Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Με μεγάλη έκπτωση εκποιεί η PSG τα σεισμικά δεδομένα για Ιόνιο και Κρήτη

tags :
Με μεγάλη έκπτωση εκποιεί η PSG τα σεισμικά δεδομένα για Ιόνιο και Κρήτη
Η Νορβηγική εταιρεία προσφέρει τμηματικά τα δεδομένα αυτά με έκπτωση έως και 50% επί της αρχικής τιμής
Η έλλειψη ενδιαφέροντος λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου που χαρακτήρισε τον διαγωνισμό για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα 20 θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, οδηγεί τώρα τη Νορβηγική PGS στην τμηματική εκποίηση των δεδομένων που συγκέντρωσε, με σημαντική έκπτωση έναντι του αρχικού κόστους του πακέτου, όπως αναφέρει το www.worldenergynews.gr.
Ειδικότερα, η PGS σε συνεργασία με το Ελληνικό Δημόσιο έχει πραγματοποιήσει σεισμική έρευνα διαστάσεων σε 20 θαλάσσιες περιοχές, αντλώντας δεδομένα που υπερβαίνουν τα 12.000 χιλιόμετρα.
Τα δεδομένα αυτά είχαν αγοραστεί από κάποιες εταιρείες, όπως η Exxon Mobil, η Total, τα Ελληνικά Πετρέλαια, κ.α., οι οποίες δαπάνησαν ποσά της τάξης των 6 εκατομμυρίων δολαρίων για κάθε πακέτο.
Τώρα, το World Energy News πληροφορείται, ότι η Νορβηγική εταιρεία προσφέρει τμηματικά τα δεδομένα αυτά με έκπτωση έως και 50% επί της αρχικής τιμής, μαζί και με άλλες σημαντικές πληροφορίες, όπως γεωφυσικές και βαρυτομετρικές αναλύσεις, αλλά και την ερμηνεία των δεδομένων από το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (BEICIP).
Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην αγορά έχουν βγει πακέτα, που υπερβαίνουν τα 1.300 χιλιόμετρα και μαζί με τις πρόσθετες αυτές πληροφορίες, πωλούνται σε μια τιμή κοντά στα 350.000 δολάρια.
Έτσι, οι όποιοι ενδιαφερόμενοι έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν τμηματικά το πακέτο σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σχέση με όσους το αγόρασαν προ 2-3 ετών, αλλά και σε ένα σαφώς πιο σταθεροποιημένο διεθνές περιβάλλον για τον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι μετά την κατάρρευση των τιμών από τον Απρίλιο του 2014 ως και τον Ιανουάριο του 2016 (πτώση έως και 80%), φέτος από το β΄ τρίμηνο και μετά παρατηρείται μια σταθεροποίηση σε επίπεδο πάνω από τα 40 δολάρια ανά βαρέλι.
Τον δε Οκτώβριο το brent βρίσκεται σταθερά πάνω από τα 50 δολάρια ανά βαρέλι, με φόντο τις διεργασίες στον ΟΠΕΚ για πάγωμα ή και μείωση της προσφοράς.
Υπενθυμίζεται, ότι από τα 20 θαλάσσια οικόπεδα που είχαν βγει το 2014 σε διαγωνισμό, προσφορές κατατέθηκαν μόνο για τρία: για το οικόπεδο 1 (Ελληνικά Πετρέλαια), για το οικόπεδο 2 (Total 50%, Edison 25% και Ελληνικά Πετρέλαια 25%) και για το οικόπεδα 10 (Ελληνικά Πετρέλαια).
Οι προσφορές αυτές τελούν υπό αξιολόγηση, με φόντο και τον πρόσφατο ορισμό της νέας ηγεσίας της ΕΔΕΥ.
Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερο βάρος δίνεται στο τεχνικό και περιβαλλοντικό κομμάτι, καθώς είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που η έρευνα αφορά βαθιά (οικόπεδα 1 και 2, στο Ιόνιο) ή και πολύ βαθιά νερά (οικόπεδο 10, Κυπαρισσιακός Κόλπος).
Τέλος, ως τώρα δεν έχει εκδηλωθεί κάποια πρόθεση από το υπουργείο Ενέργειας για την εκ νέου προκήρυξη διαγωνισμού με τα υπόλοιπα 17 οικόπεδα, που έμειναν στα αζήτητα στον προηγούμενο διαγωνισμό.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης