Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Βγήκαν «μαχαίρια» στις τηλεπικοινωνίες για τα 100 Mbps του Vectoring - Κόντρα ΟΤΕ - Vodafone

tags :
Βγήκαν «μαχαίρια» στις τηλεπικοινωνίες για τα 100 Mbps του Vectoring - Κόντρα ΟΤΕ - Vodafone
Η δημόσια τοποθέτηση ΟΤΕ, η τακτική των non papers από Vodafone και η χρυσή τομή που καλείται να βρει ο ρυθμιστής
Το παιγνίδι της γάτας με το ποντίκι, αναζητώντας τη γάτα, παίζεται μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών internet για το vectoring την τεχνολογία που οδηγεί άμεσα σε ταχύτητες ευρυζωνικής σύνδεσης 100 Mbs με το βασικό ερώτημα που κυριαρχεί είναι ποιος πραγματικά θέλει να κάνει επενδύσεις ή ποιος θέλει να μπλοκάρει ποιον από την πραγματοποίηση επενδύσεων που δεν μπορεί να κάνει ο ίδιος.
Ο ΟΤΕ επέλεξε να δημοσιοποιήσει τις θέσεις του προκαλώντας τη μήνι της Vodafone η οποία μπορεί να μην γνωστοποίησε τις θέσεις της στη διαβούλευση αλλά κυκλοφόρησε ένα non paper στο οποίο μεταξύ άλλων ισχυρίζεται ότι «Το vectoring είναι και προτείνεται ως ένα “αναγκαίο προσωρινό κακό”, μία μεταβατική τεχνολογική λύση (την οποία άλλωστε ο ΟΤΕ πρότεινε, αλλά προφανώς δεν ικανοποιείται σήμερα που το σχέδιο Κανονισμού δεν είναι ¨φωτογραφικό” των προτάσεών του)».
Ο ΟΤΕ από την πλευρά του μιλά για την ανάγκη ισότιμου ανταγωνισμού επισημαίνοντας ότι «το σχέδιο του Κανονισμού προτείνει διαφορετικά ποσοστά κάλυψης για τον ΟΤΕ (80%) σε σχέση με των άλλων παρόχων (40%) ως προαπαιτούμενο για την «κατοχύρωση» περιοχών (Αστικών Κέντρων - Α/Κ) επένδυσης, ενώ περιορίζει σημαντικά τον χρονικό ορίζοντα επενδύσεων του ΟΤΕ σε σχέση με τον χρονικό ορίζοντα των άλλων παρόχων (6 μόνο μήνες για τον ΟΤΕ και 24 μήνες για τους παρόχους)».
Ισχυρίζεται μάλιστα δε ότι μένουν ακάλυπτα για τουλάχιστον 2 χρόνια 1,1 εκατομμύρια νοικοκυριά σε σχέση με την πρόσβαση σε ταχύτητες 100 Mbs, απαξιώνονται οι επενδύσεις του και υποχρεώνεται για δύο χρόνια να παγώσει το επενδυτικό του πλάνο.
Το γεγονός και μόνο ότι η Vodafone δεν δημοσιοποίησε τις θέσεις της σε σχέση με τη διαβούλευση και επιλέγει την τακτική των non paper και του lobbying αποτελεί ένα ζήτημα προς διερεύνηση.
Και αυτό διότι ουδείς γνωρίζει καν τι ποσά είναι διατεθειμένη να επενδύσει η βρετανική πολυεθνική, η οποία λίγους μήνες πριν δια στόματος του Διευθύνοντος Συμβούλου της μιλούσε για τη φθηνή τεχνολογία του vectoring προς το οποίο όμως δεν στράφηκε.
Είναι δε αξιοσημείωτο ότι το επενδυτικό πλάνο που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της εταιρίας μιλά για επενδύσεις 500 εκ Ευρώ έως το 2020 χωρίς ωστόσο να αναλύει το επενδυτικό της πλάνο δηλαδή πόσα χρήματα και που θα κατευθυνθούν. Επιπλέον κάνει λόγο για την Κοινωνία των Gigabit (Gigabit Society) όταν για να γίνει αυτό είναι γνωστό ότι χρειάζονται οπτικές ίνες στην εγκατάσταση των οποίων δεν υπάρχει περιορισμός αλλά σίγουρα τα 500 εκ Ευρώ επενδύσεις (σταθερή και κινητή) δεν μπορούν να υποστηρίξουν ένα τέτοιο εγχείρημα.
Από την άλλη πλευρά ο ΟΤΕ είναι προφανές ότι έχει πολύ υψηλότερο επενδυτικό πλάνο (άνω του 1 δις Ευρώ) για τα επόμενα χρόνια και αντιλαμβάνεται ότι ο ανταγωνισμός δεν μπορεί ή δεν θέλει να ακολουθήσει.
Έτσι επιθυμεί να τρέξει το πλάνο ώστε να αυξήσει τα μερίδια αγοράς του.
Εδώ λοιπόν καλείται η ρυθμιστική αρχή να βρει τη χρυσή τομή ώστε να λειτουργεί ο ανταγωνισμός αλλά και ταυτόχρονα να υποχρεώσει όλες τις άλλες εταιρίες και εν προκειμένω τη Vodafone που έχει την υποστήριξη μιας ισχυρής πολυεθνικής να υποστηρίξουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα.
Άλλωστε οι βασικοί μέτοχοι τόσο του ΟΤΕ όσο και της Vodafone έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν οποιαδήποτε επένδυση εφ όσον το επιθυμούν.
Η διαφορά μέχρι στιγμής βέβαια στον ΟΤΕ βρίσκεται στο management το οποίο έχει να επιδείξει αξιοζήλευτες επιδόσεις εξασφαλίζοντας την χρηματοδότηση των επενδύσεων του ομίλου πράγμα που δεν συμβαίνει με τη Vodafone η οποία παρά τις συνεχείς αλλαγές ηγεσίας δεν έχει πείσει τη βρετανική μητρική ότι αξίζει να επενδύσει περισσότερο στην Ελλάδα και ειδικά στη σταθερή τηλεφωνία.
Σε κάθε περίπτωση η ρυθμιστική αρχή καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και να εξασφαλίσει ότι η πρόσβαση σε ταχύτητες 100 Mbps θα είναι η μεγαλύτερη δυνατή στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Και αυτό θα γίνει αν βρεθεί ο τρόπος όπου όλοι θα κάνουν επενδύσεις αντί να επιχειρούν να σταματήσουν τον ανταγωνισμό.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

(Πρώτη Ενημέρωση: 07:45, Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης