Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το παρασκήνιο διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης - Συνολικά 574 MW διέθεσε το Αλουμίνιο από τα Χριστούγεννα

tags :
Το παρασκήνιο διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης - Συνολικά 574 MW διέθεσε το Αλουμίνιο από τα Χριστούγεννα
Οι αποφασιστικές κινήσεις της ΔΕΗ αλλά και οι στρεβλώσεις διαρκείας που δεν αφήνουν το πρόβλημα να "σκάσει"
Πολλά προβλήματα αποκάλυψε η διαχείριση της κρίσης κατά την οποία εξαντλήθηκαν τα αποθέματα φραγμάτων της ΔΕΗ, όπου όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο Πουρνάρι από 5 μέτρα νερό έφθασε το σύστημα να τραβά χαλίκι.
Το φορτίο από την Αλγερία αφίχθη με το φυσικό αέριο άρα θα υπάρξει επάρκεια, ενώ οι μονάδες της ΔΕΗ στο Λαύριο και την Κομοτηνή έχουν λειτουργήσει κατά τα 2/3 με πετρέλαιο.
Στις βιομηχανίες έγινε χρήση της διακοψιμότητας και το Αλουμίνιο κατέβασε την ισχύ του στα 40 ΜW από 330 ΜW.
Εδωσε στο σύστημα 287 MW.
Κατά την προηγούμεη κρίση είχε δώσει ήδη άλλα 287 MW
Από την πλευρά της ΡΑΕ διαπιστώθηκε πάντως ότι συγκεκριμένες μονάδες ντίζελ δεν είχαν επαρκή αποθέματα, ως θα έπρεπε.
Επίσης ότι ο προγραμματισμός της διαχείρισης της αναμενόμενης κρίσης δεν ήταν επαρκής.
Η όλη διαχείριση της κρίσης χαρακτηρίζεται, όπως αναφέρουν κύκλοι της ΡΑΕ από μια σειρά κινήσεων της ΔΕΗ, που «σκέπασε» μεν το πρόβλημα με την χρήση των υδροηλεκτρικών από την άλλη πλευρά δεν το άφησε να απεικονιστεί.
Ετσι οι τιμές κατά μέσον όρο δεν ξεπέρασαν τα 70 ευρώ ανά με μεγαβατώρα ενώ στην Βουλγαρία έφθασαν τα 100.
Οι μονάδες φυσικού αερίου κινήθηκαν με πειθαρχία προσαρμόζοντας την ισχύ τους για να εξομαλύνουν το σύστημα.
Σύμφωνα πάντως με τον αρμόδιο υπουργό τον κ. Γ.Σταθάκη οι ανάγκες εξομαλύνθηκαν.
Σημειώνται ότι ο αρμόδιος φορέας από την Ευρωπαική Πλευρά που εποπτεύει τις κινήσεις αυτές είναι η ACER που λειτουργεί σαν ανεξάρτητη αρχή.

Οι επόμενες κινήσεις

Παρατείνει για ακόμη μία ημέρα και συγκεκριμένα για αύριο Πέμπτη 12 Ιανουαρίου την απαγόρευση εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προς τις γειτονικές χώρες ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).  
Ειδικότερα, ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε για λόγους που σχετίζονται με την ασφάλεια του δικτύου να μην πραγματοποιηθούν και αύριο, όπως εξάλλου και σήμερα, εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τις διασυνδέσεις της χώρας με Αλβανία, FYROM, Βουλγαρία και Τουρκία.
Με την κίνηση αυτή ο ΑΔΜΗΕ επιχειρεί να διασφαλίσει ότι η χώρα θα έχει επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας που πλήττει από το περασμένο Σάββατο την ελληνική επικράτεια.
Εν τω μεταξύ, το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας χθες Τρίτη (10/1) κατέγραψε pic ζήτησης 9.300 MW, η οποία καλύφθηκε με υπερχρήση των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι σε κάποια απ’ τα υδροηλεκτρικά, όπως το Πουρνάρι, εξαντλήθηκαν τα αποθέματα του ταμιευτήρα, με αποτέλεσμα να προκαλείται ανησυχία, για το τι θα γίνει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα υδροηλεκτρικά είναι μία από τις βασικές πηγές διασφάλισης επάρκειας του συστήματος και για το λόγο αυτό επιδιώκεται να διασφαλίζεται η πληρότητα των ταμιευτήρων κατά τους χειμερινούς μήνες.
Οι εμπλεκόμενοι με την υπόθεση της διαχείρισης της κρίσης ελπίζουν πλέον, ότι οι βροχοπτώσεις, αλλά και το λιώσιμο του χιονιού το επόμενο διάστημα, θα αποκαταστήσει τα αποθέματα των υδροηλεκτρικών.
Σε ότι αφορά τις θερμικές μονάδες παραγωγής, στη διάρκεια της νύχτας συγχρονίστηκε η μονάδα του Αμυνταίου, ενώ εκτός λειτουργίας παραμένουν οι δύο μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου λόγω προγραμματισμένης περιβαλλοντικής αναβάθμισης, όπως και η μία της Καρδιάς λόγω βλάβης που υπέστη την προηγούμενη εβδομάδα.
Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί ξεφόρτωσε το πλοίο από την Αλγερία μεταφοράς LNG στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας 114.000 κ.μ. φυσικού αερίου και όπως επισημαίνουν παράγοντες του ΥΠΕΝ, επί του παρόντος υπάρχει επάρκεια φυσικού αερίου και φαίνεται ότι η κρίση εξομαλύνεται.
Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η επάρκεια φυσικού αερίου, γύρισαν σε καύση πετρελαίου οι μονάδες της ΔΕΗ στην Κομοτηνή, καθώς και κατά τα 2/3 στο Λαύριο.
Παράγοντες που εμπλέκονται με την διαχείριση της κρίσης, επιρρίπτουν ευθύνες στη ΔΕΗ, διότι έθεσε σε προγραμματισμένη περιβαλλοντική αναβάθμιση τις δύο μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών (σ.σ. οι εργασίες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο).
Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, το πρόβλημα προέκυψε, διότι δεν ελήφθη έγκαιρα η απόφαση περικοπής των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα σε μία περίοδο που οι γειτονικές χώρες -λόγω αυξημένης ζήτησης στα δικά τους δίκτυα- έχουν περιορίσει τις εξαγωγές τους στην Ελλάδα.
Κύκλοι του ΥΠΕΝ σημείωναν σχετικά, ότι «λειτουργούμε πλέον σε περιβάλλον αγοράς και η λήψη της συγκεκριμένης απόφασης δεν μπορούσε να γίνει νωρίτερα».

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης