Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αδειάζουν τα ράφια της Μαρινόπουλος – Προσφορές που φθάνουν έως το 70% - Αναζητά...300 εκατ

Αδειάζουν τα ράφια της Μαρινόπουλος – Προσφορές που φθάνουν έως το 70% - Αναζητά...300 εκατ
Πόσα εκατομμύρια ευρώ απαιτούνται άμεσα για τη σωτηρία του 
Περίπου 300 εκατ. ευρώ αναζητούνται για τη σωτηρία του ομίλου Μαρινόπουλου τα οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν εμφανισθεί στο τραπέζι που… παίζεται το πιο σκληρό πόκερ στην ιστορία του λιανεμπορίου.
Ο όμιλος Σκλαβενίτης καλείται να βάλει στο τραπέζι περίπου 75 εκατ. ευρώ και οι τράπεζες που συμμετέχουν στο σχήμα διάσωσης τα υπόλοιπα 225 εκατ. ευρώ.
Μέχρι σήμερα, ο βασικός μέτοχος της Μαρινόπουλος δεν έχει ανοίξει τα «χαρτιά» ενώ την ίδια στιγμή έχει καταθέσει αίτημα για χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος των κεφαλαίων που έχει ζητήσει η Μαρινόπουλος ανέρχονται σε 30 εκατ. ευρώ.
Ο πακτωλός των χρημάτων που αναζητείται δεν είναι βέβαιό ότι θα εμφανισθεί πάνω στο τραπέζι.
Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στις διεργασίες διατηρούν την αισιοδοξία τους και την ίδια στιγμή μιλούν ότι δίνεται ένας αγώνας για τη σωτηρία του ομίλου.
Η PWC, που έχει αναλάβει το due diligence για λογαριασμό του Σκλαβενίτη, αναμένεται να ολοκληρώσει το πόρισμα της μέχρι τα τέλη του μήνα.
Στη διαδικασία διάσωσης του ομίλου Μαρινόπουλου το σενάριο του «κουρέματος» των προμηθευτών είναι στο τραπέζι, αλλά υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τη αγορά, καθώς θεωρείται άνιση μεταχείριση έναντι του συνόλου του λιανεμπορίου από τους ισχυρούς προμηθευτές.
Το αρχικό σενάριο για «κούρεμα» των προμηθευτών στα επίπεδα του 40% παραμένει, αλλά στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι πρέπει να φθάσει στα επίπεδα του 80% για να υπάρχει ελπίδα σωτηρίας.
Πρόκειται για το μεγάλο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων και οι συμμετέχοντες στρέφουν το βλέμμα τους προ την πλευρά του Μαρινόπουλου.
Ωστόσο, οι αρνητικές εξελίξεις στην ελληνική αλυσίδα σουπερ μάρκετ προκάλεσαν ένα τσουνάμι προσφορών και εκπτώσεων σε μια γκάμα προϊόντων που βρίσκονται στα ράφια του σουπερ μάρκετ.
Ο αριθμός των καταναλωτών που επισκέπτεται τα καταστήματα «κυνηγά» τις ευκαιρίες σε προϊόντα οικιακής χρήσης, αλλά και σε άλλες κατηγορίες που να σημειωθεί φθάνουν έως το 70%.
Είναι εμφανείς οι ελλείψεις σε προϊόντα και πολλά ράφια είναι άδεια, ενώ όσα είναι γεμάτα καλύπτονται από ένα προϊόν, καθώς δεν υπάρχει η ποικιλία των προϊόντων.
Στα καλοκαιρινά είδη, οι προσφορές φθάνουν έως το 50% και στα τυροκομικά φθάνουν στο 20%.
Η πλειονότητα των καταστημάτων παραμένουν ανοικτά με τους εργαζόμενους να είναι στα πόστα τους.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για τη Μαρινόπουλος

Σύμφωνα με το σχέδιο, μέχρι τα τέλη του μήνα πρέπει ο όμιλος Σκλαβενίτης να υπογράψει Memorandum of Understanding (MoU) με τον όμιλο Μαρινόπουλο για τη διάσωσή του.
Στα μέσα Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί το due diligence και στα τέλη του μήνα θα έχει παρουσιασθεί το τελικό σχέδιο διάσωσης με τη συμμετοχή των τραπεζών.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα πρέπει να είναι έτοιμο το σχέδιο συμφωνίας με τους προμηθευτές.
Να σημειωθεί ότι το αρχικό σχέδιο της Μαρινόπουλος προς τους προμηθευτές ήταν η αποπληρωμή των οφειλών σε 15 χρόνια, το οποίο όμως δεν βρίσκει ανταπόκριση από τους προμηθευτές.
Στις 21 Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί στο Πρωτοδικείο της Αθήνας η αίτηση για υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 106β, που θα εξασφαλίσει τη διάσωση της επιχείρησης.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η διαπραγμάτευση διάσωσης του ομίλου Μαρινόπουλου στην παρούσα φάση έχει έναν ενδιαφερόμενο τον όμιλο Σκλαβενίτη, ενώ στην περίπτωση που τα σχέδιο οδηγηθεί σε ναυάγιο είναι βέβαιο ότι θα εμφανισθούν αρκετοί ενδιαφερόμενοι για να πάρουν τα «φιλέτα» καταστήματα.













Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης