Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποκάλυψη: Η Μαρινόπουλος πήρε 2 ομολογιακά 140 εκ ευρώ λίγο πριν «σκάσει»

Αποκάλυψη: Η Μαρινόπουλος πήρε 2 ομολογιακά 140 εκ ευρώ λίγο πριν «σκάσει»
Οι διαρροές για κλείσιμο της συμφωνία εξυγίανσης, η σύγχυση για τη στάση των πιστωτών η επιστολή Σκλαβενίτη προς τους προμηθευτές
Δύο ομολογιακά δάνεια ύψους 140 εκ ευρώ φέρεται να έχει λάβει η Μαρινόπουλος σε μια περίοδο που βρισκόταν υπό κατάρρευση και ήταν γνωστά τα προβλήματά του στην αγορά και πολύ περισσότερο στις τράπεζες.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το MOU όπου στη συμφωνία προβλέπεται ότι οι Αφοι Μαρινόπουλοι θα αποκτήσουν εταιρίες του ομίλου Super Market τις μετοχές των οποίων θα ενεχυριάσουν σε εξασφάλιση των εξής δανείων:
1.κοινό ομολογιακό δάνειο € 65 εκατ. της 22.12.2015 και
2. κοινό ομολογιακό δάνειο € 75 εκατ. της 21.04.2016.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι πως και με ποια κριτήρια έλαβε η Μαρινόπουλος ειδικά δύο μόλις μήνες πριν υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 και αν προσκόμισε για τη σύναψη των δανείων ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.
Σε περίπτωση που τα προσκόμισε το ερώτημα είναι πως τα έλαβε όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο ανέρχονται σε 110 εκ ευρώ σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το MOU.
Γιατί για να τα λάβει ειδικά με τη νομοθεσία που ίσχυε τον Απρίλιο έπρεπε να κάνει ρύθμιση 12 δόσεων δηλαδή να πληρώσει τουλάχιστον 8 εκ Ευρώ.
Αν δεν τα προσκόμισε το ερώτημα που τίθεται είναι πως χορηγήθηκε δανεισμός χωρίς να προσκομιστούν τα προβλεπόμενα από την κανονική διαδικασία έγγραφα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2016 υποτίθεται ότι «έτρεχε» η συμφωνία με τη Σκλαβενίτης για την δημιουργία κοινής εταιρίας (50-50) που θα αποτκούσε 33 υπερκαταστήματα της Μαρινόπουλος η οποία όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε αλλά και ουδέποτε ανακοινώθηκε επισήμως η διάλυσή της.
Εν τω μεταξύ σήμερα λήγει η προθεσμία που δόθηκε στους προμηθευτές για να συμφωνήσουν σε κούρεμα ή όχι του 50% των απαιτήσεών τους.
Παρά το γεγονός ότι πηγές που εμπλέκονται στη διαδικασία διέρρεαν ότι έχει εξασφαλιστεί συναίνεση άνω του 60% των πιστωτών η κατάσταση είναι συγκεκχυμένη.
Και αυτό διότι πρώτον ορισμένοι προμηθευτές δεν συμπλήρωσαν την ειδική φόρμα που τους απεστάλη αλλά προτίμησαν να αποστείλουν δικά τους έγγραφα όπου δήλωσαν ναι μεν τη συγκατάθεσή τους αλλά υπό τον όρο ότι θα έχουν γνώση του πλήρους περιεχομένου της συμφωνίας ώστε να δηλώσουν αν τελικά συμφωνούν ή όχι.
Επιπλέον δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι μετά την αρχική συγκατάθεση θα πρέπει οι πιστωτές να υπογράψουν το κείμενο της συμφωνίας για να έχει ισχύ αλλά θα πρέπει να συγκατατεθεί και το δημόσιο σε όσα θα περιέχει η συμφωνία και το αφορούν.
Μένει να αποδειχτεί τις επόμενες ημέρες αν όντως έχει συγκεντρωθεί το συγκεκριμένο ποσοστό πράγμα για το οποίο γίνεται έντονη προσπάθεια από την πλευρά Σκλαβενίτη ο οποίος δια του κ. Στέλιου Σκλαβενίτη έστειλε επιστολή στους προμηθευτές στην οποία πέρα της υπενθύμισης ότι ο όμιλος μέχρι σήμερα έχει άριστες σχέσεις μαζί τους επισημαίνει ότι με την ολοκλήρωση της συμφωνίας (με την απόφαση του δικαστηρίου που αναμένεται αν και εφ όσον υποβληθεί το σχέδιο εξυγίανσης περί τα τέλη του έτους στην καλύτερη περίπτωση) θα καταβληθούν άμεσα στους προμηθευτές οι κουρεμένες οφειλές που θα έχουν μεταφερθεί σε αυτήν, και πως η νέα εταιρεία θα χρηματοδοτηθεί με 125 εκατ. ευρώ κεφάλαια που θα μπουν από τον Σκλαβενίτη και νέο ομολογιακό δάνειο 362 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από τις τράπεζες με εγγύηση του Σκλαβενίτη. Βεβαίως δεν διευκρινίζει από πού θα προέλθουν τα 125 εκ Ευρώ που θα βάλει η νέα εταιρία που από τις οικονομικές καταστάσεις της Σκλαβενίτης προκύπτει ότι δεν τα διαθέτει. Θα προέλθουν και αυτά από δανεισμό;
Επισημαίνεται ότι την Δευτέρα καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ η ίδρυση της "Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης» η οποία θα αναλάβει να λειτουργεί τη Μαρινόπουλος που θα αποκτήσει η Σκλαβενίτης εφ όσον η διαδικασία εξυγίανσης οριστικοποιηθεί.
Το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται στα 125 εκατ. ευρώ (το ποσό που έχει δηλώσει η Σκλαβενίτης πως θα προσφέρει σαν Επενδυτής για την εξυγίανση της Μαρινόπουλος) ενώ το πρώτο Δ.Σ της που έχει θητεία έως 31/12/2016 απαρτίζουν οι Μαρία Σκλαβενίτου (Πρόεδρος), Γεράσιμος Σκλαβενίτης (Διευθύνων Σύμβουλος), Στέλιος Σκλαβενίτης (Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος) και το πρώην τραπεζικό στέλεχος αλλά και πρώην CEO της EΛΓΕΚΑ Λεωνίδας Θεόκλητος (Μέλος).

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης