Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα λύματα αξίας 53 εκατ ευρώ που κινδυνεύουν να «πνίξουν» την ΕΥΑΘ

tags :
Τα λύματα αξίας 53 εκατ ευρώ που κινδυνεύουν να «πνίξουν» την ΕΥΑΘ
Οι προσφορές ΑΚΤΩΡ, ομίλου ΑΒΑΞ, Χρ. Κωνσταντινίδη οι εκπτώσεις και τα ερωτήματα
Ένα μεγάλο έργο της ΕΥΑΘ λιμνάζει επί μακρόν στην Θεσσαλονίκη με την Άκτωρ να φαίνεται ότι «ποντάρει» στον εξοβελισμό μια τρίτης εταιρίας της Χρ. Κωνσταντινίδης αλλά τον όμιλο JP Άβαξ να έχει πιθανότητες από αουτσάιντερ να μετατραπεί σε φαβορί και τελικά ανάδοχο του έργου και την ΕΥΑΘ να «πνιγεί» σε υψηλότερη δαπάνη.
Πρόκειται για τη διαχείριση του βιολογικού καθαρισμού λυμάτων της Θεσσαλονίκης και τη μεταφορά της λυματολάσπης που παράγεται, προϋπολογισμού 53 εκ ευρώ που διενεργεί η ΕΥΑΘ και βρίσκεται στη φάση υποβολής ενστάσεων.

Το έργο που λειτουργεί από το 2002 και η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε διαγωνισμό την περασμένη άνοιξη για την πενταετή λειτουργία και συντήρηση του. Προσωρινός μειοδότης του έργου ανακηρύχθηκε η εταιρεία Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης η οποία προσέφερε έκπτωση της τάξης του 30%.
Για το έργο είχαν καταθέσει προσφορές η γαλλική Suez, η οποία δεν έγινε δεκτή για τυπικούς λόγους (η εταιρία είναι και μέτοχος με 5% στην ΕΥΑΘ), η Άκτωρ, που λειτουργεί σήμερα το έργο, με έκπτωση της τάξης του 25% και η Αθηνά ΑΤΕ (θυγατρική της JP) με έκπτωση της τάξης του 8%.
Με βάση τις προσφορές προσωρινός ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε η Χρ. Κωνσταντινίδης αλλά η ΕΥΑΘ έχει ζητήσει από τον προσωρινό ανάδοχο αιτιολόγηση της οικονομικής προσφοράς, θεωρώντας ότι η έκπτωση είναι υψηλή.
Έτσι περνά στα χέρια της ΕΥΑΘ που μπορεί να κρίνει αν η έκπτωση είναι αποδεκτή ή όχι.
Αν κρίνει μη αποδεκτή την προσφορά τότε θεωρητικά η Άκτωρ με 5% μικρότερη έκπτωση παίρνει το έργο. Όμως η μικρή αυτή διαφορά καθιστά πιο δύσκολη την απόρριψη της προσφοράς Κωνσταντινίδη καθώς δεν είναι εύκολο να τεκμηριωθεί πως μια τέτοια διαφορά με την Άκτωρ οδηγεί σε ουσιαστική μεταβολή της δυνατότητας εκτέλεσης του έργου.
Έτσι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παραμείνει ως αποδεκτή μόνο η προσφορά της Αθηνά ΑΤΕ, η οποία είναι αισθητά υψηλότερη από των άλλων δύο υποψηφίων , με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το κόστος του έργου.
Βέβαια το ερώτημα που τίθεται είναι αν η Αθηνά τελικά πάρει το έργο ποιος θα το εκτελέσει. Διότι σε περίπτωση που το έργο συνεχίσει να εκτελείται όπως σήμερα από την Άκτωρ αλλά πλέον με σύναψη υπεργολαβίας τότε ουσιαστικά θα τίθεται «ηθικό» ζήτημα και όχι μόνο δεδομένου και του παρελθόντος των προσφορών στα μεγάλα έργα του κατασκευαστικού κλάδου.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης