Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σπεύδουν να ενταχθούν στο άρθρο 99, για να γλιτώσουν από τον νέο πτωχευτικό κώδικα και… την πτώχευση

tags :
Σπεύδουν να ενταχθούν στο άρθρο 99, για να γλιτώσουν από τον νέο πτωχευτικό κώδικα και… την πτώχευση
Με τον νέο πτωχευτικό κώδικα οι προμηθευτές θα ήταν σε θέση να κάνουν κατασχέσεις σε προϊόντα από τα ράφια του Μαρινόπουλου
«Κύμα» προσφυγών ένταξης στο άρθρο 99 αναμένεται τις επόμενες ημέρες, από εταιρείες που βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και χρειάζονται την προστασία του άρθρου 99, το οποίο, να σημειωθεί, έχει μετονομασθεί σε άρθρο 106βθ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που προέρχονται από δικηγορικές εταιρείες, την ευκαιρία του σημερινού άρθρου 99 θέλουν να εκμεταλλευτούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο κλάδο της Ενημέρωσης.
Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για πρωτοκλασάτα ονόματα, διότι, σε περίπτωση που ο νέος πτωχευτικός κώδικας ψηφισθεί από τη Βουλή, όπως έχει κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση, θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο νέο καθεστώς, στην ουσία θα οδηγούνται σε πτώχευση, αφού δε θα δίνεται προστασία από τους πιστωτές.
Ο κ. Σεραφείμ Σωτηριάδης, που διαχειρίστηκε τη υπόθεση του ομίλου Μαρινόπουλου, είπε στο bankingnews ότι η υπόθεση του Μαρινόπουλου, αν είχε γίνει με το καινούργιο καθεστώς θα είχε οδηγήσει σε πτώχευση της εταιρείας, διότι δε θα είχε προστασία, όπως προβλέπει το άρθρο 99 και είναι ακόμη σε ισχύ.
Δηλαδή οι προμηθευτές θα ήταν σε θέση να κάνουν κατασχέσεις σε προϊόντα από τα ράφια του σούπερ μάρκετ.
Η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης, για αλλαγή του άρθρου 99, χωρίς την πρόβλεψη της προστασίας, δεν έχει κανένα νόημα, επισήμανε ο δικηγόρος κ. Σεραφείμ Σωτηριάδης -να σημειωθεί ότι η υπόθεση Μαρινόπουλου κλείνει στις 27 Οκτωβρίου, με την κατάθεση του φακέλου που θα σηματοδοτήσει την υλοποίηση του σχεδίου διάσωσης με ομαλό τρόπο.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και άλλοι δικηγόροι που δραστηριοποιούνται στην εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα.
Επισημαίνεται ότι σήμερα η αίτηση κατάθεσης ένταξης στο άρθρο 99 γίνεται μόνο με το αίτημα, χωρίς την καταβολή παράβολου συνολικής αξίας 5.000 ευρώ.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στο μεσοδιάστημα από την κατάθεση εκδίκασης της υπόθεσης μέχρι την εκδίκαση της από τα αρμόδια δικαστήρια.
Όταν η αγορά πληροφορηθεί ότι μια εταιρεία καταθέτει αίτηση θα σπεύδουν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης με σκοπό τον περιορισμό της ζημιάς.
Το νέο άρθρο 99 απαιτεί τη συμμετοχή του 60% των πιστωτών, εκ των οποίων το 40% να είναι με εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Η διαβούλευση για το νέο πτωχευτικό κώδικα θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2016.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης