Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το νέο μέτωπο στο τηλεοπτικό τοπίο της κυβέρνησης, ο στόχος για 70 έως 110 εκατ και η αυτοπρόσωπη παρουσία

Το νέο μέτωπο στο τηλεοπτικό τοπίο της κυβέρνησης, ο στόχος για 70 έως 110 εκατ και η αυτοπρόσωπη παρουσία
Η μάχη της … περιφέρειας, τα λουκέτα και οι πτωχεύσεις, οι επιπτώσεις και τα μηνύματα της αυτοπρόσωπης παρουσίας επιχειρηματιών στη δημοπρασία
Η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει από 70-110 εκ ευρώ από τη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες όπου η αυτοπρόσωπη παρουσία επιχειρηματιών μπορεί να αποτελέσει και στίγμα προθέσεων αλλά τα δύσκολα αρχίζουν με τη λήξη του διαγωνισμού όταν θα υπάρξουν μετά βεβαιότητας τηλεοπτικοί σταθμοί που δεν θα έχουν άδεια πανελλαδικής εμβέλειας μετά από 90 ημέρες.
Βέβαια η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να «χρυσώσει το χάπι» με την προκήρυξη περιφερειακών αδειών όπου εκεί το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο λεκανοπέδιο Αττικής αλλά και στις θεματικές άδειες.
Η κυβέρνηση αναμένεται να γίνει δέκτης έντονων επιθέσεων αλλά όλα θα κριθούν στο δικαστικό μέτωπο δεδομένου ότι η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αναμένονται προσφυγές και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεύτερος γύρος εξαφάνισης

Σε ότι αφορά στις άδειες περιφερειακής εμβέλειας είναι προφανές ότι η δημοπρασία θα οδηγήσει σε εξαφάνιση σταθμών που σήμερα λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα με πενιχρά μέσα αλλά και θα δώσει την δυνατότητα στους μεγάλους παίκτες να διατηρήσουν μια ικανοποιητική παρουσία στην τηλεοπτική αγορά δεδομένου ότι η περιφέρεια Αττικής συγκεντρώνει το ήμισυ του ελληνικού πληθυσμού.
Μάλιστα, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν συντονισμένες κινήσεις για τη λήψη αδειών και στη Θεσσαλονίκη ή ακόμα και σε άλλες περιφέρειες ώστε να κατ ουσίαν μέσω συνεργασιών να επιδιωχθεί η πανελλαδική κάλυψη.
Βεβαίως αυτό δεν μπορεί να εξασφαλίσει την διαφημιστική πίττα που θα έχουν οι 4 αδειούχοι και η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να ενισχύσει μέσω της διοχέτευσης του κύριοι όγκου της κρατικής αλλά και τραπεζικής διαφήμισης στην οποία έχει παρέμβαση στους σταθμούς κρατικής εμβέλειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στην Αττική εκπέμπουν οι σταθμοί AB CHANNEL, Action 24, ALERT TV, Blue Sky, Channel 9, EXTRA CHANNEL, HIGH TV (Κολωνός), Kontra Channel, MAD, NICKELODEON (εκπέμπει και στη Θεσσαλονίκη), RISE TV, SBC και Smile TV.
Εν τω μεταξύ το ερώτημα που τίθεται και αναμένεται να δημιουργήσει ζητήματα για την κυβέρνηση είναι τι είδους τακτική θα ακολουθήσουν τηλεοπτικοί σταθμοί που δεν θα λάβουν άδεια.
Κάποιοι εξ αυτών θεωρείται δεδομένο ότι θα διεκδικήσουν θεματική ή περιφερειακή άδεια στο Νομό Αττικής.
Ωστόσο, θα πρέπει να προχωρήσουν σε δραστικές περικοπές προσωπικού γεγονός που θα έχει κοινωνικό αντίκτυπο.
Πέραν αυτού δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εκκίνησης διαδικασιών πτώχευσης από λειτουργούντες σήμερα σταθμούς γεγονός που θα έχει αντίκτυπο πέρα από το προσωπικό και στους προμηθευτές του κλάδου (εταιρίες παραγωγής κλπ).

Το μήνυμα της αυτοπρόσωπης παρουσίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή αυτοπροσώπως επιχειρηματιών στη δημοπρασία παρά το επίπονο της διαδικασίας έρχεται να δώσει και το στίγμα των προθέσεών τους. Και αυτό διότι είναι προφανές ότι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες γνωρίζουν πολύ καλά μέχρι που μπορούν να ανέβουν και δύσκολα θα μπορούσαν να παρέχουν απεριόριστη εξουσιοδότηση σε τρίτους.
Αυτό ίσως να μην ισχύει στην περίπτωση του Ανεξάρτητου Παρόχου συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη όπου είναι γνωστό πως υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον επί χρόνια επικεφαλής του Star κ. Πάνο Κυριακόπουλο ο οποίος συμμετέχει για λογαριασμό του Ανεξάρτητου παρόχου στη δημοπρασία.
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις είναι αναμενόμενο οι εκπρόσωποι των εταιριών να έχουν λάβει εκ των προτέρων εξουσιοδότηση για το μέχρι που μπορούν να ανεβάσουν την προσφορά για να αποκτήσουν την πολυπόθητη άδεια.
Στη δημοπρασία ως γνωστόν συμμετέχουν οι Θοδωρής Κυριακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, Ιβάν Σαββίδης και Βλαδίμηρος Καλογρίτσας οι υπόλοιποι υποψήφιοι λαμβάνουν μέρος μέσω εκπροσώπων που έχουν ορίσει.
Επισημαίνεται ότι όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά.
Το πότε θα ολοκληρωθεί εξαρτάται από τη διάρκεια ανάπαυσης των συμμετεχόντων αλλά στο ακραίο σενάριο της αδιάκοπης διαδικασίας δεν αναμένεται να έχουν κλείσει και οι 4 άδειες πριν το μεσημέρι σήμερα 31 Αυγούστου του 2016. 
Το πιθανότερο πάντως είναι ο διαγωνισμός να έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα το βράδυ.

Η διαδικασία

Υπενθυμίζεται ότι η δημοπράτηση της κάθε μίας άδειας γίνεται ξεχωριστά και διεξάγεται σε δύο φάσεις.
Στην πρώτη φάση, η 5μελής Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού ξεκινά από την τιμή εκκίνησης των τριών εκ ευρώ και θα αυξήσει το τίμημα κατά 500.000 ευρώ.
Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα είτε αποδοχής τιμή, είτε να παραμείνουν αδρανείς αποσυρόμενοι από τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας και διατηρώντας την ευχέρεια να διεκδικήσουν την επόμεν).
Στη συνέχεια, η επιτροπή αυξάνει το τίμημα κατά «βήματα» κατά την κρίση της από 100.000 έως 500.000 ευρώ και η διαδικασία αποδοχής/αδράνειας επαναλαμβάνεται.
Όταν αποχωρούν οι υπόλοιποι συμμετέχοντες και απομένουν μόνο δύο, η δημοπράτηση της άδειας περνά στη δεύτερη φάση.
Οι δύο υποψήφιοι καλούνται να καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο.
Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, επαναλαμβάνεται η διαδικασία των κλειστών φακέλων.
Η πρώτη άδεια απομένεται στον πλειοδότη.
Η διαδικασία θα ξεκινήσει ξανά για τη δεύτερη άδεια κοκ, μέχρι να κατακυρωθούν και οι τέσσερις άδειες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσφορές σε κάθε φάση της δημοπρασίας είναι δεσμευτικές.
Αυτό σημαίνει ότι ένας υποψήφιος που προσφέρει ένα ποσό διεκδικώντας άδεια στην οποία ανακηρύσσεται πλειοδότης, δεν μπορεί να ανακηρυχθεί πλειοδότης άλλης άδειας με προσφορά μικρότερη και είναι υποχρεωμένος να καταβάλει ως τίμημα την υψηλότερη προσφορά που κατέθεσε σε οποιοδήποτε φάση.
Στην περίπτωση που δεν το πράξει αποκλείεται από το διαγωνισμό και ταυτόχρονα καταπίπτει η εγγυητική επιστολή των 3 εκ Ευρώ που έχει καταθέσει.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης