Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι άλλαξε στα χαρτοφυλάκια των επενδυτικών εταιρειών το 2016 – Ποιοι επενδύουν σε Ελλάδα και εξωτερικό

Τι άλλαξε στα χαρτοφυλάκια των επενδυτικών εταιρειών το 2016 – Ποιοι επενδύουν σε Ελλάδα και εξωτερικό
Σταθερή στην επιλογή της να έχει τα κεφάλαια στο ελληνικό χρηματιστήριο η Αιολική, ενώ η Alpha Trust έχει αυξήσει σημαντικά τη ρευστότητά της
Το σύνολο σχεδόν των διαθεσίμων της έχει επενδύσει σε μετοχές κυρίως εσωτερικού η Alpha Trust Ανδρομέδα και αυτή είναι η βασική διαφορά με την Αιολική Επενδυτική που διατηρεί το μεγάλο μέρος των κεφαλαίων της στο εξωτερικό.
Πιο αναλυτικά, στα 10,4 εκατ. ευρώ ανέρχεται η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου της Αιολικής Επενδυτικής και σε ελληνικές μετοχές έχουν επενδυθεί μόλις 342 χιλ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η εταιρεία και αφορούσαν το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της 31ης Δεκεμβρίου 2016.
Σε μετοχές του εξωτερικού έχει επενδύσει 3,2 εκατ. ευρώ, ενώ στην BNP Paribas έχει σε διαθέσιμα 5,47 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως με βάση την αξία κτήσης το χαρτοφυλάκιο κατέγραφε οριακή υποχώρηση στο τέλος του έτους που πέρασε.
Η Alpha Trust Ανδρομέδα έχει αξία χαρτοφυλακίου 9,12 εκατ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2016 και σε σύγκριση με την αξία κτήσης έχει βελτίωση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.
Οι επενδύσεις είναι σχεδόν όλες στο εσωτερικό και πιο συγκεκριμένα τα 8,87 εκατ. ευρώ.
Η πιο κερδοφόρα επένδυση της εταιρείας είναι στην Πλαστικά Θράκης και στην Quest σε απόλυτα νούμερα.
Σύμφωνα με τον αντίστοιχο πίνακα επενδύσεων της 31/12/2015 η αξία έχει ενισχυθεί κατά 800 χιλ. ευρώ περίπου και οι βασικές διαφορές είναι πως μηδένισε τη θέση της στη Eurobank, μείωσε λίγο τη θέση της στα Πλαστικά Θράκης αλλά είχε μεγάλη απόδοση, μείωσε τη θέση της στη Frigoglass με μεγάλη ζημιά, απέκτησε θέση στην Πλαίσιο, μείωσε κατά 10 χιλ. τεμάχια τη θέση της στον ΟΤΕ, αύξησε τη θέση της στον ΟΛΠ από 4.815 τεμάχια σε 10,815 τεμάχια , μείωσε θέση στη Σαράντης, αύξησε λίγο τη θέση της στην ΕΛΤΕΧ Άνεμος, μείωσε θέση στην Αεροπορία Αιγαίου και σε ΕΧΑΕ και αύξησε τη θέση της στην Μυτιληναίος από 30 χιλ. τεμάχια στα 86 χιλ. τεμάχια.
Η Αιολική Επενδυτική, ενώ στο τέλος του 2015 είχε 400 χιλ. Πειραιώς και 90 χιλ. Eurobank, στο τέλος του 2016 έχει 53 χιλ. μετοχές της Alpha Bank.
Η επενδυτική έχει αλλάξει τελείως τη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου της και έχει πουλήσει 40 χιλ. μετοχές της ΔΕΗ έχει μειώσει από 300 χιλ. μετοχές της Άνεμος τη θέση της σε 119 χιλ. έχει αποκτήσει θέση 123 χιλ. μετοχών στην Ελλάκτωρ και πούλησε τη θέση της στην Εντερσόφτ (29 χιλ. τεμάχια).
Ενώ το 2015 η αξία του χαρτοφυλακίου ήταν στις 806 χιλ. ευρώ, στο τέλος του 2016 η αξία ανέρχεται μόλις στις342 χιλ. ευρώ.
Αλλαγές έχει κάνει όμως και στις επενδύσεις στο εξωτερικό και πλέον έχει μειώσει τις χώρες στις οποίες έχει μετοχές στα χρηματιστήρια τους.
Έχει μόνο στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία, ενώ το 2015 είχε και στις Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα διαθέσιμα στο εξωτερικό από 2 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν στα 5,4 εκατ. ευρώ μετά τις παραπάνω αλλαγές.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης