Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΣΚΑΪ και Μαρινάκης έδωσαν την πρώτη δόση για τις άδειες - Τη Δευτέρα (26/9) λήγει η προθεσμία

ΣΚΑΪ και Μαρινάκης έδωσαν την πρώτη δόση για τις άδειες - Τη Δευτέρα (26/9) λήγει η προθεσμία
Όποιος δεν πληρώσει, χάνει την άδεια διαμηνύει η κυβέρνηση
(upd2) Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετράει πλέον ο χρόνος για τους τέσσερις υπερθεματιστές.
Τη Δευτέρα (26/9/2016) οι «4» θα πρέπει να δώσουν την πρώτη δόση του ποσού που προσέφεραν κατά τη 66ωρη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών.
Δεδομένου ότι οι Αλαφούζος (Σκάι) και Μαρινάκης κατέβαλαν τα ποσά που τους αναλογούν (14,5 εκατ. ευρώ και 24,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), απομένουν ο κ. Κυριακού (Ant1) και ο κ. Καλογρίτσας, με τον τελευταίο να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Η πλευρά Καλογρίτσα

Μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με το πόθεν έσχες αλλά και τα μηνύματα από το Μέγαρο Μαξίμου ότι όποιος δεν καταβάλλει την πρώτη δόση «κόβεται» έχουν προκύψει πολλά ερωτήματα ως προ το μέλλον του εν λόγω επιχειρηματία-εργολάβου στη διαδικασία.
«Αν κάποιος από τους υπερθεματιστές δεν καταθέσει τη Δευτέρα το ποσό της πρώτης δόσης που του αναλογεί, χάνει την άδεια αυτοδικαίως, όπως ορίζεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού» έχει δηλώσει ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.

Η διφορούμενη δήλωση του κ. Παππά

Ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς περιέπλεξε λίγο τα πράγματα σήμερα (23/9/2016) από το βήμα τη Βουλής.
«Ο οριστικός υπερθεματιστής δεν είναι αδειούχος.
Δεν είναι δεν είναι κάτοχος άδειας με υπουργική απόφαση.
Είναι οριστικός υπερθεματιστής γιατί υπάρχουν και άλλες προϋποθέσεις» υποστήριξε ο κ. Παππάς με πολλούς να ερμηνεύουν αυτή του δήλωση στήριξη στο πρόσωπο του κ Καλογρίτσα.

Στο φουλ οι μηχανές του κ. Μαρινάκη

Ωστόσο, τα πράγματα φαίνεται λίγο καλύτερα στο στρατόπεδο του κ. Μαρινάκη.
Οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ, οι επαφές με μεγαλο-δημοσιογράφους είναι συνεχείς (βλέπε: Νίκο Χατζηνικολάου), ενώ δεν είναι λίγα τα στελέχη που έχουν μετακομίσει από το Παλαιό Φάληρο (δηλ. τον Σκάι) στο team του κ. Μαρινάκη.
Μάλιστα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για μια μεταγραφή-βόμβα, καθώς δεν αποκλείεται να αποχωρήσει από τον Σκάι η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, που δεν είναι άλλη από τη Σία Κοσιώνη.
Δεδομένης της «σχέσης» που έχει η γνωστή δημοσιογράφος με την οικογένεια Μητσοτάκη (σσ. η Κοσιώνη διατηρεί σχέση με τον Κώστα Μπακογιάννη) αλλά και των ιδιαίτερα καλών σχέσεων του κ. Μαρινάκη επίσης με την οικογένεια Μητσοτάκη, άπαντες θεωρούν δεδομένο ότι κάποια στιγμή η κ. Κοσιώνη θα αποχωρήσει από τον Σκάι.

Εάν κάποιος… εκπέσει

Πάντως, σύμφωνα με το νόμο, στην περίπτωση που κάποιος από τους τέσσερις υπερθεματιστές δεν καταβάλλει την πρώτη δόση εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας, τότε εκπίπτει της θέσης του και την τηλεοπτική άδεια παίρνει ο επόμενος πλειοδότης.
Το ίδιο ακριβώς προβλέπει ο νόμος εάν κάποιος από τους 4 δεν καταβάλλει τις άλλες δύο δόσεις ή έστω η καταβολή γίνεται εκπρόθεσμα.
Στο πλαίσιο αυτό, η τηλεοπτική άδεια περνάει στα χέρια του επόμενου πλειοδότη.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος είχε προσφέρει το ποσό των 61,5 εκατ. ευρώ.

Αμφισβητείται η διαδικασία

Εν τω μεταξύ, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι θέτουν θέμα νομικής αμφισβήτησης όλης της διαδικασίας του διαγωνισμού σε περίπτωση που ο κ. Καλογρίτας εκπέσει.
Όπως υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι ενδέχεται να μην αρκεί η αντικατάσταση του από τον πρώτο επιλαχόντα, καθώς ο απορριφθείς υπερθεματιστής θα έχει στρεβλώσει όλη τη διαδικασία.
Πάντως, σοβαρότερο πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπίσει το Μέγαρο Μαξίμου.
Κι αυτό γιατί με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, αν η καταβολή της δόσης σκαλώσει σε κάποιον ή σε κάποιους από τους υπερθεματιστές, η κυβέρνηση θα έχει υποστεί πλήγμα και η αντιπολίτευση θα έχει ισχυροποιήσει τη θέση της.
Και αν το ΣτΕ δικαιώσει τους νυν και πρώην καναλάρχες που έχουν προσφύγει σε αυτό, το πιο πιθανό είναι να ακολουθήσουν έντονες πολιτικές εξελίξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης