Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Υποχωρούν οι πωλήσεις αναψυκτικών - Χάθηκαν επιπλέον 13 εκατ. ευρώ από την αγορά

tags :
Υποχωρούν οι πωλήσεις αναψυκτικών - Χάθηκαν επιπλέον 13 εκατ. ευρώ από την αγορά
Mετά και την απόφαση της Pepsico να κλείσει το εργοστάσιο της στα Οινόφυτα, μεταφέροντας την παραγωγή της στη Ρουμανία, αλλάζουν άρδην τα δεδομένα
Νέα υποχώρηση καταγράφουν οι πωλήσεις αναψυτικών στην χώρα μας με αποτέλεσμα να εντείνεται ο πόλεμος μεταξύ των εταιρειών ελληνικών και πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.
Ο τζίρος στην αγορά αναψυκτικών στο εννεάμηνο του 2016 μειώθηκε κατά 12,6%, πέφτοντας στα 111,08 εκατ. ευρώ από τα 123,94 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2015.
H μεγάλη αυτή πτώση, που αφαίρεσε από την αγορά τζίρο της τάξεως των 13 εκατ. ευρώ, συνδέεται με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, που ολοένα και περισσότερο μειώνουν τις δαπάνες τους για προϊόντα που δεν χαρακτηρίζονται «είδη πρώτης ανάγκης».
Nα σημειωθεί ότι από το 2009 έως το 2015 η εγχώρια αγορά μη αλκοολούχων ποτών λεχει απωλέσει το 32% του όγκου πωλήσεων της, δεχόμενη πλήγμα από την οικονομική κρίση, αλλά και από τις αυξήσεις του ΦΠΑ, τόσο στη λιανική πώληση όσο και στην εστίαση.
Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό και με την πρόσφατη απόφαση της Pepsico να κλείσει το εργοστάσιο της στα Οινόφυτα, μεταφέροντας την παραγωγή της στη Ρουμανία, εκτιμάται ότι θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα στον κλάδο.
Από την παραπάνω εξέλιξη, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, κερδισμένοι θα βγουν οι μικροί του κλάδου, Λουξ, ΕΖΑ, Green Cola, καθώς όταν υπάρχει μία τέτοια εξέλιξη, όπως έχει αποδειχτεί και στο πρόσφατο παρελθόν, οι καταναλωτές στρέφουν την πρτίμηση τους στα ελληνικά προϊόντα.

Σημαντική η συνεισφορά του κλάδου

Σημαντική είναι η συνεισφορά του κλάδου των μη αλκοολούχων ποτών τόσο σε επίπεδο απασχόλησης όσο και συνεισφοράς στα δημόσια έσοδα.
Ειδικότερα τα δημόσια έσοδα από φόρους και εισφορές που προκύπτουν άμεσα από την παραγωγή και διανομή μη αλκοολούχων ποτών εκτιμώνται σε 381 εκατ. ευρώ, ενώ αν περιληφθούν οι έμμεσες και προκαλούμενες επιδράσεις τα έσοδα από φόρους και εισφορές υπολογίζονται σε 787 εκατ. ευρώ.
Ο κλάδος των μη αλκοολούχων ποτών στηρίζει την απασχόληση, δίνοντας μεγάλη ώθηση στους κλάδους της παραγωγής, της εστίασης και του εμπορίου, ιδίως στην περιφέρεια.
Υπολογίζεται ότι ο κλάδος στηρίζει συνολικά 49.750 θέσεις εργασίας (1,4% της συνολικής απασχόλησης για το 2015), ενώ κάθε θέση εργασίας στην παραγωγή μη αλκοολούχων ποτών συνδέεται με 10 θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας.
Τέλος, σε περισσότερα  από 2,2 δισ. για το 2015 – ποσό που αντιστοιχεί στο 1,3% του ελληνικού ΑΕΠ υπολογίζεται η συνολική επίδραση του κλάδου στην ελληνική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης