Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τον φάκελο του καρτέλ στην αγορά καλλυντικών ανοίγει η Επιτροπή Ανταγωνισμού

tags :
Τον φάκελο του καρτέλ στην αγορά καλλυντικών ανοίγει η Επιτροπή Ανταγωνισμού
O τζίρος της αγορά καλλυντικών σήμερα έχει υποχωρήσει στα 900 εκατ. ευρώ από 1,5 δισ. ευρώ που ήταν πριν από την κρίση
Το καρτέλ στην αγορά καλλυντικών βάζει στο στόχαστρο της η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την σχετική συζήτηση να έχει προγραμματιστεί για τις 24 Οκτωβρίου και ενώ ήδη έχει πραγματοποιηθεί σχετική έρευνα.
Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες της εταιρίας Notos Com Συμμετοχές εναντίον πέντε εταιριών χονδρικής εμπορίας επώνυμων καλλυντικών.
Πρόκειται για τις Εstee Lauder Hellas A.E., Π.Ν. Γερολυμάτος ΑΕΒΕ, L’ Oreal Produits de Luxe Hellas Α.Ε., Γρ. Σαράντης ΑΒΕΕ και Parfums Christian Dior Hellas AEBE, οι οποίες κατηγορούνται για τον καθορισμό ενιαίας τιμής στα καλλυντικά (οι τιμές της ίδιας μάρκας δεν παρουσίαζαν διαφορές από κατάστημα σε κατάστημα).
Μάλιστα σε δεύτερη καταγγελία της η Notos Com στράφηκε και κατά των εταιριών λιανικής εμπορίας καλλυντικών υψηλής ποιότητας και τιμής, που λειτουργούν υπό το διακριτικό σήμα «Hondos Center».
Η καταγγελία υποβλήθηκε όταν η Notos Com αποφάσισε να προχωρήσει σε εκπτώσεις 60% σε ορισμένα προϊόντα. Ωστόσο, οι παραπάνω πέντε εταιρείες αντέδρασαν στην προοπτική του 60%, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν δικαιούται η εταιρεία να προχωρήσει σε αυτού του ύψους την έκπτωση.
Όμως όλες μαζί την ίδια ημέρα -την πρώτη ημέρα των εκπτώσεων- απέσυραν από το Notos Galleries όλες τις αισθητικούς που απασχολούσαν εκεί. Μάλιστα, στην καταγγελία γίνεται λόγος για σύμπραξη των εταιρειών αυτών με μεγάλη εταιρεία λιανικής, η οποία -όπως λέγεται- διέθετε προϊόντα της Notos Com με χαμηλότερα ποσοστά εκπτώσεων σε σχέση με εκείνα που γίνονταν σε άλλες εταιρείες.
Οι εταιρείες φέρεται να υποστήριξαν προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού πως απέσυραν τις αισθητικούς επειδή οι πωλήσεις που πραγματοποιούν τα προϊόντα τους μέσα από το Notos Galleries ήταν χαμηλές και ως εκ τούτου είναι μάλλον ασύμφορο να απασχολούν εκεί προσωπικό.
Μετά τις καταγγελίες η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (ΓΔΑ) της Επιτροπής Ανταγωνισμού  διενέργησε αιφνιδιαστικούς ελέγχους, έλαβε καταθέσεις και απέστειλε σειρά ερωτηματολογίων.
Στην εισήγηση της επισημαίνονται οι αντι-ανταγωνιστικές συμφωνίες στην πρώτη περίπτωση, ανάμεσα σε χονδρεμπόρους καλλυντικών υψηλής ποιότητας και τιμής, οι οποίες είχαν ως αντικείμενο τον έμμεσο καθορισμό των τιμών μεταπώλησης από μέρους των λιανοπωλητών, με τον καθορισμό ενιαίου ύψους εκπτώσεων και στη δεύτερη, οι οριζόντιες και κάθετες συμφωνίες στη σύναψη των οποίων προέβησαν οι εταιρίες συμφερόντων των αδελφών Χόντου, υπό το πρίσμα του καθορισμού ενιαίων τιμών, στη σχετική αγορά των καλλυντικών υψηλής ποιότητας και τιμής.
Στην εισήγηση επισημαίνονται οι αντι-ανταγωνιστικές συμφωνίες στην πρώτη περίπτωση, ανάμεσα σε χονδρεμπόρους καλλυντικών υψηλής ποιότητας και τιμής, οι οποίες είχαν ως αντικείμενο τον έμμεσο καθορισμό των τιμών μεταπώλησης από μέρους των λιανοπωλητών, με τον καθορισμό ενιαίου ύψους εκπτώσεων και στη δεύτερη, οι οριζόντιες και κάθετες συμφωνίες στη σύναψη των οποίων προέβησαν οι εταιρίες συμφερόντων των αδελφών Χόντου, υπό το πρίσμα του καθορισμού ενιαίων τιμών, στη σχετική αγορά των καλλυντικών υψηλής ποιότητας και τιμής.
Οι πρακτικές που εντοπίσθηκαν, εκτιμήθηκε ότι συνιστούν σειρά ενεργειών, οι οποίες εντάσσονταν σε ένα "συνολικό σχέδιο" νόθευσης του ανταγωνισμού.
Να σημειωθεί ότι ο τζίρος της αγορά καλλυντικών σήμερα έχει υποχωρήσει στα 900 εκατ. ευρώ από 1,5 δισ. ευρώ που ήταν πριν από την κρίση.
Πολλές από τις αλυσίδες που δραστηριοποιούνται σήμερα στη χώρα μας αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης