Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Χαμηλό τριετίας για τα ξενοδοχεία της Αθήνας στο α΄ 6μηνο 2016 λόγω Airbnb – Βελτίωση στο β΄ 6μηνο

Χαμηλό τριετίας για τα ξενοδοχεία της Αθήνας στο α΄ 6μηνο 2016 λόγω Airbnb – Βελτίωση στο β΄ 6μηνο
Η εξάπλωση του συγκεκριμένου αλλά και άλλων δικτύων έχει ως αποτέλεσμα την απορρόφηση σημαντικού αριθμού διανυκτερεύσεων από τον ξενοδοχειακό κλάδο
Πτωτική πορεία καταγράφεται στις πληρότητες των δωματίων των ξενοδοχείων της Αθήνας στο πρώτο εξάμηνο και αυτή η εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με την σταθερή άνοδο που καταγράφθηκε στις αντίστοιχες περιόδους τα τρία προηγούμενα χρόνια.
Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αυξανόμενη προσφορά ιδιωτικών καταλυμάτων (διαμερίσματα) προς μίσθωση σε μεμονωμένους ταξιδιώτες, δια μέσου της διεθνούς πλατφόρμας της Airbnb και άλλων παρεμφερών δικτύων.
Ωστόσο, διατηρήθηκε η ανοδική τάση της μέσης τιμής δωματίων.
Πιο συγκεκριμένα, κατά το πρώτο εξάμηνο η ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας, σύμφωνα με τα στοιχεία της GBR Hellas σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και σύμφωνα με όσα αναφέρει στη λογιστική της κατάσταση η Ιονική Ξενοδοχειακή, κατέγραψε μείωση του ποσοστού πληρότητας δωματίων κατά 1,8%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2015.
Αντιθέτως, αύξηση κατά 3,9% εμφάνισε η μέση τιμή δωματίων.
Τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων που περιλαμβάνονται στο σταθερό δείγμα της εν λόγω μηνιαίας αναφοράς πρώτου εξαμήνου της GBR Hellas, εμφάνισαν πληρότητα δωματίων 62,2%, έναντι 64% το 2015.
Αντιθέτως, αύξηση κατά 3,6% κατέγραψε η μέση τιμή δωματίων και διαμορφώθηκε στα 151,48 ευρώ, έναντι 146,28 ευρώ το 2015.
Βασικός παράγων που επέδρασε αρνητικά στην διαμόρφωση της πληρότητας δωματίων είναι η αυξανόμενη προσφορά ιδιωτικών καταλυμάτων (διαμερίσματα) προς μίσθωση σε μεμονωμένους ταξιδιώτες, δια μέσου της διεθνούς πλατφόρμας της Airbnb και άλλων παρεμφερών δικτύων.
Η συνεχιζόμενη εξάπλωση της χρήσης παρόμοιων δικτύων έχει ως αποτέλεσμα την απορρόφηση σημαντικού αριθμού διανυκτερεύσεων από τον ξενοδοχειακό κλάδο.
Στο Hilton Αθηνών η πορεία των ξενοδοχειακών δεικτών ακολούθησε την γενικότερη εικόνα του κλάδου στην πρωτεύουσα.
Η πληρότητα δωματίων μειώθηκε κατά 6,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, έναντι μείωσης 8,0% των ανταγωνιστικών ξενοδοχείων, στα οποία περιλαμβάνονται τα ξενοδοχεία πολυτελείας του ιστορικού κέντρου.
Πιο συγκεκριμένα, η πληρότητα δωματίων του ξενοδοχείου διαμορφώθηκε σε 62,5% έναντι 66,9% το 2015 και 59,6% των άμεσα ανταγωνιστικών ξενοδοχείων.
Ανοδική τάση κατέγραψε η μέση τιμή δωματίου, η οποία διαμορφώθηκε σε 155,65 ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 7% σε σχέση με το 2015 και αύξησης 1,1% των ανταγωνιστικών ξενοδοχείων.
Με την έναρξη του δευτέρου εξαμήνου ο ρυθμός εισροής κρατήσεων στα κύρια τμήματα της τουριστικής αγοράς κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, καταγράφοντας τον μήνα Ιούλιο τα πρώτα σημάδια αντιστροφής της πτωτικής τάσης που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο.
Ως εκ τούτου, η πορεία εργασιών κατά το δεύτερο εξάμηνο προβλέπεται θετική και εκτιμάται ότι τα βασικά οικονομικά μεγέθη θα είναι τελικώς στα πλαίσια των στόχων του προϋπολογισμού, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αστάθμητοι παράγοντες που θα ανατρέψουν την υφιστάμενη τάση της ζήτησης, αναφέρει η εταιρεία.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης