Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το δυνατό μείγμα ειδήσεων σπρώχνει υψηλότερα το ΧΑ – Τα περιθώρια ανόδου και οι πρωταγωνιστές

Το δυνατό μείγμα ειδήσεων σπρώχνει υψηλότερα το ΧΑ – Τα περιθώρια ανόδου και οι πρωταγωνιστές
Η Πειραιώς καταγράφει άνοδο 62,9%, η Εθνική 41,11%, η Eurobank, 40,78% και η Alpha Bank 30% περίπου
Γεμάτη θετικές ειδήσεις είναι η τρέχουσα χρονική συγκυρία και το ΧΑ αποκτά ξανά μετά από καιρό μέρος από τη χαμένη του λάμψη.
Ο βραχνάς των καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις, στις αξιολογήσεις και στις εκταμιεύσεις των δόσεων είναι πλέον παρελθόν και οι περισσότεροι συμμετέχοντες εκτιμούν ότι η πολύ σημαντική δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα και η χώρα θα κάνει αυτά που πρέπει.
Παράλληλα, το πολύ καλό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές ευνοεί αυτή τη φορά το ΧΑ το οποίο έχει αυξήσει το βαθμό συσχέτισης με τις διεθνείς αγορές.
Ο DAX είναι πάνω από τις 11.000 μονάδες και ο Dow Jones κάνει το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο.
Βλέποντας οι επενδυτές ότι εσωτερικά τα θέματα προχωρούν (βλ. αξιολόγηση) παρά την μικρή καθυστέρηση, τα μέτρα για το χρέος δίνονται χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση, ακολουθούν τις διεθνείς αγορές αγοράζοντας κυρίως τραπεζικές μετοχές.
Η παράταση της αγοράς ομολόγων από τον Μάριο Ντραγκι, ενίσχυσε περαιτέρω το κλίμα στο εξωτερικό χθες και αν και υπήρχαν σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη, αυτά αύξησαν απλά τη μεταβλητότητα αλλά κράτησαν την αγορά σε θετικό έδαφος και σε επαφή με την επόμενη κρίσιμη ζώνη 650-660 μονάδων.
Παράλληλα η αξία των συναλλαγών στο ΧΑ ενισχύεται, έστω και με αργούς ρυθμούς και οι ξένοι ξαναβάζουν στο στόχαστρο τις ελληνικές μετοχές.
Η Morgan Stanley βλέπει φως στο τούνελ για την ελληνική οικονομία και η Citi προχώρησε σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών και πλέον δίνει σύσταση αγοράς.
Επιπλέον ξένοι επενδυτές αρχίζουν ήδη μέσω πακέτων και αγοράζουν ελληνικές μετοχές.
Πρόσφατα απορρόφησαν το 5% περίπου της Τιτάν ενώ αγόρασαν και Motor Oil.
Στο εσωτερικό υπάρχουν θετικά μακροοικονομικά νέα όπως η ενίσχυση του ΑΕΠ, και η εκτίμηση ότι παρά τα νέα φορολογικά μέτρα, το 2017 θα έχουμε σημαντική ανάπτυξη.
Τα φορολογικά έσοδα επίσης πηγαίνουν καλύτερα από το στόχο.
Οι αγορές δεν φοβήθηκαν ούτε με την εκλογή του Τραμπ στις ΗΠΑ, ούτε με το ΟΧΙ του ιταλικού δημοψηφίσματος.
Το ΧΑ βρίσκεται με χαμηλή θετική απόδοση σε σύγκριση με την αρχή του έτους έχοντας μία άνοδο της τάξης του 2% περίπου ενώ οι τράπεζες έχουν ακόμη μεγάλες απώλειες, τα περιθώρια ανόδου θα μπορούσαν να αυξηθούν μέχρι τις 700 μονάδες σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ξεπεραστεί η επόμενη αντίσταση που εντοπίζεται στη ζώνη 650-660 μονάδων.
Το ΧΑ ξέφυγε από την πολύμηνη μιζέρια πριν από 17 συνεδριάσεις όταν έσπασε τη συσσώρευση.
Έκτοτε κινείται άνω των 600 μονάδων με βελτιωμένες συναλλαγές και χθες συγκεκριμένα ο τζίρος ξεπέρασε τα 93 εκατ. ευρώ με αρκετά πακέτα συνολικής αξίας 13 εκατ. ευρώ.
Στο διάστημα από 15 Νοεμβρίου ο γενικός δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 12,12% με τις τράπεζες να υπεραποδίδουν.
Η Πειραιώς καταγράφει άνοδο 62,9%, η Εθνική 41,11%, η Eurobank, 40,78% και η Alpha Bank 30% περίπου.
Η Jumbo έχει ενισχυθεί κατά 22,7% από 15/11 και 47% από την αρχή του έτους και βρίσκεται σε υψηλά σχεδόν τριών ετών, ενώ η Μυτιληναίος κατά 15,83% και από την αρχή του έτους ενισχύεται κατά 70% περίπου.
Πλην των παραπάνω εταιρειών οι υπόλοιπες του FTSE 25 έχουν αποδόσεις ίσες ή χειρότερες από αυτές της αγοράς στις τελευταίες 17 συνεδριάσεις.
Η Aegean και ο ΟΤΕ είναι στο +11%, όπως και η Motor Oil.
Σημειώνεται πάντως πως οι τραπεζικές μετοχές σε σχέση με την αρχή του έτους έχουν ακόμα απώλειες μεταξύ 18% και 30%, επομένως θα μπορούσαν να δώσουν περαιτέρω κέρδη στους βραχυπρόθεσμους επενδυτές, χωρίς να αποκλείεται κάποια τεχνική διόρθωση στο μεσοδιάστημα.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης