Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ποιά τα σενάρια που προκρίνουν οι πιστώτριες τράπεζες για την πώληση του Νηρέα και της Σελόντα

tags :
Ποιά τα σενάρια που προκρίνουν οι πιστώτριες τράπεζες για την πώληση του Νηρέα και της Σελόντα
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το ενδιαφέρον για την πώληση των δύο εταιρειών είτε ως μία οντότητα, είτε ξεχωριστά εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλο
Στις αρχές του 2017 αναμένεται να τεθούν προς πώληση από τις πιστώτριες τράπεζες, οι εταιρείες Σελόντα και Νηρέας.
Ήδη οι πιστώτριες τράπεζες έχουν προσλάβει τρεις συμβούλους (Alvarez & Marshall, PWC και Lazard), προκειμένου να διενεργήσουν τον οικονομικοτεχνικό έλεγχο των δύο εταιρειών.
Δύο είναι τα σενάρια που, σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, εξετάζονται για την τύχη των δύο εταιρειών.
Το πρώτο είναι η πώληση και των δύο εταιρειών σε έναν επενδυτή. Αυτή η λύση από τις πιστώτριες τράπεζες προκρίνεται στην περίπτωση που το τίμημα είναι ικανοποιητικό και η πώληση των δύο εταιρειών χωριστά, ακόμη και στον ίδιο επενδυτή.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το ενδιαφέρον για την πώληση των δύο εταιρειών είτε ως μία οντότητα, είτε ξεχωριστά εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλο.
Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι εταιρείες του κλάδου είχαν πάντα καλό προϊόν και έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, όμως η φύση του αντικειμένου απαιτούσε υψηλά κεφάλαια κίνησης και σύναψη δανεισμού, με αποτέλεσμα τα χρόνια της κρίσης το κόστος χρηματοδότησης να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την υγιή ανάπτυξη των εταιρειών.
Η διαδικασία πώλησης τόσο της Σελόντα όσο και του Νηρέα έρχεται σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη των διαδικασιών αναδιάρθρωσης των χρεών των δύο Ομίλων, αναδιάρθρωση η οποία σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα κρίνεται επιτυχής, δεδομένης της αύξησης πωλήσεων, της επιστροφής στην κερδοφορία και της ύπαρξης πλέον θετικών ιδίων κεφαλαίων.
Να σημειωθεί ότι ήδη οι τράπεζες έχουν αποκτήσει τον έλεγχο του μάνατζμεντ τόσο της Σελόντα (από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν απέκτησαν το 82% διαγράφοντας δάνεια ύψους 50 εκατ.) όσο και του Νηρέα (όπου την περασμένη άνοιξη απέκτησαν το 75% «κουρεύοντας» δάνεια 58,6 εκατ.).
Οι προσδοκίες για την ανάπτυξη του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών είναι υψηλές.
Δεν είναι τυχαίο πως από το 1981 που δημιουργήθηκαν οι πρώτες πειραματικές μονάδες ο κλάδος έφτασε το 2014 να παράγει 113.000 τόνους τσιπούρας και λαβρακίου συνολικής αξίας 567 εκατ. Ειδικότερα το 2014, παρήχθησαν 71.000 τόνοι τσιπούρας αξίας 346,48 εκατ. ευρώ και 42.000 τόνοι λαβρακίου αξίας 220,5 εκατ. ευρώ.
Η χώρα μας διατηρεί την πρωτιά στην παραγωγή μεσογειακών ψαριών, καθώς παράγει το 65% τσιπούρας και λαβρακίου που εκτρέφεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το 40% σε παγκόσμιο. Πρόκειται για τον πιο εξωστρεφή κλάδο ζωικής παραγωγής της χώρας και τον δεύτερο εξαγωγικό κλάδο αγροτικών προϊόντων μετά τα φρούτα και τα λαχανικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης