Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο εγκλωβισμός Grimaldi στη HSW, η απέλπιδα κίνηση και η μάχη για μια «αδύναμη» εταιρία

tags :
Ο εγκλωβισμός Grimaldi στη HSW, η απέλπιδα κίνηση και η μάχη για μια «αδύναμη» εταιρία
Η στρατηγική ολιγοπωλίου των Ιταλών και οι αντιδράσεις
Μπορεί η Τράπεζα Πειραιώς έχοντας τον έλεγχο των μετοχών της ΑΝΕΚ και της Seastar να κέρδισε τη μάχη κυριολεκτικά στο νήμα και να εξέλεξε νέα διοίκηση στην τελευταία επεισοδιακή Γενική Συνέλευση της Hellenic Seaways, ωστόσο ο όμιλος Grimaldi που ελέγχει τις Μινωικές δεν φαίνεται να παραδίδει εύκολα τα όπλα και συνεχίζει την προσπάθεια συγκέντρωσης μετοχών, δεδομένου ότι έχει ήδη φτάσει στο 47,4% του μετοχικού κεφαλαίου και είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρίας.
Το παράδοξο είναι πως ενώ οι Μινωικές έχουν κατ' επανάληψη κατηγορήσει τη διοίκηση της HSW για τον τρόπο που διαχειρίζεται την εταιρία έρχεται να αγοράσει σε τιμή (4 Ευρώ), η οποία όπως αναφέρει είναι τετραπλάσια της λογιστικής αξίας.
Βέβαια όταν άρχισε το 2016 να αυξάνει το ποσοστό της η εταιρία η εξαγορά του πακέτου των μετοχών του ομίλου Interamerican έγινε στα 1,5 Ευρώ ανά μετοχή και στη συνέχεια αυξήθηκε στα 2,5 Ευρώ.
Και προφανώς η αύξηση της προσφερόμενης της τιμής σχετίζεται με την αδυναμία να βρει άλλους ενδιαφερόμενους πωλητές.
Άλλωστε οι κάτοχοι του 9% των μετοχών (από το περίπου 12% που βρίσκεται σε διασπορά) συνασπίστηκαν γύρω από την Τράπεζα Πειραιώς, γεγονός που δείχνει και τις προθέσεις τους ενώ ο όμιλος Grimaldi έκανε μια απέλπιδα προσπάθεια στη Γενική Συνέλευση να αποκτήσει μέσω δικαστικής οδού πρόσβαση στο μετοχολόγιο της εταιρίας, πράγμα που όμως το δικαστήριο δέχτηκε παρά μόνον για τους μετόχους που μετείχαν στη συνέλευση.
Έτσι, ο Ιταλικός όμιλος έχασε την δυνατότητα πρόσβασης και υποβολής υψηλής προσφοράς προκειμένου να δελεάσει τους λίγους μικρομετόχους που έχουν απομείνει στην εταιρία.
Με δεδομένο ότι ήδη έχει επενδύσει σημαντικά ποσά ο χρόνος αρχίζει να δουλεύει πιεστικά εναντίον του ομίλου Grimaldi.
Ειδικά μάλιστα αν ληφθεί υπό όψιν ότι στις αρχές του 2015 και προκειμένου να πείσει τους μικρομετόχους της HSW να πουλήσουν τις μετοχές τους είχε αναφέρει ότι «η χρηματοοικονομική θέση της HSW κρίνεται ως ιδιαίτερα αδύναμη με βάση και τα Δημοσιευμένα στοιχεία Ισολογισμού του 2014, γεγονός που καθιστά απολύτως απαραίτητη την ενίσχυση της εταιρείας με νέα κεφάλαια που στην τρέχουσα αρνητική οικονομική συγκυρία μόνο ένας ισχυρός μέτοχος ο οποίος διαθέτει υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση μπορεί να διαθέσει».
Και αυτό ενισχύει το εύλογο ερώτημα γιατί καίγεται να αγοράσει μια αδύναμη χρηματοοικονομικά εταιρία, η οποία το 2015 αποδεικνύεται ότι είχε βελτιωμένες επιδόσεις ενώ η συγκυρία για τις ναυτιλιακές δεν είναι αρνητική.
Είναι προφανές ότι ο στόχος του ομίλου Grimaldi είναι να δημιουργήσει ολιγοπωλιακές συνθήκες στην ελληνική ακτοπλοΐα, καθώς αν αποκτήσει την HSW ο μοναδικός ουσιαστικός ανταγωνιστής της θα είναι η Attica.
Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές πως ένας τραπεζικός όμιλος δεν μπορεί να κρατά επί μακρόν συμμετοχές σε μη τραπεζικές εταιρίες ενώ είναι σαφές ότι η κάθε τράπεζα έχει την ισχύ να μην επιτρέψει να χαθεί η προσδοκώμενη υπεραξία από την «επένδυσή» της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης