Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Λ. Αποστολίδης: «Πιλότος» για τα κόκκινα δάνεια η διάσωση της Μαρινόπουλος με «κούρεμα» και χαμηλά επιτόκια

Λ. Αποστολίδης: «Πιλότος» για τα κόκκινα δάνεια η διάσωση της Μαρινόπουλος με «κούρεμα» και χαμηλά επιτόκια
Τα κρίσιμα σημεία της συμφωνίας είναι η αναχρηματοδότηση με επιτόκιο που διαμορφώνεται στο 2% και οι οφειλές προς το ΙΚΑ και στην εφορία να ρυθμισθούν σε δόσεις που θα ξεπερνούν τις 100
Το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος μπορεί να λειτουργήσει ως « πιλότος» για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.
Τα κρίσιμα σημεία της συμφωνίας είναι η αναχρηματοδότηση με επιτόκιο που διαμορφώνεται στο 2% με βάση τις πληροφορίες και την ίδια στιγμή οι οφειλές προς το ΙΚΑ και στην εφορία να ρυθμισθούν σε δόσεις που θα ξεπερνούν τις 100.
Όταν θα έρθει το σχέδιο διάσωσης του Μαρινόπουλου στην αίθουσα του Δικαστηρίου και εγκριθεί από τους πιστωτές σε ποσοστό υψηλότερο του 55% από τη στιγμή εκείνη θα έχει διαμορφωθεί μια νέα νομολογία που θα αλλάζει άρδην τα δεδομένα αναχρηματοδότησης των επιχειρήσεων και το στάτους κβο των «κόκκινων» δανείων.
Ο πρώην υπουργός - βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης υποστηρίζει στο bankingnews ότι η υλοποίηση του σχεδίου διάσωσης της Μαρινόπουλος, ο οποίος να σημειωθεί διατυπώνει την υποστήριξή του στη σωτηρία της αλυσίδας σουπερ μάρκετ, αλλά θεωρεί ότι η προτεινόμενη λύση των τραπεζών διαμορφώνουν αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι άλλων επιχειρήσεων που βρίσκονται στην ίδια ή σε χειρότερη θέση από τον όμιλο Μαρινόπουλο.
Ο κ. Λουκάς Αποστολίδης αναφέρει ότι η νομολογία που θα διαμορφωθεί με την εκδίκαση της υπόθεσης όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα μέσα από τα δημοσιεύματα θα δώσει το δικαίωμα σε εκατοντάδες επιχειρήσεις να προσφύγουν στην ελληνική Δικαιοσύνη ζητώντας την ίδια μεταχείριση από τις τράπεζες.
Το πρώτο που θα ζητηθεί είναι το «κούρεμα» των δανείων και στη συνέχεια θα επιδιώξουν τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με καλύτερα επιτόκια.
Ο κ. Λουκάς Αποστολίδης διευκρινίζει ότι δεν μπορεί η μία επιχείρηση να αναχρηματοδοτείται με επιτόκιο στα επίπεδα του 2% και για κάποια άλλη εταιρεία το επιτόκιο να κυμαίνεται στο 6% και 7%.
Τα διαφορετικά επιτόκια χρηματοδότησης σε μία ελεύθερη αγορά από τις ίδιες τις τράπεζες διαμορφώνουν περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού.
Επίσης η αποπληρωμή των οφειλών προς το ΙΚΑ και στην εφορία όπως προβλέπεται από το σχέδιο θα δημιουργήσει δύο κατηγορίες πολιτών.
Η μία θα αποπληρώνει τα χρέη της σε πολλές δόσεις που θα φθάνουν μέχρι τις 200 και η άλλη κατηγορία θα πρέπει να τακτοποιήσει την οφειλή της σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων θα πρέπει να τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης σύμφωνα με το σχέδιο Μαρινόπουλου που προβλέπει «κούρεμα» και την αναχρηματοδότησή τους με χαμηλά επιτόκια.
Ο κ. Λουκάς Αποστολίδης επανέλαβε ότι το κούρεμα των προμηθευτών πρέπει να ξεκινά από τις 300.000 ευρώ, ενώ το «κούρεμα» στα επίπεδα του 40% να υλοποιείται για οφειλές άνω των 10 εκατ. ευρώ.
Τέλος να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που το σχέδιο όταν θα φθάσει στην αίθουσα του Δικαστηρίου θα εγκριθεί καθώς οι πιστωτές (τράπεζες) και μεγάλοι προμηθευτές αναμένεται να δώσουν την έγκρισή τους με ποσοστό υψηλότερο του 55% ενώ το υπόλοιπο 45% που περιλαμβάνονται οι «μικροί» προμηθευτές υποχρεωτικά θα αποδεχθούν το σχέδιο σωτηρίας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης