Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το λιανεμπόριο στην… πρέσα - Φόβοι για νέα «κανόνια» στην αγορά

Το λιανεμπόριο στην… πρέσα - Φόβοι για νέα «κανόνια» στην αγορά
Η πτώση της κατανάλωσης αγγίξει ακόμα και το 10%
Τον χειρότερο Δεκέμβριο όλων των εποχών γνώρισε φέτος το λιανεμπόριο, καθώς ο τζίρος των εορτών μειώθηκε στα 2,5 δισ. ευρώ ενώ πέρυσι ήταν στα 6,5 δισ ευρώ, υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης.
Η κατακόρυφη μείωση του τζίρου τις εορτές προμηνύει άσχημα νέα για τους επιχειρηματίες.
Η μείωση των πωλήσεων και τα χαμηλά περιθώρια κέρδους μπορεί να φέρουν νέα «κανόνια» στην αγορά των τροφίμων και ειδικότερα σε μικρές αλυσίδες σουπερ μάρκετ που είναι στο «κόκκινο».
Στο κακό σενάριο να συνεχισθεί η καθοδική πορεία των πωλήσεων και το 2017, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί ένα ντόμινο λουκέτων στις επιχειρήσεις τροφίμων.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι αλλά αρκετά ικανοί να ισοπεδώσουν επιχειρήσεις με παρουσία δεκαετιών στην αγορά.
Με περιθώρια κέρδους στα επίπεδα του 1%, σε αρκετές αλυσίδες έχει διαμορφωθεί σε πιο χαμηλά επίπεδα και σε συνδυασμό με τη πτώση των πωλήσεων ενώ να σημειωθεί τα κόστη παραμένουν αμετάβλητα, το αποτέλεσμα που διαμορφώνεται είναι αρνητικό και κυρίως φτιάχνουν κλίμα αβεβαιότητας.
Στην αγορά λένε «ο θάνατός σου η ζωή μου».
Η πτώση του ομίλου Μαρινόπουλου αλλά και η απορρόφηση της αλυσίδας σουπερ μάρκετ Βερόπουλου από τον όμιλο Παντελιάδη είχε ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση των υγειών επιχειρήσεων, αλλά και τη σωτηρία αλυσίδων σουπερ μάρκετ που ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Οι χιλιάδες των καταναλωτών από τη Μαρινόπουλος μετακινήθηκαν σε άλλες αλυσίδες ενώ τη μερίδα του λέοντος πήρε ο ΑΒ Βασιλόπουλος.
Η διαφημιστική καμπάνια της αλυσίδας ήταν εστιασμένη στις τιμές και όχι στην ποιότητα των προϊόντων, τονίζοντας στο καταναλωτικό κοινό οι τις τιμές μας ενδυναμώνουν τον ανταγωνισμό.
Τα στοιχεία του εννεαμήνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου έδειξαν αύξηση της κατανάλωσης κατά 13% για την ΑΒ Βασιλόπουλο, όπως και για τον όμιλο Σκλαβενίτη που ενισχύθηκε κατά 6%.
Το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι η αγορά και ο καταναλωτής θα είναι ο ρυθμιστής της αγοράς και θα αναδείξει τόσο τους νικητές όσο και τους ηττημένους της αγοράς.
Η κατανάλωση σημειώνει πτώση από 5% ως 6% το 2016 και σε κάποιες περιπτώσεις φθάνει και το 10% σε κάποιες αλυσίδες.
Το διψήφιο ποσοστό πτώσης «αγγίζει» μικρότερες αλυσίδες τροφίμων προκαλώντας την έντονή ανησυχία στα επιτελεία των επιχειρήσεων, τα οποία να σημειωθεί δεν έχουν δυνατότητες παρέμβασης και ανατροπής της αρνητικής οικονομικής κατάστασης.
Πάντως ευελπιστούν η νέα χρονιά να κλείσει με θετικό πρόσημο όσο αφορά την κατανάλωση δηλαδή να σημειώσει αύξηση για να βοηθήσει στην επιβίωση τους.
Το κλειδί των εξελίξεων όμως πολύ σύντομα θα βρεθεί στα χέρια των προμηθευτών οι οποίοι να σημειωθεί μπορεί να αναπροσαρμόσουν την πολιτική αποπληρωμής των προϊόντων με την ανανέωση των συμβολαίων.
Οι ισχυροί προμηθευτές θα επιβραβεύουν τους συνεπείς πελάτες τους δίνοντας επιπλέον κίνητρα τα οποία στην ουσία θα καταλήγουν στον καταναλωτή.
Ο μέσος χρόνος εξόφλησης των προϊόντων διαμορφώνεται στις 75 ημέρες.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η εξόφληση γίνεται σε 120 ημέρες όπως και σε 60 ημέρες.
Στέλεχος πολυεθνικού ομίλου είπε στο bankingnews ότι ο καταναλωτής θα κερδίσει ακόμη πιο πολλά τη νέα χρονιά ενώ αναμένει να ενδυναμώσουν οι υγιείς επιχειρήσεις ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να φύγουν από την αγορά «παίχτες» οι οποίοι δεν θα αντέξουν τον έντονο ανταγωνισμό.
Το λιανεμπόριο και ειδικότερα οι αλυσίδες σουπερ μάρκετ είναι μέρος της βαριάς βιομηχανίας της χώρας καθώς απασχολεί τουλάχιστον 100.000 εργαζόμενους με τον ετήσιο τζίρο της αγοράς να διαμορφώνεται στα 12 δισ. ευρώ.
Τέλος να σημειωθεί ότι στελέχη του λιανεμπορίου σε κλειστές συζητήσεις θεωρούν ότι το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίζει υπονοώντας ότι πρέπει να βγουν από την αγορά οι αλυσίδες σουπερ μάρκετ που δεν μπορούν σταθούν καθώς δεν έχουν λόγο ύπαρξης αφού έχουν απομακρυνθεί από τον ανταγωνισμό ενώ δίνουν μια προσωπική μάχη επιβίωσης

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης