Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η «Παπαστράτος» διασώζει τα κρατικά έσοδα από το λαθρεμπόριο τσιγάρων

Η «Παπαστράτος» διασώζει τα κρατικά έσοδα από το λαθρεμπόριο τσιγάρων
Η ιδιωτική πρωτοβουλία δώρισε στο κράτος το πρώτο υπερσύγχρονο αυτοκινούμενο μηχάνημα ανίχνευσης εμπορευματοκιβωτίων με ακτίνες «Χ»
Στη δωρεά της Παπαστράτος ποντάρει τώρα το υπουργείο Οικονομικών για να περιορίσει το λαθρεμπόριο τσιγάρων που οργιάζει στην αγορά εξαιτίας τις απανωτές αυξήσεις της φορολογίας των τσιγάρων που επέβαλλαν οι Μνημονιακές κυβερνήσεις.
Η ιδιωτική πρωτοβουλία δώρισε στο κράτος το πρώτο υπερσύγχρονο αυτοκινούμενο μηχάνημα ανίχνευσης εμπορευματοκιβωτίων με ακτίνες «Χ».
Το αυτοκινούμενο μηχάνημα εγκαταστάθηκε στο Γ' Τελωνείο Πειραιά και παρουσιάστηκε από την υφυπουργό Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή και εκπροσώπων της δωρήτριας εταιρείας.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών, όπως είπε η κ. Παπανάτσιου, είναι να αγοραστούν το επόμενο διάστημα άλλα τέσσερα τέτοια υπερσύγχρονα αυτοκινούμενα οχήματα, και να φτάσουν συνολικά στα 12 σε επόμενη φάση.
Η προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομιών είναι η πάταξη των φαινομένων λαθραίας διακίνησης τσιγάρων και άλλων προϊόντων καπνού, εξαιτίας της οποίας προκαλείται ετήσια απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 640 εκατ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό,
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών παρέλαβε δωρεάν από την εταιρία «Παπαστράτος» ένα αυτοκινούμενο μηχάνημα Χ-ray, το οποίο έχει τη δυνατότητα να "σκανάρει" έως και 80 εμπορευματοκιβώτια την ώρα και να εντοπίζει λαθραία διακινούμενες ποσότητες τσιγάρων και άλλων προϊόντων όπου κι αν βρίσκονται κρυμμένες.
Όπως είπε η υφυπουργός, τα κέρδη από το λαθρεμπόριο τσιγάρων και άλλων προϊόντων υπαγόμενων σε Ε.Φ.Κ. είναι τόσο μεγάλα που επιτρέπουν στους εμπλεκόμενους να χρησιμοποιούν σύγχρονα μέσα.
Αναφερόμενη στη δωρεά από την εταιρεία "Παπαστράτος" του νέου μηχανήματος, τη χαρακτήρισε πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
Η υφυπουργός Οικονομιών κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι το λαθρεμπόριο και η φοροδιαφυγή αποτελούν δύο μεγάλες πληγές που συνέβαλαν στη σημερινή κρίση.
Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι τα φορολογικά έσοδα τα τελευταία χρόνια κυμαίνονται σε ποσοστό 5-10 μονάδες κάτω από το επίπεδο της Ευρώπης, κυρίως λόγω της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, τα αλκοολούχα ποτά και τα καπνικά .
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή που θα έχει το μηχάνημα αλλά και στις ενέργειες που έχουν γίνει από τη ΓΓΔΕ για την ενίσχυση των ελέγχων κατά του λαθρεμπορίου σε όλα τα τελωνεία της χώρας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας "Παπαστράτος" Χρήστος Χαρπαντίδης τόνισε ότι η εταιρεία είναι σύμμαχος στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και η δωρεά του μηχανήματος είναι η μεγαλύτερη απόδειξη γι' αυτό.
Όπως είπε, η "Παπαστράτος" από το 2012 έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καπνικά, το οποίο έχει αυξηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2016 στο 21% της αγοράς από 3% που ήταν το 2009, με μεγάλες απώλειες στα φορολογικά έσοδα, οι οποίες το 2015 έφθασαν τα 640 εκατ. ευρώ.
Η αξιοποίηση του αυτοκινούμενου μηχανήματος ανίχνευσης εμπορευματοκιβωτίων από τις τελωνειακές αρχές είναι ένα από τα μέτρα αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής που θα εφαρμοστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης