Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Δανιόλος (ENGIE Hellas): Η ενεργειακή αγορά στην Ελλάδα έχει ήδη ανοίξει σημαντικά

tags :
Δανιόλος (ENGIE Hellas): Η ενεργειακή αγορά στην Ελλάδα έχει ήδη ανοίξει σημαντικά
Η χώρα μας έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί και το μόνο που ζητάμε από την πολιτεία είναι να μη βάζει (και άλλα) εμπόδια
«Η χώρα μας έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί και το μόνο που ζητάμε από την πολιτεία είναι να μη βάζει (και άλλα) εμπόδια αλλά να αφήσει την επιχειρηματικότητα να ανθίσει».
Αυτό επισημαίνει στο worldenergynews.gr, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ENGIE Hellas, Γιώργος Δανιόλος, ο οποίος εκτιμά ότι η ενεργειακή αγορά έχει ήδη ανοίξει σημαντικά, ενώ δηλώνει, ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να διευρύνει την παρουσία της στη χώρα μας, επανεπενδύοντας τα κέρδη της στην ελληνική οικονομία.

1. Ποιά τα πλεονεκτήματα που έχετε λόγω του γεγονότος ότι ανήκετε σε έναν από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς Ομίλους; Ποιο είναι το φάσμα των δραστηριοτήτων της ENGIE;

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και σημαντικά.
Τα οικονομικά μεγέθη, η τεχνογνωσία, το πελατολόγιο, το παγκόσμιο brand, η αξιοπιστία, ο σεβασμός στους κανόνες και στην κοινωνία είναι μερικά από αυτά.
Επίσης ο Όμιλός μας είναι σε συνεχή εξέλιξη όσον αφορά στην καινοτομία (innovation) και στην ψηφιοποίηση (digitalization) και η ENGIE στην Ελλάδα επωφελείται από τις τεράστιες επενδύσεις του Ομίλου στο R&D.
Όλοι εδώ στην ENGIE είμαστε περήφανοι που εργαζόμαστε για έναν τέτοιο Όμιλο και αυτό δεν είναι κάτι που το λέω εγώ αλλά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσω έρευνας που κάναμε μόλις πριν λίγες εβδομάδες.
Και αυτή η αίσθηση υπεροχής ενώ δεν είναι σε καμία περίπτωση αλαζονική, μας δίνει το κίνητρο να γινόμαστε καλύτεροι και να παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πελάτες μας.
Το βασικό αντικείμενο της ENGIE στην Ελλάδα είναι οι ενεργειακές υπηρεσίες και η τεχνική συντήρηση.
Προσφέρουμε λύσεις για τη λειτουργία και διαχείριση τεχνικών εγκαταστάσεων σε όλων των ειδών τα κτήρια, εργοστάσια, νοσοκομεία, λιμάνια, αεροδρόμια κλπ.
Μέσω της διαχείρισης αυτής όμως προσφέρουμε και λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας με χρήση της τεχνογνωσίας που αντλούμε τόσο από την Ελληνική αγορά όσο και από τον Όμιλό μας.
Παράλληλα η εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχτεί ως ο σημαντικότερος πάροχος υπηρεσιών ολοκληρωμένου facility management παρέχοντας πληθώρα υπηρεσιών όπως ο καθαρισμός, η φύλαξη, υπηρεσίες πρασίνου, reception services, internal mail και πολλές άλλες, μέσω ολοκληρωμένων μακροχρόνιων συμβάσεων.
Τέτοιες σύνθετες συμβάσεις δεν υπάρχουν ακόμη πολλές στην ελληνική αγορά και τις μεγαλύτερες από αυτές τις διαχειρίζεται με επιτυχία η ENGIE.
Επίσης εδώ και λίγους μήνες έχουμε ξεκινήσει να προσφέρουμε στην ελληνική αγορά συστήματα ψύξης κατασκευής ENGIE Γερμανίας με θεαματικά αποτελέσματα κυρίως όσον αφορά στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την αξιοπιστία.

2. Σε ποιούς τομείς εστιάζετε το ενδιαφέρον σας και που θεωρείτε ότι υπάρχουν προοπτικές;

Δύο είναι τα βασικά σημεία εστίασης της προσοχής μας.
Το πρώτο είναι το ολοκληρωμένο facility management. Υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη τάση στην αγορά οι υπηρεσίες αυτού του τύπου να παρέχονται από έναν πάροχο και αυτό διότι ο πελάτης εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις συνέργειες που προκύπτουν έτσι ώστε να υπάρχει και το χαμηλότερο δυνατό κόστος για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
Οι συνέργειες αυτές υπάρχουν τόσο στο επίπεδο της εργασίας αυτής καθαυτής στους χώρους του πελάτη όσο και σε επίπεδο reporting, τιμολόγησης και διαχείρισης της σύμβασης γενικότερα.
Το δεύτερο ενδιαφέρον μας είναι στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Εκεί οι προοπτικές είναι τεράστιες.
Είναι ελάχιστες ακόμη οι εταιρείες εκείνες που αντιμετωπίζουν το θέμα με τη δέουσα προσοχή, αλλά εκείνες που το κάνουν πετυχαίνουν εξοικονόμηση χρημάτων, εκμοντερνισμό εξοπλισμού και ωφελούν το περιβάλλον και την κοινωνία με ένα τρόπο που δεν κοστίζει τίποτα.
Και δεν κοστίζει τίποτα διότι όλες οι ενέργειες που προτείνουμε και υλοποιούμε αποπληρώνονται από την ίδια την εξοικονόμηση.
Η εταιρεία μας πάει κι ένα βήμα παραπέρα, προσφέροντας η ίδια τα όποια κεφάλαια απαιτούνται για επεμβάσεις και αντικαταστάσεις εξοπλισμού, με αποτέλεσμα ο πελάτης χωρίς να επενδύει δικά του χρήματα κι έχοντας μηδενικό ρίσκο να αποκτά νέο εξοπλισμό ενεργειακά αποδοτικότερο.
Το μηδενικό ρίσκο προκύπτει από το γεγονός ότι η ENGIE εγγυάται το αποτέλεσμα της εξοικονόμησης ότι και αν συμβεί.

3. Ποιές πιστεύετε ότι είναι οι επιχειρηματικές προοπτικές στη χώρα μας; Αξίζει να επενδύσει κανείς;

Νομίζω ότι όλοι όσοι βρισκόμαστε στον επιχειρηματικό στίβο ξέρουμε τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής αγοράς.
Εμείς εκπροσωπούμε μία πολυεθνική για την οποία καταφέραμε όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να αναπτυχθεί στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης και ως εκ τούτου θα ήμουν ο τελευταίος που θα έλεγα ότι δεν αξίζει να επενδύσει κανείς εδώ.
Επίσης δεν είμαστε από αυτούς που λέμε ότι πρέπει να γίνει το ένα ή το άλλο για να προχωρήσουν τα πράγματα, τέτοιες απόψεις υπάρχουν πολλές και οι περισσότερες είναι σωστές.
Εμείς λέμε ότι τις συνθήκες τις διαμορφώνουμε εμείς.
Με τον επαγγελματισμό μας, το εκπαιδευμένο προσωπικό μας, την ηθική μας, τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που μας διέπουν καθώς και το σεβασμό σε πελάτες, εργαζόμενους και περιβάλλον προχωράμε μπροστά.
Όποια και αν είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα.
Οι μέτοχοι μας εμπιστεύονται και είναι διαρκής η προσπάθειά μας να τους πείσουμε να επενδύσουν και άλλα κεφάλαια στη χώρα.
Το ίδιο πιστεύω πρέπει να κάνουν και οι άλλες εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν κεφάλαια κι επενδυτές.
Η χώρα μας έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί και το μόνο που ζητάμε από την πολιτεία είναι να μη βάζει (και άλλα) εμπόδια αλλά να αφήσει την επιχειρηματικότητα να ανθίσει κρατώντας βέβαια πάντα τον ελεγκτικό της ρόλο.

4.Θεωρείτε ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνει ένα πραγματικό άνοιγμα της ενεργειακής αγοράς και τι θα σημαίνει αυτό για τον κλάδο;

Η ενεργειακή αγορά έχει ήδη ανοίξει σημαντικά και με αυτό το ρυθμό εκτιμούμε ότι μέχρι το 2020 θα έχει φτάσει σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας.
Οι εξελίξεις τρέχουν σε παγκόσμιο επίπεδο και η Ελλάδα αναγκαστικά θα πάει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Μέχρι στιγμής το άνοιγμα της αγοράς είναι προς όφελος των καταναλωτών και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει έτσι.
Για τον κλάδο αυτά είναι φυσικά εξαιρετικά νέα. Οι σοβαρές επιχειρήσεις θα αναπτυχθούν, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους και θα αποφέρουν και κέρδη στους μετόχους τους.
Αντίστοιχα οι πελάτες θα απολαμβάνουν συνεχώς καλύτερες υπηρεσίες σε χαμηλότερες τιμές.

5. Aυτή τη στιγμή κατέχετε το 50% της ΗΡΩΝ. Ποια είναι τα οφέλη αυτή της στρατηγικής συνεργασίας;

Η ENGIE είναι απόλυτα ικανοποιημένη από τη συνεργασία της με τους άλλους μετόχους.
Συνεργαζόμαστε άψογα σε όλα τα επίπεδα και ο ΗΡΩΝ είναι αυτή τη στιγμή μία δυναμική εταιρεία με χιλιάδες ικανοποιημένους πελάτες.
Κάποια από τα οφέλη της συνεργασίας είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η ταχύτατη εμπορική ανάπτυξη αλλά και οι στρατηγικές συνέργειες που προκύπτουν σε διάφορους τομείς της ενεργειακής αγοράς και όχι μόνο.

6. Πολλές θυγατρικές πολυεθνικών Ομίλων, αποφάσισαν τα τελευταία χρόνια να εγκαταλείψουν την χώρα μας λόγω της κρίσης.

Εκτιμάτε ότι η μητρική θα συνεχίσει να στηρίζει τις «εν Ελλάδι» δραστηριότητες της;
Η εκτίμησή μου είναι ότι όχι μόνο θα τις στηρίζει αλλά και θα τις επεκτείνει, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν.
Η ENGIE δεν είναι μία απρόσωπη πολυεθνική με στελέχη που δρουν μόνο με οικονομικά κριτήρια.
Το DNA της είναι ανθρωποκεντρικό και η στήριξη που προσφέρεται στην ελληνική θυγατρική είναι βασισμένη και στις ανθρώπινες σχέσεις, στο αλληλοσεβασμό και την εμπιστοσύνη.
Τα βήματά μας θα είναι προσεκτικά, όπως εξάλλου ήταν ακόμη και προ κρίσης, και θεωρώ ότι εφόσον το γενικότερο επενδυτικό κλίμα βελτιωθεί αντίστοιχα θα ενδυναμώνεται και η παρουσία της εταιρείας στην Ελλάδα.
Θα ήθελα να τονίσω επιπλέον ότι όλοι οι εργαζόμενοί μας είναι Έλληνες ενώ τα όποια κέρδη επανεπενδύονται στην Ελλάδα ενώ ο μέτοχος δεν παίρνει κανένα μέρισμα.
Αντιθέτως έχει προβεί σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τα πρώτα δύσκολα χρόνια της κρίσης στηρίζοντας εμπράκτως την εταιρεία και τις ελληνικές οικογένειες που ζουν από αυτή.

Πηγή: worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης