Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος - Την Παρασκευή (30/9) η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106Β

Τι προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος - Την Παρασκευή (30/9) η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106Β
Οι οφειλές προς τις τράπεζες και τις εταιρείες leasing μεταφέρονται αυτούσιες στην νέα εταιρεία με εξαίρεση ένα μικρό κούρεμα απαιτήσεων της Alpha Bank
Υπεγράφη αργά το απόγευμα της Τετάρτης 28 Σεπτεμβρίου το σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος μεταξύ της αλυσίδας, του  Σκλαβενίτη και των τραπεζών.
Σήμερα Πέμπτη (29/9) το τελικό κείμενο της συμφωνίας θα δοθεί στους πιστωτές (όσοι από αυτούς έχουν καταρχήν συναινέσει), ενώ την Παρασκευή (30/9) θα κατατεθεί η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106Β.
Ειδικότερα, τις επόμενες ώρες οι προμηθευτές της Μαρινόπουλος θα έχουν πρόσβαση στο τελικό κείμενο, ενώ στόχος είναι να συγκεντρωθούν μέσα στις επόμενες ώρες οι υπογραφές των συναινούντων πιστωτών της αλυσίδας, προκειμένου την Παρασκευή να κατατεθεί στο δικαστήριο αίτηση για την υπαγωγή της στο άρθρο 106Β.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει εξασφαλιστεί η καταρχήν συναίνεση του 60% των πιστωτών.
Ωστόσο εκείνο που μένει να δούμε πόσοι και ποιοι προμηθευτές τελικά θα συμφωνήσουν όταν λάβουν πλήρη γνώση του σχεδίου εξυγίανσης.
To κείμενο της συμφωνίας αποτελείται από 218 σελίδες.
Με βάση αυτήν προκύπτει ότι το σύνολο των οφειλών της Μαρινόπουλος ΑΕ ανέρχεται στα 1,46 δισ. ευρώ και ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο όμιλος της Carrefour αποδέχθηκε "κούρεμα" που υπερβαίνει το 92% και από οφειλή ύψους 147 εκατ. ευρώ δέχθηκε να πάρει μόνο περίπου 11,5 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά τις οφειλές προς τους πιστωτές η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει ότι η εξόφληση του 50% των απαιτήσεων προμηθευτών, μετά την αποδοχή απομείωσης του υπόλοιπου 50%, θα διενεργηθεί εντός 60 ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, χωρίς την επιβολή τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.
Όσον αφορά τις οφειλές προς τις τράπεζες και τις εταιρείες leasing μεταφέρονται αυτούσιες στην νέα εταιρεία με εξαίρεση ένα μικρό κούρεμα απαιτήσεων της Alpha Bank.

Ειδικότερα από τα 147 εκατ. ευρώ απαιτήσεις της Alpha Βank τα 26,7 εκατ. ευρώ παραμένουν στην Μαρινόπουλος ΑΕ και διαγράφονται σε ποσοστό 100%. Οι υπόλοιπες δανειακές απαιτήσεις ύψους 120,2 εκατ. ευρώ μεταβιβάζονται στη νέα εταιρεία μαζί με τις εμπράγματες εξασφαλίσεις χωρίς καμία απομείωση.
Aυτούσιες μεταφέρονται στη νέα εταιρεία οι απαιτήσεις της Eurobank συνολικού ύψους 18,3 εκατ. ευρώ (σ.σ στις 30/6), της Εθνικής (31,2 εκατ. ευρώ), Πειραιώς Leasing (16,3 εκατ. ευρώ), Εθνική Leasing (12,4 εκατ.) μαζί με τις εξασφαλίσεις που έχουν ληφθεί.


Υποχρεώσεις προς ασφαλιστικούς οργανισμούς και ελληνικό δημόσιο

Οι μέχρι τις 30/6/2016 υποχρεώσεις της Μαρινόπουλος προς το ελληνικό δημόσιο από φόρους μεταβιβάζονται στη νέα εταιρεία η οποία θα αναλάβει την αποπληρωμή και μόνο του βασικούς χρέους, πλην τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων που διαγράφονται κατά 100%.
Όσον αφορά τις υποχρεώσεις της εταιρείας οι οποίες θα δημιουργηθούν από την 1/7/2016 και μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης που θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία η οποία θα αναλάβει την αποπληρωμή και μόνο του βασικού χρέους της οφειλής, χωρίς τις προσαυξήσεις.
Το σύνολο των χρεών που θα μεταφερθούν στην νέα εταιρεία προς το ελληνικό δημόσιο θα αποπληρωθεί σε 250 άτοκες δόσεις μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται εντός 60 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής.
Το ίδιο προβλέπεται για τις υποχρεώσεις της εταιρείας απέναντι σε οργανισμούς Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης.
Όσον αφορά τις υποχρεώσεις προς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας (ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΟΤΕ ΕΥΔΑΠ), προβλέπεται το κούρεμα κατά 50% των οφειλών.
Το υπόλοιπο των οφειλών θα αποπληρωθεί σε 36 άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις, χωρίς σε αυτές να επιβάλλονται τόκοι προσαυξήσεις ή εν γένει επιβαρύνσεις.

Η χρηματοδότηση της Νέας Εταιρείας

Όπως αναφέρει στο κείμενο της συμφωνίας προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνέχιση της Νέας Εταιρείας, οι τράπεζες συμφώνησαν την παροχή νέας χρηματοδότησης ύψους 477 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 125 εκατ. ευρώ θα καταβάλλει η πλευρά της Σκλαβενίτης.
Από τα 125 εκατ. ευρώ που θα καταβάλλει η Σκλαβενίτης, θα καταβληθούν 75 εκατ. ευρώ πριν την εκταμίευση της νέας χρηματοδότησης (θα συνιστούν μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας) και 50 εκατ ευρώ έως και τις 21/12/2019.
Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν για την συνέχιση της δραστηριότητας της Νέας Εταιρείας, για την αναχρηματοδότηση ομολογιακών δανείων που εκδόθηκαν από την οφειλέτιδα εταιρεία Express M, ποσών 55 εκατ. ευρώ και 15 εκατ. ευρώ, για την αποπληρωμή των οικονομικών υποχρεώσεων του παθητικού που θα μεταφερθεί και ως κεφάλαιο κίνησης της νέας εταιρείας.

Αιρέσεις

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό τις παρακάτω αιρέσεις:
- Την έγκριση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού
- Την έγκριση της Κυπριακής Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού
- Την επικύρωση από το αρμόδιο πτωχευτικό δικαστήριο της συμφωνίας εξυγίανσης και
- την παρέλευση της προθεσμίας άσκησης τριτανακοπής χωρίς την άσκηση τριτανακοπής.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο επικεφαλής του αλυσίδας σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης, Στέλιος Σκλαβενίτης, έστειλε επιστολή προς τους προμηθευτές της Μαρινόπουλος, στην οποία τους ζητούσε να αποδεχτούν τη συμφωνία, η οποία προβλέπει κούρεμα 50% των οφειλών τους.
Επίσης, στην επιστολή γινόταν αναφορά στις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχει κτιστεί όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ της Σκλαβενίτης και των προμηθευτών, ενώ διευκρίνησε ότι όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία όλα τα καταστήματα της Μαρινόπουλος θα μετονομαστούν σε Σκλαβενίτης και δεν θα υπάρχει καμία σχέση με την παλιά ιδιοκτησία, καθώς θα είναι μία καινούργια εταιρεία, το management της οποίας θα ασκεί η Σκλαβενίτης.
Σημειώνεται ότι το νέο όνομα της εταιρείας θα είναι «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία» καθώς θα μεταβιβαστούν σε αυτή τα καταστήματα αλλά και οι -κουρεμένες κατά 50%- οφειλές της Μαρινόπουλος.
Η πράξη σύστασης της εταιρείας καταχωρήθηκε προ ημερών στο ΓΕΜΗ. H εταιρεία έχει για έδρα τα κεντρικά γραφεία του Ομίλου Σκλαβενίτη στην Λεωφόρο Κηφισού στο Περιστέρι ενώ το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται στα 125 εκατ ευρώ.
Το πρώτο Δ.Σ της που έχει θητεία έως 31/12/2016 απαρτίζουν οι Μαρία Σκλαβενίτη (Πρόεδρος), Γεράσιμος Σκλαβενίτης (Διευθύνων Σύμβουλος), Στέλιος Σκλαβενίτης (Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος) και το πρώην τραπεζικό στέλεχος αλλά και πρώην CEO της EΛΓΕΚΑ Λεωνίδας Θεόκλητος (Μέλος). Όπως, άλλωστε, έχει ανακοινωθεί μοναδικός μέτοχος της νέας εταιρείας είναι η «I&Σ Σκλαβενίτης», που θα αναλάβει 100% τις δραστηριότητες της Μαρινόπουλος.
Το δίκτυο που θα κληρονομήσει από την Μαρινόπουλος η νέα εταιρεία ανέρχεται στα 362 στην Ελλάδα και σε 18 στην Κύπρο. Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις δικαιόχρησης (franchising) που είχε ο Μαρινόπουλος, αυτές θα εξεταστούν μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

(Πρώτη ενημέρωση 28 Σεπτεμβρίου 2016, 21:45)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης