Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πικρός ο καφές για τους Έλληνες - Η τιμή του αγαπημένου ροφήματος αυξάνεται από 0,10 έως και 1 ευρώ

tags :
Πικρός ο καφές για τους Έλληνες - Η τιμή του αγαπημένου ροφήματος αυξάνεται από 0,10 έως και 1 ευρώ
Ακριβότερο το καφεδάκι από την ερχόμενη εβδομάδα
Νέο ισχυρό πλήγμα δέχεται ο κλάδος της εστίασης με τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στον καφέ που φθάνουν έως το 100%.
Το φορολογικό σοκ χτυπά και τις καφετέριες που ήταν η τελευταία ελπίδα επιχειρηματικής δραστηριότητας για όσους είχαν μείνει χωρίς δουλειά.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ «ναρκοθέτησε» το τελευταίο καταφύγιο απασχόλησης και επαγγελματικής δραστηριότητας που είχε απομείνει, λένε στελέχη της αγοράς.
Το ύψος του νέου φόρου, ο οποίος αφορά τόσο στον εισαγόμενο όσο και στον εγχώρια παραγόμενο καφέ, ανέρχεται στα:
• 4 ευρώ το κιλό για τον στιγμιαίο καφέ και τα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του προϊόντος
• 3 ευρώ το κιλό για τον καβουρδισμένο καφέ
• 2 ευρώ το κιλό για τον ωμό, μη καβουρδισμένο καφέ.
Οι φορολογικές ανατιμήσεις θα φέρουν άνοδο στην λιανική τιμή του καφέ.
Οι αλυσίδες εστίασης ετοιμάζονται προς τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας να αλλάξουν τιμοκαταλόγους ανεβάζοντας την τιμή τουλάχιστον 10 λεπτά του ευρώ, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να πληρώνει τον καφέ στο χέρι με 1,50 ευρώ έναντι 1,40 ευρώ.
Στέλεχος της αγοράς, μιλώντας στο bankingnews, έκανε λόγο για φορολογική εξόντωση, η οποία θα προκαλέσει φοροδιαφυγή, θα ενισχύσει τη «μαύρη» εργασία και, το χειρότερο, θα οδηγήσει σε λουκέτο τις συνοικιακές καφετέριες, οι οποίες θα υποχρεωθούν να ανεβάζουν την τελική τιμή του σερβιρισμένου καφέ από 0,50 έως 1 ευρώ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να καταγραφεί ως πιο ακριβή χώρα.
Το ίδιο στέλεχος υποστηρίζει ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ φορολογεί την ίδια τη φορολογία, επισημαίνοντας ότι ο νέος φόρος διαμορφώνει μια νέα τελική τιμή και στη συνέχεια εισέρχεται ο συντελεστής ΦΠΑ 24%.
Πάντως, η κυβέρνηση προσδοκά να μαζέψει έσοδα ύψους 62 εκατ. ευρώ, ωστόσο παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μπορεί να φθάσει τα 100 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η συνολική ετήσια αγορά του καφέ να ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ από 400 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα.
Στελέχη της αγοράς εκφράζουν φόβους ότι σημαντικό μέρος της διακίνησης του καφέ θα γίνεται λαθραία, διότι η πλειονότητα των ποσοτήτων καφέ έρχεται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι γνωστό όμως ότι η μεταφορά με νταλίκα δεν δέχεται έλεγχο εισόδου στα τελωνεία των χωρών της Ε.Ε και το μόνο συνοδευτικό έγγραφο που διαθέτει είναι το δελτίο αποστολής, το οποίο όμως δεν έχει καμία αξία, καθώς είναι εφικτό το φορτίο να φθάσει στην Ελλάδα να αποθηκευθεί και στη συνέχεια να διανεμηθεί στη «μαύρη» αγορά.
Ειδικότερα, για τον κλάδο της εστίασης το πλήγμα αναμένεται καίριο, καθώς ο κλάδος έχει φτάσει στο ύστατο σημείο αντοχής του, καλούμενος να διαχειριστεί μέσα σε διάστημα μικρότερο των έξι ετών από τον Μάρτιο του 2010 ως σήμερα έξι αυξήσεις Φ.Π.Α..
Πιο συγκεκριμένα:
• 2010: Διπλή αύξηση από το 9% στο 10% και στη συνέχεια στο 11%
• 2011: Διπλή αύξηση από το 11% στο 13%και στη συνέχεια στο 23%
• 2015: Αύξηση από το 13% στο 23%
• 2016: Αύξηση από το 23% στο 24%
Τέλος, να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καφεπωλών Ελλάδος, κ. Γιάννης Κατσογιάννης, υποστηρίζει ο καφές θα πωλείται ακριβότερα από 0,50 έως 1 ευρώ ακριβότερα από την ερχόμενη εβδομάδα, εξαιτίας της νέας φορολογίας.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το κόστος δεν μπορεί να απορροφηθεί, ενώ προβλέπει να κλείνουν και τα τελευταία καφενεία που έχουν απομείνει.
Ο κ. Κατσογιάννης σχολίασε ότι η «πρώτη φορά Αριστερά μας πάει από το κακό στο χειρότερο».

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης