Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Αθήνα πιο φθηνή στα μισθώματα ακινήτων από τα Τίρανα - Έρευνα της εταιρείας E-Real – Estates

Η Αθήνα πιο φθηνή στα μισθώματα ακινήτων από τα Τίρανα - Έρευνα της εταιρείας E-Real – Estates
Αχνός φώς» πέφτει στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων προς ενοικίαση για το 2017 - Οι τιμές ενοικίασης ανά τετραγωνικό μέτρο καταγράφεται πτώση έως 60% μέχρι τα τέλη του 2016 
Οι προοπτικές για το 2017 είναι ενθαρρυντικές και στηρίζονται κυρίως στο κριτήριο της τιμής προς ενοικίαση που φθάνει ακόμη και τα 3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Ωστόσο το κλειδί για την πορεία της αγοράς θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση η οποία να σημειωθεί παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Η έρευνα της εταιρείας E-Real Estates αποκαλύπτει την αγορά των επαγγελματικών ακινήτων από τις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Το εντυπωσιακό στοιχείο μεταξύ των άλλων είναι ότι τα ακίνητα προς ενοικίαση στα Τίρανα διαμορφώνονται στα17 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Οι επενδυτές της αγοράς των ακινήτων από τη χρυσή εποχή της κτηματαγοράς καταγράφουν απώλειες έως 60% έναντι της αρχικής επένδυσης με αποτέλεσμα να προσφέρουν γη ύδωρ στους ενοικιαστές.
Πιο αναλυτικά ο κλάδος τα ων επαγγελματικών ακινήτων έχει υποστεί μειώσεις που φθάνουν το 60% στην αγορά γραφειακών χώρων, ενώ οι αποθηκευτικοί χώροι κινήθηκαν πτωτικά κατά 45 % και 50 %.
Παρόμοια είναι και η εικόνα στα προς μίσθωση επαγγελματικά ακίνητα, με πτώση 29,3 % στα γραφεία σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.
Το 2014 - 2015 το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε ακίνητα επιφάνειας 250 τ.μ. έως 500 τ.μ. καθώς οι περισσότερες εταιρείες λόγω οικονομικής κρίσης θέλησαν να συρρικνώσουν τα γραφεία τους σε μια προσπάθεια μείωσης των λειτουργικών εξόδων.
Το θετικό της σημερινής οικονομικής κρίσης που διέπει τη χώρα μας, αποτελεί το φαινόμενο ότι οι ιδιοκτήτες συζητούν με τους ενοικιαστές την παροχή κινήτρων, όπως π.χ. κάποια πρόσθετη έκπτωση ενοικίου, ενώ είναι σαφώς περισσότερο ευέλικτοι σε διάφορα ζητήματα διαχείρισης, αναζητώντας για παράδειγμα, φθηνότερες και αποτελεσματικότερες λύσεις για τα κοινόχρηστα έξοδα.
Ταυτόχρονα, καταγράφονται και περισσότερες ανακαινίσεις, καθώς επιχειρείται μεγαλύτερη αξιοποίηση του υφιστάμενου αποθέματος γραφειακών χώρων.
Άλλο ένα χαρακτηριστικό της εποχή είναι ότι πλέον απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος έως ότου πραγματοποιηθεί μια μισθωτήρια πράξη, γενικά οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές πλέον θέλουν να είναι σίγουροι για τα μηνιαία πάγια έξοδα που θα καλούνται να πληρώνουν.
Η πτώση των τιμών στα επαγγελματικά ακίνητα και κυρίως στα βιομηχανικά, αντικατοπτρίζει την ραγδαία πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και κατανάλωσης.
Σήμερα τα μηνύματα που εκπέμπει η αγορά επαγγελματικών ακινήτων, καταγράφονται με σταθεροποιητικές ή και ανοδικές τάσεις.

Τι συμβαίνει στην Αθήνα:

Η αγορά γραφείων στην Αθήνα σε σχέση με το 2008 έχει υποστεί μείωση 30% -35 % για τα προς μίσθωση και 45 % - 50 % για αγορά.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Λ.Κηφισίας και στο κέντρο της Αθήνας, ενώ το τελευταίο διάστημα υπάρχει αυξημένη ζήτηση για αγορά αυτόνομων γραφειακών κτιρίων 5.000 τμ. με parking στις παραπάνω περιοχές, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί έως και σήμερα κάποια αγοραπωλησία.
Η συντριπτική πλειονότητα των συμβάσεων αφορά μετεγκαταστάσεις, που αποσκοπούν στη μείωση των λειτουργικών εξόδων ή στον εξορθολογισμό των στεγαστικών αναγκών των επιχειρήσεων.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι «οι πιέσεις για επαναδιαπραγμάτευση και μείωση των ενοικίων συνεχίστηκαν, κυρίως σε κτίρια γραφείων χαμηλότερων προδιαγραφών και σε λιγότερο προνομιακές τοποθεσίες».
Παρ’ όλα αυτά, τα ενοίκια γραφείων υψηλών προδιαγραφών δεν διαφοροποιήθηκαν σημαντικά και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφηκαν ακόμα και αυξητικές τάσεις των ζητούμενων τιμών ενοικίασης, καθώς το απόθεμα των κενών και διαθέσιμων χώρων υψηλών προδιαγραφών συρρικνώνεται.
Όσοι επένδυσαν στο κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων κατά την περίοδο 2007-2008 έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις, μειώσεις που το 2015 άγγιξαν ακόμη και το 60% για την αγορά γραφειακών χώρων, ενώ οι αποθηκευτική χώροι κινήθηκαν πτωτικά κατά 45 % και 50 %. Παρόμοια είναι και η εικόνα στα προς μίσθωση επαγγελματικά ακίνητα, με πτώση 29,3 % στα γραφεία σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.

Τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη :
Η εικόνα δεν αλλάζει και πολύ από την Αθήνα, η ζήτηση γραφείων παραμένει χαμηλή, ενώ η βασική δραστηριότητα αφορά τις επαναδιαπραγματεύσεις υφιστάμενων συμβολαίων, με στόχο τη μείωση του ενοικίου.
Η ζήτηση στη Θεσσαλονίκη αφορά κυρίως γραφεία της τάξεως των 100 - 200 τ.μ., προερχόμενη από ελεύθερους επαγγελματίες. Ξενοίκιαστα σε μεγάλο ποσοστό παραμένουν τα σύγχρονα ακίνητα της ανατολικής πλευράς της συμπρωτεύουσας.
Η μεικτή χρήση τους αποτρέπει αρκετές εταιρείες από την τοποθέτησή τους στα εν λόγω κτίρια, καθώς επιθυμούν κτίρια αμιγούς γραφειακής χρήσης.
Τα μισθώματα παρουσιάζονται σταθερά, σε χαμηλά, όμως, επίπεδα.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα:

Η Πάτρα, η πόλη που φιγουράρει πανελλαδικά ως η δεύτερη πόλη στην αύξηση κλειστών καταστημάτων, έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Όσο περνάει ο καιρός παραμένει μια πόλη δημοσίων υπαλλήλων, τραπεζοϋπαλλήλων και λιγοστών επιχειρήσεων που προσπαθούν να επιβιώσουν.
Η πεζοδρόμηση της οδού Ρήγα Φεραίου καθώς και τμήμα της Γεροκωστοπούλου έχουν αναζωπυρώσει το κέντρο της πόλης από την οδό Αράτου έως και τη Γούναρη.
Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες που θέλησαν να μεταφέρουν τα γραφεία των επιχειρήσεών τους πλησίον του νέου εμπορικού τετραγώνου.
Επί των πλείστων τα περισσότερα γραφεία πλησίον της οδού Γούναρη είναι δικηγορικά.
Η πτώση των τιμών έχει ακολουθήσει την εικόνα του γενικότερου συνόλου, ενώ τα ξενοίκιαστα γραφεία στο κέντρο ξεπερνούν το 15-25 %.
Τα Ιωάννινα είναι μια πόλη με πολλούς συνταξιούχους που έχουν ακόμη ένα οικονομικό απόθεμα, ενώ το μεγάλο ποσοστό φοιτητών σε σχέση με το πληθυσμό της πόλης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη τοπική οικονομία.
Επιπλέον, το γεγονός ότι οι Γιαννιώτες είναι από τη φύση τους λίγο πιο σφιχτοί, τους επιτρέπει να κρατιούνται ακόμη οικονομικά.
Οι τιμές έχουν υποστεί μια πτώση της τάξεως του 30 % σε σχέση με το 2009-2010.
Οι τιμές μίσθωσης γραφειακών χώρων κυμαίνονται από 4 ευρώ/τμ/μήνα έως 9 ευρώ/τμ /μήνα.
Η αγορά των γραφειακών χώρων στα Χανιά κινήθηκε πτωτικά σε ποσοστό περίπου 5 – 10%.
Παρά το γεγονός ότι οι ζητούμενες τιμές κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, η πτωτική διαπραγμάτευση εξακολουθεί να είναι έντονη και καταλήγει συνήθως σε απομειώσεις τουλάχιστον 10 – 15%.
Πιο ακριβή περιοχή -αναφορικά με τα μισθώματα των γραφείων- είναι η πλατεία των Δικαστηρίων, ενώ οι υψηλότερες αγοραίες αξίες εντοπίζονται στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στην Πλατεία 1866 και στις οδούς Χατζημιχάλη Γιάνναρη και Σκαλίδη.Στην πλατεία Δικαστηρίων τα υψηλότερα ενοίκια αγγίζοντας τα 8 ευρώ / τμ / μήνα.
Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις γραφείων, οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται στις οδούς Σκαλίδη και Γιάνναρη “αγγίζοντας” τα 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Το ενδιαφέρον για ενοικίαση γραφείων στο Ηράκλειο περιορίζεται στο κέντρο της πόλης (στις οδούς Ζωγράφου, Δαιδάλου, Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης, Εβανς, 25ης Αυγούστου, Καλοκαιρινού, Αβέρωφ, 1821 και στην Πλατεία Λιονταριών) με τη ζήτηση εκτός κέντρου να είναι σχεδόν μηδενική. Ενα γραφείο στα Λιοντάρια μπορεί να ενοικιαστεί μέχρι και 9 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ στις οδούς Καλοκαιρινού, 1821, Αβέρωφ ή στην περιοχή του Αγίου Μηνά, οι τιμές “πέφτουν” έως και 4 ευρώ ανά τετραγωνικό.
Όπως είναι αναμενόμενο οι διαφορές στην τιμή πώλησης μεταξύ νεόδμητων και παλαιών ακινήτων είναι μεγάλες, με την “ψαλίδα” να ανοίγει έως και 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό.
Στο Ρέθυμνο τα περισσότερα γραφεία συγκεντρώνονται στο εμπορικό κέντρο της πόλης, στην παλιά πόλη και στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, ενώ νέοι γραφειακοί χώροι (10ετίας) εντοπίζονται στις βασικές οδούς εισόδου στο κέντρο της πόλης, όπως οι λεωφόροι Ηγουμένου Γαβριήλ (δυτική είσοδος) και Πορτάλιου (ανατολική είσοδος).
Οι τιμές ενοικίασης στην παλιά πόλη και στην οδό Κουντουριώτου ξεπερνούν ακόμα και τα 8 ευρώ ανά τετραγωνικό με τις τιμές πώλησης στις συγκεκριμένες περιοχές να φτάνουν τα 2.000 ευρώ.

Τα επαγγελματικά ακίνητα διεθνώς

Σε αντίθεση με τη χώρα μας, άνοδο 0,5 % κατέγραψαν από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Ιούνιο, οι τοποθετήσεις σε ακίνητα παγκοσμίως σύμφωνα με έρευνα της Cushman & Wakefield στην οποία παρουσιάζονται οι πόλεις που προσελκύουν επενδύσεις.
Τα κεφάλαια που τοποθετηθήκαν σε επαγγελματικά ακίνητα συμπεριλαμβανομένων των αναπτύξεών τους, έφτασαν τα $1,35 τρισ. Φέτος τα ακίνητα εισοδήματος δίνουν μικρότερες αποδόσεις, σε σχέση με το «πάρτι» του 2015.
Γενικότερα παρατηρείται συγκρατημένη αύξηση ενοικίων χάρη στη περιορισμένη προσφορά και ζήτηση.
Ευκαιρίες βρίσκονται σε όλους τους κλάδους.
Οι αποθήκες και τα εμπορικά να απολαμβάνουν μια στροφή προς αυτά εξαιτίας των χαρακτηριστικών αλλαγών που φέρνει στη ζωή μας το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Στη κορυφή βρίσκεται η Νέα Υόρκη, με το Τορόντο, τη Φιλαδέλφια και το Σαν Ντιέγο να ανεβαίνουν τη κλίμακα.
Στη Φρανκφούρτη, το Μόναχο και το Όστιν η ζήτηση είναι μεν υψηλή, η προσφορά όμως κρατάει πίσω την αγορά.
Ο δείκτης ξενοίκιαστων καταστημάτων ανέρχεται στο 16 % στην Αθήνα, το κόστος ενοικίασης γραφείων είναι πλέον άκρως ανταγωνιστικό για την εγκατάσταση επιχειρήσεων με μέσο κόστος 10 ευρώ/ τμ / μήνα, σε σχέση ακόμη και με τη Σόφια (Βουλγαρία) και Μπρατισλάβα ( Σλοβακία ), όπου οι τιμές ενοικίασης γραφείων διαμορφώνονται σε 11 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Τίρανα το μέσο κόστος ανέρχεται σε 17 ευρώ/τ.μ., στο Βουκουρέστι σε 14,5 ευρώ/τ.μ. και στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας σε 12 ευρώ/τ.μ., δείγμα του πόσο έχει υποχωρήσει η αγορά γραφείων της Αθήνας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της οικονομικής κρίσης.

ΑΘΗΝΑ ` ΤΙΜΕΣ / ΤΜ / ΜΗΝΑ
ΒΑΣ.ΣΟΦΙΑΣ Oct-20
Λ.ΚΗΦΙΣΙΑΣ 8-14,5
Λ.ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 4,5-12
Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 6,5-12,5
ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ 07-Dec
ΣΥΝΤΑΓΜΑ Oct-19
ΓΛΥΦΑΔΑ Oct-15
ΚΗΦΙΣΙΑ Aug-13
ΑΙΓΑΛΕΩ 05-Sep
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 05-Oct
Λ.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ  
   
   
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΙΜΕΣ / ΤΜ / ΜΗΝΑ
ΒΑΡΑΔΡΗ 03-May
ΛΑΔΑΔΙΚΑ Από 3
ΕΡΜΟΥ Από 3
ΛΙΜΑΝΙ 03-Jun
ΠΑΛΑΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ Έως 7
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Έως 9
ΒΑΛΑΩΡΙΤΟΥ Από 4
ΑΓ.ΣΟΦΙΑΣ 05-Aug
ΤΣΙΜΙΣΚΗ Από 6
ΕΓΝΑΝΤΙΑ 05-Jun
ΚΕΝΤΡΟ 05-Aug
Λ.ΝΙΚΗΣ Έως 9 -10
   
   
ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΙΜΕΣ / ΤΜ / ΜΗΝΑ
ΤΡΙΠΟΛΗ 03-Jul
ΛΑΡΙΣΑ 03-Jul
ΒΟΛΟΣ 04-Aug
ΑΜΑΛΙΑΔΑ 02-May
ΝΑΥΠΛΙΟ 04-Jul
ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 02-Jun
ΚΑΤΕΡΙΝΗ 03-Jul
ΑΓΡΙΝΙΟ 04-Jul
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 04-Jul
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 05-Aug
ΣΕΡΡΕΣ 03-May
ΚΑΒΑΛΑ 05-Aug
ΗΡΑΚΛΕΙΟ 04-Sep
ΡΕΘΥΜΝΟ 05-Aug
ΧΑΝΙΑ 03-Aug
ΚΑΛΑΜΑΤΑ 05-Jul
ΣΠΑΡΤΗ 03-May

Νίκος θεοδωρόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης