Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Στην Αθήνα ο επικεφαλής της κινεζικής CMEC - Στο επίκεντρο το project Μελίτη

tags :
ΔΕΗ: Στην Αθήνα ο επικεφαλής της κινεζικής CMEC - Στο επίκεντρο το project Μελίτη
Η CMEC θα αναλάβει το έργο της κατασκευής της «Μελίτης ΙΙ»
Με γοργά βήματα προχωρά η συνεργασία της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC ενώ σήμερα, Δευτέρα 24 Οκτωβρίου φτάνει στην Αθήνα το νούμερο “1” της εταιρίας ο πρόεδρος Zhang Chun επικεφαλής αντιπροσωπείας υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας.
Στο πλαίσιο της συνάντησης και των συζητήσεων με την διοίκηση της ΔΕΗ στα γραφεία της επιχείρησης θα υπογραφεί Σύμφωνο Στρατηγικής Συνεργασίας στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.
Η επεξεργασία του Συμφώνου Στρατηγικής Συνεργασίας έχει ολοκληρωθεί μετά από συνεννοήσεις μεταξύ των δυο πλευρών. Ακόμη, οι δυο πλευρές θα συζητήσουν και την πορεία του μεγάλου έργου “Project Μελίτη».
Με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, η ΔΕΗ θα εισφέρει στην κοινοπραξία την υφιστάμενη μονάδα «Μελίτη Ι» στη Φλώρινα, ισχύος 330 MW, την άδεια για τη «Μελίτη ΙΙ», το 40% του λιγνιτωρυχείου της Βεύης και το ορυχείο Κλειδιού.
Η CMEC θα αναλάβει το έργο της κατασκευής της «Μελίτης ΙΙ», μίας υπερσύγχρονης, υψηλής απόδοσης και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας λιγνιτικής μονάδας 450 MW. Στην κοινοπραξία θα συμμετάσχουν και οι εταιρείες Ακτωρ, η οποία κατέχει το 60% των ορυχείων της Βεύης, και η ΤΕΡΝΑ.
Το κόστος για τη νέα μονάδα υπολογίζεται στα 750 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά στα ορυχεία η επένδυση υπολογίζεται ότι θα φθάσει στο 1 δισ. ευρώ.
Τα μερίδια συμμετοχής του κάθε εταίρου στην κοινοπραξία θα προσδιοριστούν αφού αποτιμηθούν τα περιουσιακά στοιχεία που θα εισφέρει η κάθε πλευρά, ενώ η τελική επενδυτική απόφαση για τη σύσταση της κοινοπραξίας θα ληφθεί όταν καταρτιστεί το business plan.

Μέχρι τέλος Οκτωβρίου η ανάδειξη του επενδυτή για τον ΑΔΜΗΕ

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η τελική επιλογή του Προτιμητέου Στρατηγικού Επενδυτή για το 24% του ΑΔΜΗΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν σήμερα μόνο ο κινεζικός κολοσσός State Grid και η ιταλική Terna. Η γαλλική RTE τελικά παρέμεινε εκτός διαδικασίας.
Το επόμενο βήμα είναι να ανοίξουν οι δύο προσφορές, του κινεζικού κολοσσού State Grid και της ιταλικής Terna,  για να γίνει η αξιολόγηση, επί τη βάσει της οικονομικής προσφοράς, και σε περίπτωση που δεν είναι ικανοποιητικές θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη βελτίωσή τους με τους χρηματοοικονομικούς σύμβουλους της ΔΕΗ και την ίδια την επιχείρηση, δηλαδή τον πωλητή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης