μπουν στο στόχαστρο επενδυτών που ανήκουν στο αντίπαλο στρατόπεδο από αυτό του Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί εκκαθαρίσεις αντιπάλων αυτήν την περίοδο, έχοντας μάλιστα κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο κλάδος του τουρισμού αναμένεται επίσης να ωφεληθεί καθώς η αναταραχή στην Τουρκία θα διώξει επισκέπτες με τη χώρα μας να ευνοείται άμεσα.
Ήδη την περασμένη Τετάρτη 20 Ιουλίου, δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ανέφερε πως φιλοξενούνται στη Ρόδο από την Κυριακή 17 Ιουλίου περίπου 300 Δανοί τουρίστες οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν διακοπές στην Τουρκία μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος.
Όπως ανέφερε το δημοσίευμα οι τουρίστες είχαν προγραμματίσει να κάνουν τις διακοπές τους σε τουριστικά θέρετρα στα παράλια της Τουρκίας, αλλά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και τα γεγονότα που σημειώθηκαν, εξέφρασαν στον τουριστικό πράκτορά τους την επιθυμία να μην παραμείνουν στη χώρα.
Όμως, την τελευταία στιγμή δεν μπορούσε να τροποποιηθεί το πρόγραμμα της πτήσης και να αλλάξει ο προορισμός των αεροπλάνων, καθώς, παρά τα αιτήματα προς τις ελληνικές υπηρεσίες, δεν υπήρχε περιθώριο να εξυπηρετηθούν, ούτε από το αεροδρόμιο της Ρόδου, ούτε από το αεροδρόμιο της Κω.
Αναγκαστικά, τα τρία αεροπλάνα της εταιρείας Primera προσγειώθηκαν την Κυριακή στην Τουρκία (δύο στην Αττάλεια και ένα στο Ντάλαμαν), όπου αποβίβασαν τους επιβάτες τους.
Από αυτούς, περίπου 300 αρνήθηκαν να παραμείνουν στην Τουρκία, συνέχισαν, οδικώς, το ταξίδι τους μέχρι τα παράλια της χώρας και από εκεί έφτασαν ακτοπλοϊκώς στη Ρόδο.
Αμέσως ξεκίνησε διαδικασία, προκειμένου να βρεθούν δωμάτια για να τους φιλοξενήσουν, καθώς πολλά ξενοδοχεία ήταν γεμάτα και δεν μπορούσαν να τους εξυπηρετήσουν.
Οι συγκεκριμένοι τουρίστες θα αναχωρήσουν από τη Ρόδο την ερχόμενη Κυριακή, 24 Ιουλίου, με αεροπλάνα που θα έρθουν από τη Δανία για να τους παραλάβουν, τα οποία στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς την Τουρκία για να παραλάβουν όσους παρέμειναν εκεί για διακοπές.
Ακόμα και τουρίστες που επέστρεφαν στη χώρα τους με ενδιάμεσο σταθμό το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης άλλαξαν εισιτήρια ώστε να μην περάσουν από τη χώρα ούτε για ελάχιστες ώρες.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης σημείωσε σε ενημέρωση τύπου χθες ότι τις τελευταίες μέρες καταγράφεται σημαντική αύξηση κρατήσεων λόγω του «κλεισίματος» της αγοράς της Τουρκίας.
Τέλος στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας εκτιμάται ότι θα υπάρξει ωφέλεια με τα πρώτα σημάδια να αποτυπώνουν απλά την αισιοδοξία στελεχών του κλάδου.
Όπως σημειώνουν περιμένουν να δουν τιμολογήσεις πρώτα και μετά να βγάλουν συμπεράσματα, υπάρχουν όμως θετικές προσδοκίες.
Σημειώνεται πως οι εταιρείες Σελόντα και Νηρεύς έχουν πουλήσει τις συμμετοχές που είχαν σε τουρκικές εταιρείες.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης