Επιχειρήσεις

Ο Άγιος Βασίλης έδωσε τη ΝΙΚΑΣ στην Chipita με… «κούρεμα» των δανείων της εταιρείας

Ο Άγιος Βασίλης έδωσε τη ΝΙΚΑΣ στην Chipita με… «κούρεμα» των δανείων της εταιρείας
Πρόκειται για «μποναμά» πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έκαναν οι τράπεζες στο αφεντικό της Chipita A.E.
Με deal ξεκίνησε το 2017 για το Σπύρο Θεοδωρόπουλο του ομίλου Chipita, καθώς απέκτησε την Αλλαντοβιομηχανία Νίκας σε τιμή ευκαιρίας χάρη στις τράπεζες, οι οποίες ήθελαν διακαώς τη συμφωνία βάζοντας ως δέλεαρ στο έμπειρο επιχειρηματία το «κούρεμα» των δανείων της Νίκας.
Πρόκειται για «μποναμά» πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έκαναν οι τράπεζες στο αφεντικό της Chipita A.E., καθώς προχώρησαν σε γενναίο «κούρεμα» των δανείων φθάνοντας στα 2/3 και συγκεκριμένα στο ποσό των 55,4 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας Νίκας μεταξύ άλλων αναφέρονταν ότι:
«Η απομείωση του δανεισμού της Εταιρείας Π.Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ με διαγραφή κεφαλαίου και τόκων σε συνδυασμό με διακανονισμό και ρύθμιση του υπολοίπου των υποχρεώσεων της, ώστε ο δανεισμός μετά την περάτωση της εν λόγω αναδιάρθρωσης να ανέρχεται στο ποσό των 26,4 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την λογιστική κατάσταση της ΝΊΚΑΣ του πρώτου εξαμήνου του 2016, εμφάνιζε δανειακές υποχρεώσεις συνολικού ύψους 81..813.096 ευρώ.
Το περιεχόμενο της συμφωνίας προβλέπει ο δανεισμός της εταιρείας να ανέρχεται στα 26,4 εκατ. ευρώ δηλαδή οι τράπεζες «κούρεψαν» κεφάλαιο και τόκους συνολικού ύψους 55,4 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι τα αρνητικά ίδια κεφάλαια έφθαναν τα 57,3 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου του 2016.
Οι τραπεζίτες στην ουσία υποχρεώθηκαν να δεχθούν την πρόταση του κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου για την αγορά της εταιρείας Νίκας, διότι στο ενδεχόμενο πώλησης της εταιρείας θα εισέπρατταν περίπου 22 εκατ. ευρώ με βάση την αποτίμηση του ενεργητικού της εταιρείας έτσι επιλέχθηκε η λύση της Chipita με την προσδοκία οι τράπεζες να πάρουν κάτι περισσότερο από την πώληση παγίων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.
Στελέχη της αλλαντοβιομηχανίας θεωρούν ότι η συμφωνία δεν θα έχει αποτέλεσμα καθώς η ΝΙΚΑΣ πουλά τα προϊόντα της σε τιμές κόστους για να διατηρήσει μερίδια αγοράς που ανέρχονται στο 13%, τα οποία όμως τα χρηματοδοτεί η ίδια η εταιρεία γράφοντας ετήσιες ζημιές εκατομμυρίων ευρώ.
Τα ίδια υποστηρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια ο κ. Σ. Θεοδωρόπουλος… έτρεχε την εταιρεία ΝΙΚΑΣ αλλά δεν είχε αποτέλεσμα και διερωτήθηκαν για τι να αλλάξει κάτι με την καινούργια συμφωνία;
Να σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών της ΝΙΚΑΣ ανήλθε στα 22.015193 ευρώ στα τέλη Ιουνίου 2016 έναντι 26.154.035 ευρώ που ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2015…
Η εταιρεία παρουσίασε ζημιές ύψους 5,3 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2016. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε ετήσια βάση θα φθάσουν τα 10 εκατ. ευρώ.
Πάντως τα μικτά κέρδη έχουν θετικό πρόσημο και διαμορφώθηκαν στα 6.4 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση της Chipita δηλώνει αισιόδοξη και προσδοκά η εταιρεία να περάσει σε κερδοφορία το 2018.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης