Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα μεγάλα λουκέτα που συγκλόνισαν την αγορά το 2016 - Κλείνει μία επιχείρηση κάθε 3 ώρες

tags :
Τα μεγάλα λουκέτα που συγκλόνισαν την αγορά το 2016 - Κλείνει μία επιχείρηση κάθε 3 ώρες
Οι προοπτικές μόνο θετικές δεν προδιαγράφονται
Κάθε 3 ώρες έμπαινε λουκέτο και σε μία επιχείρηση.
Με αυτή την εικόνα μας αφήνει το 2016, μία από τις χειρότερες χρονιές στον επιχειρηματικό κλάδο.  
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η παρατεταμένη οικονομική ασφυξία των προηγούμενων μηνών έχει φέρει στο χείλος της οικονομικής δυσπραγίας, δεκάδες επιχειρήσεις οι οποίες εξαντλούν και τα τελευταία περιθώρια που έχουν,  προκειμένου να μην κατεβάσουν ρολά.
Και οι προοπτικές μόνο θετικές δεν προδιαγράφονται.
Εκτός από την μειωμένη ρευστότητα στην αγορά, τα νέα φορολογικά μέτρα που επεβλήθησαν, εξαντλούν περαιτέρω την αγοραστική κίνηση των ελλήνων καταναλωτών, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να έχουν να δουν το χρώμα του χρήματος, πολλούς μήνες , στα ταμεία τους.
Μία τέτοια περίπτωση ήταν και το λουκέτο στην Ηλεκτρονική Αθηνών, μία εξέλιξη κατά πολλούς προδιαγεγραμμένη αφού τα τελευταία τουλάχιστον τέσσερα χρόνια ο ιδιοκτήτης της Γιάννης Στρούτσης, πίστευε ότι θα μπορούσε να την θέσει ξανά σε κερδοφόρα τροχιά και κάθε φορά, οι ελπίδες του διαψευδόταν.
Η μείωση της ζήτησης, τα capital controls που –εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών κατέστησαν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της, όπως παραδέχτηκε χτες σε ανακοίνωση της και η αλυσίδα.
Παρά την κακή χρηματοοικονομική της κατάσταση, οι πιστώτριες τράπεζες δέχτηκαν τον Απρίλιο του 2015 να στηρίξουν την αλυσίδα, προχωρώντας σε ένεση ρευστότητας 3 εκατ. ευρώ υπό την προϋποθεση ότι ο κ. Στρούτσης θα προχωρούσε σε αναδιάρθρωση του δικτύου του (έκλεισαν τότε 12 καταστήματα), σε μείωση των μισθών των εργαζομένων (κατά 20%) και σε περικοπές του λειτουργικού κόστους τουλάχιστον κατά 30%.
Τους μήνες που ακολούθησαν η κατάσταση για την Ηλεκτρονική Αθηνών αντί να βελτιωνόταν γινόταν ολοένα και δυσχερέστερη.
Υπήρξε αδυναμίας καταβολής των δανειακών της υποχρεώσεων προς τις τράπεζες, πάγωμα των πληρωμών προς τους προμηθευτές και κατακόρυφη μείωση της ζήτησης, όχι μόνο λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αλλά και του γεγονότος ότι οι καταναλωτές έβρισκαν άδεια τα ράφια των καταστημάτων.
Τουλάχιστον 20 καταστήματα έκλεισαν τους τελευταίους μήνες, ωστόσο καμία καθυστέρηση δεν υπήρξε ποτέ στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.
Το μερίδιο της Ηλεκτρονικής Αθηνών που παλαιότερα έφτανε το 13%, τους τελευταίους μήνες είχε υποχωρήσει κάτω από το 9%, ενώ το δίκτυο της περιορίστηκε στα 41 μόλις καταστήματα.
Παρά τις προσπάθειες το λουκέτο, ήταν αναπόφευκτο.

Η αυτοκτονία Μαμιδάκη

Κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση της αυτοκτονίας μέσα στο σπίτι του στον Διόνυσο Αττικής του 84χρονου επιχειρηματία Κυριάκου Μαμιδάκη, 84 ετών, ιδρυτή και ιδιοκτήτη της εταιρείας πετρελαιοειδών Jetoil.
Η εταιρεία Jetoil είχε λάβει, από τις 10 Ιουνίου, προσωρινή προστασία, έως την εκδίκαση της αίτησής της για ένταξη στο άρθρο 99 τον Νοέμβριο.
Οι ίδιες πληροφορίες έκαναν λόγο για χρέη της εταιρείας ύψους 340 εκατ. ευρώ, ενώ στην αίτηση της η εταιρεία επικαλείτο το έκτακτο και απρόσμενο γεγονός της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, η οποία προκάλεσε ταμειακή δυσχέρεια.
Η Mamidoil Jetoil είναι μία αμιγώς ελληνική επιχείρηση, συμφερόντων της οικογένειας Μαμιδάκη.
Υπό τη σκεπή της Mamidoil - Jetoil λειτουργούν περίπου 600 πρατήρια υγρών καύσιμων, ενώ ο όμιλος έχει ιστορία 40 ετών στην ελληνική και βαλκανική αγορά.

Ledra Athens

Xρέη προς το ΙΚΑ, προμηθευτέςς και τις πιστώτριες τράπεζες ήταν οι λόγοι που οδήγησαν το ιστορικό ξενοδοχείο Athens Ledra (πρώην Ledra Marriott) σε λουκέτο.
Οι εναπομείναντες 150 εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, ενώ η διαχειρίστρια εταιρεία «ΑΣΤΥ Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις ΑΕ» ανακοίνωσε και επισήμως  τη διακοπή της λειτουργίας του ξενοδοχείου την Τρίτη 31 Μαΐου 2016, λόγω οικονομικών δυσχερειών.
Το ξενοδοχείο Athens Ledra κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τον επιχειρηματία Γιώργο Παρασκευαΐδη. Επί 30 χρόνια, τη διαχείριση του γνωστού ξενοδοχείου, των 314 πολυτελών δωματίων, είχε η αλυσίδα Marriott International, η οποία όμως τον Νοέμβριο του 2013 αποφάσισε να αποχωρήσει.
Έτσι, το γνωστό σε όλους Ledra Marriott μετονομάστηκε σε Athens Ledra. Η αποχώρηση της Marriott φαίνεται πως ήταν καθοριστική για το μέλλον του ξενοδοχείου, αφού τον Απρίλιο του 2014 η ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία του ξενοδοχείου, ΑΣΤΥ Α.Ε., κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.

Στο δρόμο οι 800 εργαζόμενοι της εταιρίας security ΠΥΡΣΟΣ

Μετά το Ledra Athens, ρολά κατέβασε και η εταιρεία «Πυρσός Security», που δραστηριοποιούνταν τα τελευταία 22 χρόνια στον χώρο της παροχής υπηρεσιών ιδιωτικής ασφάλειας, και οι περίπου 800 εργαζόμενοι, που ήταν απλήρωτοι εδώ και μήνες, μένουν χωρίς δουλειά.
Η εταιρεία είχε προχωρήσει εδώ και ένα χρόνο σε στάση πληρωμών προς τους πιστωτές, χρωστά 8,2 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ και οι υπάλληλοι είναι απλήρωτοι τουλάχιστον πέντε μήνες. Μάλιστα, στο παρελθόν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το ΣΕΠΕ.

Ρολά για τον Παπασωτηρίου

Ρολά κατέβασε το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου στην οδό Πανεπιστημίου, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η αλυσίδα την τελευταία διετία.
Το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου, υπήρξε ορόσημο του κέντρου της πόλης ενώ ο γνωστός εκδοτικός οίκος Μπράουν είχε συμπεριλάβει το 2013 το βιβλιοπωλείο αυτό στη λίστα του με τα 49 καλύτερα του κόσμου, στην έκδοση «Bookshops: Long established and the most fashionable ones».
Να σημειωθεί ότι η αλυσίδα αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα ενώ οι πρόσφατες προσπάθειες που καταβλήθηκαν προκειμένου να βρεθεί λύση -είτε μέσω της δικαστικής οδού είτε μέσω συμφωνιών με προμηθευτές- απέβησαν άκαρπες.
Ως εκ τούτου, η μόνη λύση ήταν το λουκέτο για ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια της Αθήνας.
Η αλυσίδα το τελευταίο διάστημα έβαλε «λουκέτο» σε υποκατάστημα στην Κηφισιάς και της Λάρισας.

Λουκέτο στη Softex

Oριστικό λουκέτο μπήκε στις αρχές του 2016 στο εργοστάσιο της Softex από την πολυεθνική εταιρεία Βolton Group με έδρα την Ιταλία, που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Bolton Hellas AEBE.
Αφορμή ήταν η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις αρχές Ιουλίου 2015 σε μία μονάδα του εργοστασίου της Softex (σ.σ στον Ταύρο) που δημιούργησε προβλήματα στη παραγωγή.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες με διάφορες δικαιολογίες και καθυστερήσεις αποφάσισαν να αποζημιώσουν με ένα πολύ μικρό ποσό την εταιρεία.
Αυτό αποτέλεσε το “πρόσχημα”, έτσι ώστε αντί να διορθωθεί το πρόβλημα και να συνεχίσει την λειτουργία της η SOFTEX και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να προχωρήσει η μητρική εταιρεία στο κλείσιμο της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας προϊόντων χάρτου.
Πάντως όπως έγινε γνωστό η Softex πέρασε πρόσφατα σε ελληνικά χέρια.
Nέος ιδιοκτήτης της Softex είναι η εταιρεία Softex Μονοπρόσωπη ΙΚΕ που συστάθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου και η οποία ανήκει στην Intertrade Hellas της οικογένειας Ντεληδήμου,  μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας χάρτου στην Ελλάδα η οποία παράγει χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτα και κουζινόχαρτο για οικιακή και επαγγελματική χρήση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης