Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τρέχουν οι προθεσμίες για τον Νίκα - Μέχρι 22 Φεβρουαρίου 2017 η συμφωνία με Chipita

tags :
Τρέχουν οι προθεσμίες για τον Νίκα - Μέχρι 22 Φεβρουαρίου 2017 η συμφωνία με Chipita
Έχει κατατεθεί αίτηση για λύση και εκκαθάριση της αλλαντοβιομηχανίας
Στην τελική ευθεία φαίνεται να μπαίνει το deal εξαγοράς της αλλαντοβιομηχανίας από την Chipita (μετά τις αποχωρήσεις της Global Finance και της Impala Invest), με ημερομηνία ορόσημο να θεωρείται η 22η Φεβρουαρίου όπου έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί αίτηση που έχουν καταθέσει μέτοχοι της εταιρείας για λύση και εκκαθάριση της εταιρείας.
Να σημειωθεί ότι οι μέτοχοι της εταιρείας κ.κ. Ιωάννης Μαρνιεράκης, Μιχαήλ Κουρής και Ευαγγελία Θέμελη κατέθεσαν αίτηση ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου για τη λύση της εταιρείας σύμφωνα με το άρθρο 48 του Κ.Ν 2190/1920 με δικάσιμο 22 Φεβρουαρίου 2017.
Η Νίκας αρνείται τους ισχυρισμούς των κκ. Ιωάννη Μαρνιεράκη, Μιχαήλ Κουρή και Ευαγγελίας Θέμελη και θα αντιδικήσει στην σχετική αίτηση των αιτούντων για τη λύση της εταιρείας.
Στην 25σέλιδη αίτηση αναφέρεται ότι έχουν, πλέον, παρέλθει δύο έτη που η Νίκας ΑΒΕΕ βρίσκεται υπό καθεστώς διάσωσης δίχως όμως να έχουν γίνει κάποια βήματα σε αυτή τη κατεύθυνση.
Επίσης αναφέρεται πως στο μεσοδιάστημα βρίσκεται σε συμφωνία μη αποπληρωμής του δανεισμού της (τριμηνιαία standstill agreements).
Παρ” όλα αυτά, όπως αναφέρεται σε άλλο σημείο οι ζημίες διευρύνονται κάθε έτος και τα κεφάλαια της βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος (-54 εκατ. Ευρώ) με τον κύκλο εργασιών το πρώτο εξάμηνο του 2016 στα 24 εκατ. Ευρώ και βραχυπρόθεσμες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους που ξεπερνούν τα 100 εκατ. Ευρώ εκ των οποίων σε ποσό πλέον των 80 εκατ. Ευρώ να ανέρχεται ο τραπεζικός δανεισμός ο οποίος δεν εξυπηρετείται σε κεφάλαιο και τόκους.
Ειδική μνεία γίνεται στην αποχώρηση του κ. Άγγελου Πλακόπητα από το δ.σ. της εταιρείας και στην υπαναχώρηση της Impala Invest από το επενδυτικό σχήμα που θα αναλάμβανε τη διάσωση της αλλαντοβιομηχανίας.
Σύμφωνα με την Νίκας η προσπάθεια χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της αλλαντοβιομηχανίας και η διαδικασία διαπραγμάτευσης των δανειστριών τραπεζών της εταιρείας με την Chipita Α.Ε. συνεχίζεται ανεξαρτήτως της αποχώρησης της Impala Invest B.V. από το επενδυτικό σχήμα.
Η καθυστέρηση όμως στην ολοκλήρωση του deal, έχει επιβαρύνει περαιτέρω την χρηματοοικονομική κατάσταση της Νίκας. Είναι ενδεικτικό ότι τo 2004 o όμιλος είχε τζίρο 100 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 8 εκατ. ευρώ, ενώ το 2015, 11 χρόνια μετά, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 48,9 εκατ ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημιές 14,7 εκατ. ευρώ.
Η Νίκας, ανήκει στον Άγγελο Πλακόπητας, της Global Finance, την οποία εξαγόρασε το 2003, από τον Παναγιώτη Νίκα, έναντι 60 εκατ. ευρώ, με προοπτική να την πουλήσει το αργότερο ως το 2008. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έγινε.
Το 2005 έμελε να είναι χρονιά ορόσημο για την πορεία της αλλαντοβιομηχανίας.
Ο εντοπισμός από τον ΕΦΕΤ και η κατάσχεση από τη μονάδα της Θεσσαλονίκης πάνω από 8,5 τόνους ακατάλληλων αλλαντικών έκανε τους καταναλωτές να χάσουν την εμπιστοσύνη τους.
Έκτοτε ξεκίνησε η πτώση των πωλήσεων και η εμφάνιση ζημιών που έμελλε να είναι καθοριστική για την μετέπειτα χρηματοοικονομική πορεία του Ομίλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης