Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Παράδοξο και όμως ελληνικό – Η αύξηση του τουρισμού δεν ευνοεί άμεσα εξαρτώμενες εταιρείες

Παράδοξο και όμως ελληνικό – Η αύξηση του τουρισμού δεν ευνοεί άμεσα εξαρτώμενες εταιρείες
Ναυτιλιακές, ξενοδοχειακές και αεροπορικές εταιρείες φαίνεται να μην μπορούν να μετατρέψουν σε κέρδη την αύξηση του τουριστικού ρεύματος
Η οικονομική κρίση που μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα του Έλληνα, οι εναλλακτικές πλατφόρμες μέσα από τις οποίες προσφέρεται στέγη σε τουρίστες, αλλά και η ένταση του ανταγωνισμού, αποτελούν τις βασικές αιτίες όπου αρκετές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό δεν μπορούν να μετατρέψουν την αύξηση της τουριστικής κίνησης σε κέρδη.
Η Aegean Airlines που ανακοίνωσε αποτελέσματα χθες 19 Σεπτεμβρίου, οι αναλυτές σημείωναν στις εκτιμήσεις τους πως θα πιέζονταν τα περιθώρια λόγω έντασης του ανταγωνισμού και συνεχιζόμενης αδυναμίας της εγχώριας οικονομίας.
Τόσο η Euroxx όσο και η Eurobank σημείωναν την αύξηση του ανταγωνισμού ειδικά στα περιφερειακά αεροδρόμια λέγοντας ότι αυξάνεται η επιβατική κίνηση αλλά το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται «χλιαρό».
Τελικά η εταιρεία ανακοίνωσε στο εξάμηνο σταθερές πωλήσεις ύψους 403 εκατ. ευρώ με την επιβατική κίνηση να αυξάνεται 5%.
Πιο αναλυτικά η εταιρεία αναφέρει: Στην αγορά εσωτερικού η συνεχιζόμενη ύφεση, η σημαντική αύξηση της συνολικής προσφερόμενης χωρητικότητας σε συνδυασμό με την κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες αύξηση του ΦΠΑ για τα εισιτήρια (από 13% σε 23% και εν συνεχεία σε 24%) οδήγησε σε περαιτέρω μείωση των μέσων καθαρών ναύλων.
Επιπλέον στην αγορά εξωτερικού, στην οποία η αυξημένη επένδυση της εταιρείας αλλά και άλλων ανταγωνιστών σε χωρητικότητα ήταν σημαντική, παρουσιάστηκε πολύ μικρή αύξηση το δεύτερο τρίμηνο του 2016 σε ότι αφορά τις αφίξεις.
Το αποτέλεσμα της αναντιστοιχίας στην αύξηση της χωρητικότητας με τις αφίξεις, ιδιαίτερα τον Μάιο και Ιούνιο, ήταν η μείωση πληροτήτων και ναύλων, κυρίως στα περιφερειακά εποχικά αεροδρόμια, αλλά σε κάποιο βαθμό και στην Αθήνα.
Σύμφωνα με την Ιονική Ξενοδοχειακή που έχει στην κατοχή της το ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα, κύριο χαρακτηριστικό του ξενοδοχειακού κλάδου της Αθήνας κατά το πρώτο εξάμηνο είναι η πτωτική πορεία του ποσοστού πληρότητας δωματίων, σε σχέση με την σταθερή άνοδο που καταγράφηκε τις αντίστοιχες περιόδους της προηγούμενης τριετίας.
Τα ξενοδοχεία 5 αστέρων εμφάνισαν πληρότητα δωματίων 62,2%, έναντι 64% το 2015.
Βασικός παράγων που επέδρασε αρνητικά στην διαμόρφωση της πληρότητας δωματίων είναι η αυξανόμενη προσφορά ιδιωτικών καταλυμάτων (διαμερίσματα) προς μίσθωση σε μεμονωμένους ταξιδιώτες, δια μέσου της διεθνούς πλατφόρμας της Airbnb και άλλων παρεμφερών δικτύων.
Η συνεχιζόμενη εξάπλωση της χρήσης παρόμοιων δικτύων έχει ως αποτέλεσμα την απορρόφηση σημαντικού αριθμού διανυκτερεύσεων από τον ξενοδοχειακό κλάδο.
Ωστόσο, η εταιρεία αναφέρει πως με την έναρξη του δευτέρου εξαμήνου ο ρυθμός εισροής κρατήσεων στα κύρια τμήματα της τουριστικής αγοράς κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, καταγράφοντας τον μήνα Ιούλιο τα πρώτα σημάδια αντιστροφής της πτωτικής τάσης που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο.
Σύμφωνα με την Attica Group οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία και την εξέλιξη του κύκλου εργασιών του Ομίλου το δεύτερο εξάμηνο 2016 είναι, μεταξύ άλλων, η πορεία της Ελληνικής Οικονομίας και τυχόν επιπτώσεις στη διακίνηση επιβατών και οχημάτων που ενδέχεται να προκύψουν από τη διαχείριση θεμάτων που αφορούν τις μεταναστευτικές ροές καθώς και η εξέλιξη των τιμών των καυσίμων.
Το μεταφορικό έργο δεν φαίνεται να επηρεάζεται θετικά από την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας την τρέχουσα τουριστική περίοδο αφού αντισταθμίζεται από τη μείωση της εγχώριας τουριστικής κίνησης, σημειώνει με νόημα η εταιρεία.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης