Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Παρασκευή και 13 που τινάζει στον αέρα τη διάσωση Μαρινόπουλου

Η Παρασκευή και 13 που τινάζει στον αέρα τη διάσωση Μαρινόπουλου
Πότε και γιατί διαλύεται επισήμως η συμφωνία με Σκλαβενίτη αν δεν έχει βγει δικαστική απόφαση
Η ερχόμενη Παρασκευή και 13 αποτελεί την τελευταία ημέρα της προθεσμίας για να παραμείνει ζωντανό το deal διάσωσης της Μαρινόπουλος και αυτό υπό προϋποθέσεις.
Ειδικότερα μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να έχει εκδοθεί η δικαστική απόφαση ώστε να αρχίσει να τρέχει η προθεσμία των 30 ημερών για υποβολή τριτανακοπής κατά της επικυρωτικής απόφασης.
Σε αντίθετη περίπτωση η προθεσμία των 30 ημερών οδηγεί σε υπέρβαση της προθεσμίας που προβλέπει η συμφωνία των πιστωτών της Μαρινόπουλος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσης.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 30 της συμφωνίας εξυγίανσης προβλέπεται ως διαλυτική αίρεση της συμφωνίας η παρέλευση της 14ης Φεβρουαρίου 2017 χωρίς να έχει ταυτόχρονα παρέλθει η προθεσμία τριτανακοπής αλλά και να έχουν δικαστεί και απορριφθεί όλες οι τυχόν τριτανακοπές που έχουν υποβληθεί.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η συμφωνία εξυγίανσης καθίσταται αυτόματα ανίσχυρη.
Μάλιστα όπως αναφέρεται στη συμφωνία η παρέλευση της προθεσμίας της 14ης Φεβρουαρίου αποτελεί δικαιοπρακτικό θεμέλιο για τη συμμετοχή του επενδυτή καθώς η οικονομική κατάσταση της ΕΤΑΙΡΙΑΣ (που θα προκύψει) επιδεινώνεται.
Πέραν τούτου ακόμα και αν το δικαστήριο εγκρίνει πριν την παρέλευση των προθεσμιών τη συμφωνία θα πρέπει να στην απόφασή του να μην περιλαμβάνονται τροποποιήσεις τέτοιες οι οποίες να οδηγούν σε ουσιώδεις επιπτώσεις στην εφαρμογή του επιχειρηματικού σχεδίου που έχει εκπονηθεί.
Άλλωστε λόγω της μεγάλης καθυστέρησης της δικαιοσύνης η εφαρμογή του επιχειρηματικού σχεδίου κινείται πλέον σε οριακό δρόμο με αυξημένο κίνδυνο να απαιτηθεί στο ενδιάμεσο πρόσθετη χρηματοδότηση.
Σημειωτέον ότι πέραν των δικαστικών αποφάσεων είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας η έκδοση αποφάσεων τόσο Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού όσο και της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κύπρου και μάλιστα χωρίς να εμπεριέχουν περιορισμούς που να επηρεάζουν ουσιωδώς το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρίας.
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι πλέον οριακή με απόλυτη ευθύνη της δικαιοσύνης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού οι οποίες εκ των πραγμάτων αποδεικνύονται ανίσχυρες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων που απαιτεί μια τόσο μεγάλη συμφωνία εξυγίανσης αλλά και κάθε συμφωνία εξυγίνασης.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης