Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το Bankingnews αποκαλύπτει: Η επένδυση του Πλακόπητα στη ΝΙΚΑΣ ήταν η «καλύτερη» που έχει γίνει ποτέ

tags :
Το Bankingnews αποκαλύπτει: Η επένδυση του Πλακόπητα στη ΝΙΚΑΣ ήταν η «καλύτερη» που έχει γίνει ποτέ
Πώς κανένας από τους παλιούς μετόχους δεν έχασε τα λεφτά του...
Η επένδυση της Global Finance στην αλλαντοβιομηχανία ΝΙΚΑΣ το 2003 δεν ήταν μία άτυχη ή κακή επένδυση του μάνατζερ Άγγελου Πλακόπητα.
Πρόκειται για την καλύτερη επένδυση που έκανε ποτέ καθώς πήρε πίσω τα χρήματα που έβαλε και του έμεινε ένα μικρό κέρδος.
Η αληθινή ιστορία της αλλαντοβιομηχανίας ΝΙΚΑΣ με πρωταγωνιστή τον Άγγελο Πλακόπητα και αργότερα είχε ως συμπρωταγωνιστή τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο του ομίλου Chipita έχει χωρέσει σε 10 πυκνογραμμένες σελίδες.
Ο φάκελος της υπόθεσης της ΝΙΚΑΣ περιγράφει που χάθηκε ο τραπεζικός δανεισμός δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και πως μία υγιής επιχείρηση στη συνέχεια βρέθηκε με δάνεια που δεν αποπληρώθηκαν πότε.
Σήμερα η αλλαντοβιομηχανία ΝΙΚΑΣ πέρασε στην Chipita του Σπύρου Θεοδωρόπουλου ο οποίος να σημειωθεί συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας από το 2008 και από το 2011 είχε αναλάβει τη διαχείριση της.
Ο άνθρωπος που έχει το φάκελο στα χέρια διαβάζει και ξαναδιαβάζει την πιο κερδοφόρα μπίζνα στο εγχώριο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.
Ο λόγος που ο φάκελος παραμένει ακόμη στα χέρια είναι ότι έγινε έχουν τη σφραγίδα των γενικών συνελεύσεων των μετόχων καθώς είχαν περάσει από έγκριση όλες οι διαδικασίες και στην ουσία λειτούργησε ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ.
Τι θα κάνει ο αρμόδιος της Τράπεζας της Ελλάδος είναι άγνωστο αλλά το περιεχόμενο του φακέλου πράγματι είναι η πιο ζεστή επιχειρηματική μπίζνα της δεκαετίας του 2000.
Το οικονομικό περιβάλλον που επικρατούσε το 2003 και διαμορφώθηκε αργότερα στο τραπεζικό σύστημα ήταν το κομβικό σημείο που έκαναν την άτυχη και κακή επένδυση της Global Finance να γίνει η καλύτερη.
Η επένδυση στην αλλαντοβιομηχανία ΝΙΚΑΣ είναι μια δυνατή ελληνική εφεύρεση.
Πιο αναλυτικά και πάντα με βάση τις πυκνογραμμένες σελίδες:
Το 2003 η Global Finance δηλαδή ο Άγγελος Πλακόπητας αναλαμβάνει τη διαχείριση της εταιρείας ΝΙΚΑΣ για την οποία στη συνέχεια βάζει πωλητήριο και την αγοράζει η εταιρεία GCI Food Enterprises συμφερόντων του Άγγελου Πλακόπητα έναντι 60,6 εκατ ευρώ.
Έτσι απέκτησε το 49,92% των μετοχών της εταιρείας ΝΙΚΑΣ.
Η GCI καταβάλλει το τίμημα των 60,6 εκατ ευρώ το οποίο προήλθε από τραπεζικό δανεισμό ύψους 35 εκατ. ευρώ και τα 25,6 εκατ. ευρώ προήλθαν από την GCI.
Το διάστημα 2004- 2006 η ΝΙΚΑΣ προχωρά σε ΑΜΚ ύψους 36,4 εκατ. ευρώ με αύξηση αποθεματικού και την έκδοση νέων μετοχών υπέρ του άρτιου.
Τη ίδια στιγμή πουλά πάγια περιουσιακά στοιχεία και εξοπλισμό στον ιδρυτή της ομώνυμης εταιρείας κ. Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος φτιάχνει από τη αρχή μια νέα αλλαντοβιομηχανία στην περιοχή της Σπάρτης χωρίς όμως να αναφέρεται το τίμημα.
Στη συνέχεια η διοίκηση της ΝΙΚΑΣ αποφασίζει την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 42 εκατ ευρώ προς τους μετόχους.
Ο βασικός μέτοχος Άγγελος Πλακόπητας λαμβάνει το ποσό του 21 εκατ. ευρώ και του λείπουν μόλις 4,5 εκατ. ευρώ για να καλύψει το αρχικό τίμημα που κατέβαλε.
Η κορυφαία πράξη της άτυχης και κακής επένδυσης ήταν ότι η ΝΙΚΑΣ δεν είχε τα χρήματα για να δώσει την επιστροφή κεφαλαίου.
Τι έγινε;
Η διοίκηση προχώρησε στην έκδοση ομολόγου συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ το οποίο εγγυήθηκαν οι τράπεζες.
Η διοίκηση όμως ήθελε κάτι παραπάνω και αποφάσισε και τη διανομή μερίσματος.
Το 2003 ο βασικός μέτοχος έλαβε μέρισμα ύψους 2 εκατ. ευρώ, το 2004 πήρε 2,4 εκατ. και 2,6 εκατ. ευρώ το 2005.
Στα τέλη του 2005 η εταιρεία ΝΙΚΑΣ είχε απολέσει το 70% των ιδίων κεφαλαίων και ο δανεισμός εκτοξεύθηκε στα ύψη.
Από τα 8,6 εκατ. ευρώ στην εποχή του ιδρυτή της, ο δανεισμός ανήλθε στα 40 εκατ. ευρώ στην εποχή του Α. Πλακόπητα
Η χρηματική αφθονία που είχαν οι τράπεζες συνέβαλλαν στη χρηματοδότηση της ΝΙΚΑΣ, καθώς ήταν ο βασικός παίχτης στην αγορά των αλλαντικών.
Για τον λόγο αυτό η EFG Eurobank ανέλαβε το 2006 να χρηματοδοτήσει την εταιρεία με 35 εκατ. ευρώ και τα επιπλέον 32,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν στην έκδοση ομολόγου.
Όμως το 2009 η ΝΙΚΑΣ δηλώνει αδυναμία αποπληρωμής των δανείων.
Το 2010 εκδίδεται καινούργιο ομόλογο συνολικής αξίας 35,85 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση του παλαιού ύψους 40 εκατ. ευρώ.
Τον Οκτώβριο του 2010 η τράπεζα αποκτά το 11,92 των μετοχών της ΝΙΚΑΣ προχωρώντας σε αναδιάρθρωση του δανεισμού της.
Στο μεταξύ ο ισχυρός άνδρας της Chipita κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της ΝΙΚΑΣ και το 2011 είχε αναλάβει τη διαχείριση της εταιρείας.
Το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας από το 2011 προέβλεπε «κούρεμα» των δανείων στα επίπεδα του 50% όπως και ΑΜΚ στα επίπεδα των 20 εκατ. ευρώ.
Το τελικό σχέδιο της συμφωνίας προβλέπει την ΑΜΚ συνολικού ύψους 23,3 εκατ. ευρώ που θα καλυφθεί από την Chipita.
To συμπέρασμα που προκύπτει από την υπόθεση της ΝΙΚΑΣ είναι ότι κανένας δεν έχασε από τους παλαιούς μετόχους.
Όσο για τον καινούργιο μέτοχο κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο ο χρόνος θα δείξει αν θα βγει κερδισμένος από την εξαγορά της ΝΙΚΑΣ, την οποία άλλωστε γνωρίζει πολύ καλά από το 2008.
Το πρόβλημα όμως παραμένει για το υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς πρέπει να αποφασίσει ποια θα είναι η τύχη του φακέλου της ΝΙΚΑΣ και αν θα τον… χαρίσει προς μελέτη τους φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης