Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ και Ιδιώτες προμηθευτές επωμίζονται κόστος 372 εκατ. ευρώ για τις Ανανεώσιμες

ΔΕΗ και Ιδιώτες προμηθευτές επωμίζονται κόστος 372 εκατ. ευρώ για τις Ανανεώσιμες
Η επιπλέον χρέωση θα επιβαρύνει τους προμηθευτές ρεύματος ανάλογα με το μερίδιο που κατέχουν στην αγορά
Σε 371,92 εκατ ευρώ υπολογίζεται ότι θα ανέλθει για το 2017 το επιπλέον κόστος για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας από την χρέωση που τους επιβλήθηκε με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να κλείσει η «μαύρη τρύπα» του ελλείμματος του λογαριασμού των ΑΠΕ.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το www.worldenergynews.gr, από το τελευταίο δελτίο του ΛΑΓΗΕ (λειτουργός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας), το οποίο προϋπολογίζει την εξέλιξη του λογαριασμού των ΑΠΕ, προκύπτει πως οι προμηθευτές ρεύματος, δηλαδή η ΔΕΗ και οι ιδιώτες πάροχοι, θα επιβαρυνθούν για τους τρεις τελευταίου μήνες του 2016, με 34 εκατ. ευρώ και για το σύνολο του 2017, με 371,92 εκατ ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη χρέωση, που πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα, θα καταλήξει στους λογαριασμούς των τελικών καταναλωτών, προβλέφθηκε από Νόμο που ψηφίστηκε τον Αύγουστομε τον οποίο αναθεωρήθηκε το καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ.
Σύμφωνα λοιπόν με τον νόμο αυτό, οι πάροχοι ηλεκτρισμού υποχρεώνονται να πληρώνουν ένα τέλος για τις ΑΠΕ.
Το ύψος του τέλους διαμορφώνεται στη χονδρική αγορά και προκύπτει με βάση έναν μαθηματικό τύπο, από τη διαφορά ανάμεσα στην πραγματική Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) και τη λεγόμενη "εικονική" τιμή, αυτή που θα προέκυπτε αν δεν έμπαιναν οι ΑΠΕ στο σύστημα και αναγκαζόταν να λειτουργήσουν για περισσότερες ώρες οι πιο ακριβές μονάδες φυσικού αερίου.
Ο νόμος του Αυγούστου προέβλεπε επίσης μεταβατική περίοδο προσαρμογής κατά την οποία οι προμηθευτές θα επιβαρύνονταν με το 50% της χρέωσης το 2016 (από 1ης Οκτωβρίου και ως το τέλος του χρόνου), με το 75% για το 2017 και με το 100% για το 2018 και εφεξής.
Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς η επιπλέον χρέωση των προμηθευτών θα ήταν της τάξης των 6 ευρώ /MWh.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι παράγοντες που γνωρίζουν καλά την αγορά, αμφισβητούσαν ευθέως τους υπολογισμούς αυτούς, σημειώνοντας ότι όταν έχεις έναν μαθηματικό τύπο που διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες είναι δύσκολο να κάνεις προβλέψεις.
Πέραν όμως αυτών, όπως κατέστη σαφές από τις εξελίξεις ο λογαριασμός δεν "έβγαινε".
Με άλλα λόγια η επιβάρυνση των προμηθευτών όπως είχε αρχικώς προβλεφθεί δεν ήταν επαρκής για να ισοσκελιστεί ο λογαριασμός των ΑΠΕ.
Έτσι ακολούθησε νέα νομοθετική ρύθμιση στις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία οι προμηθευτές θα επιβαρυνθούν με το 100% της χρέωσης για το 2017.

Επιβάρυνση των προμηθευτών αναλόγως με το μερίδιο που κατέχουν στην αγορά

Το ποσό αυτό σύμφωνα με τον ΛΑΓΗΕ θα ανέλθει σε περίπου 372 εκατ. ευρώ και θα επιβαρύνει τους προμηθευτές ρεύματος ανάλογα με το μερίδιο που κατέχουν στην αγορά.
Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της επιπλέον χρέωσης θα επιβαρύνει τη ΔΕΗ, η οποία τον Σεπτέμβριο ήλεγχε περίπου το 89% της λιανικής αγοράς και σύμφωνα με το Μνημόνιο θα πρέπει να έχει μειώσει το μερίδιο της στο 75% έως το τέλος του 2017.
Το ύψος της επιπλέον χρέωσης έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι επί του παρόντος τηρούν στάση αναμονής, καθώς πολλά πράγματα θα κριθούν από το εάν η ΔΕΗ θα μετακυλήσει ή όχι το επιπλέον κόστος στους τελικούς καταναλωτές και κατ΄ επέκταση από το πως διαμορφωθούν οι συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των "παικτών".
Πάντως, με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, αλλά και το ύψος του επιπλέον κόστους πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τουλάχιστον μέρος αυτού, θα μετακυληθεί στους τελικούς καταναλωτές αυξάνοντας τους λογαριασμούς του ρεύματος.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι παρά τις προσπάθειες να μην υπάρξει ευθεία αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, το δελτίο του ΛΑΓΗΕ προβλέπει ότι το σύνολο των εσόδων από το ΕΤΜΕΑΡ για το 2016 θα είναι 958,59 εκατ ευρώ ενώ το 2017 θα αυξηθεί σε 976,04 εκατ ευρώ.
Σύμφωνα με το νόμο η ΡΑΕ θα επανεξετάζει τον λογαριασμό ΑΠΕ ανά τρίμηνο, αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης