Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

«Ξεκλειδώνει» η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ - Συμφώνησαν Δημόσιο, ΔΕΗ και τράπεζες

«Ξεκλειδώνει» η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ - Συμφώνησαν Δημόσιο, ΔΕΗ και τράπεζες
Οι διαβεβαιώσεις και τα εχέγγυα που δόθηκαν από την κυβέρνηση προς τις τράπεζες ήραν τις αντιρρήσεις τους
«Ξεκλειδώνει» η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο, η ΔΕΗ και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατέληξαν σε συμφωνία, έπειτα από σχετικές διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το www.worldenergynews.gr, οι συζητήσεις μεταξύ των τριών πλευρών είχαν θετική κατάληξη
Οι διαβεβαιώσεις και τα εχέγγυα που δόθηκαν από την κυβέρνηση προς τις τράπεζες ήραν τις αντιρρήσεις τους, με αποτέλεσμα το θέμα της απόσχισης και μεταβίβασης του 51% του ΑΔΜΗΕ σε μια νέα εταιρεία συμμετοχών να βαίνει πλέον προς υλοποίηση.
Το θέμα του ΑΔΜΗΕ αναμένεται να αποφασιστεί στην εξ αναβολής Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη 17 Ιανουαρίου.

ΥΠΟΙΚ: Σε συνεννόηση με τις τράπεζες, διασφαλίστηκε η εμπρόθεσμη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Σε συνεννόηση με τις τράπεζες, διασφαλίστηκε η εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.
Αυτό καθιστά σαφές το υπουργείο Οικονομικών, με επίσημη ανακοίνωσή του, στην οποία τονίζει πως σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη και των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών συζητήθηκαν θέματα τα οποία άπτονται της επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ.
Κατόπιν εποικοδομητικής συζήτησης συμφωνήθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες μετά την απαραίτητη τεχνική και νομική επεξεργασία τους διασφαλίζουν πλήρως την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ εντός του πλαισίου της υφιστάμενης νομοθετικής ρύθμισης.

Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:

Eπιστολή - βόμβα στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο έστειλαν οι 4 συστημικές τράπεζες, με την οποία χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική την διαδικασία μεταφοράς του 51% στο Δημόσιο,η οποία θα επηρεάσει αρνητικά την αξία της ΔΕΗ.
Με τα σημερινά δεδομένα μάλιστα όπου δεν γνωρίζει κανείς τι θα λάβει η ΔΕΗ για την παραχώρηση του 51% του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο.
Η κυβερνητική πλευρά επιχειρεί να βρει λύσεις για να καλυφθεί το ανοιχτό ζήτημα.
Προειδοποιούν δε για διακοπή της χρηματοδότησης της ΔΕΗ.
Η επιστολή αυτή που στάλθηκε και στον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη.
Προκύπτει δε από την επιστολή ότι με νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση καταργούσε το δικαίωμα των τραπεζών για καταγγελία των συμβάσεων

Το παρασκήνιο

Συνάντηση Σταθάκη - Παναγιωτάκη θα υπάρξει σήμερα με στόχο την προετοιμασία για την διευθέτηση του ζητήματος του ΑΔΜΗΕ.
Η διαφορά μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΔΕΗ δεν είναι απλά διαδικαστική όπως μερικοί θέλουν να την παρουσιάσουν.
Εχει να κάνει με αντιρρήσεις που οι πιστωτές ανακινούν για την όλη μεθόδευση.
Εχει πολλές διαστάσεις και απεικονίζει σημαντικές διαφορές που υφίστανται σε κορυφαίο επίπεδο.
Φαίνεται όμως ότι η όποια λύση δεν θα καθυστερήσει καθώς το θέμα θα κλείσει ως έχει ή θα πάει σε πλήρη ανατροπή,οπότε τελειώνει και η όποια προσπάθεια της κυβέρνησης να διατηρήσει το 51% στις μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις.
Σοβαρά ερωτήματα ανακύπτουν για το ζήτημα του ΑΔΜΗΕ και την αποσχισή του από την ΔΕΗ, κομβικό και για τα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς και τα χρονοδιαγράμματα της υλοποίησης της ολοκλήρωσης της μεταβίβασης του 24% στην κινέζικη State Grid Corporation of China.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δίοικηση της ΔΕΗ ήταν ενήμερη από το προηγούμενο βράδυ,δηλαδή την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017 για την αρνητική πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ και οι διαβουλεύσεις βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη.
Το γεγονός ότι οι διαβουλεύσεις που συνεχίστηκαν χωρίς αποτέλεσμα πριν την γενική συνέλευση κράτησαν 1, 5 ώρα αναδεικνύουν ότι προς το παρόν τουλάχιστον υφίστανται ζητήματα προς επίλυση.
Και είναι σαφές ότι αν το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 17% της ΔΕΗ και έμμεσα ένα αντίστοιχο ποσοστό του ΑΔΜΗΕ τότε θα πρέπει να ολοκληρώσει συγκεκριμένες προεργασίες για να δώσει την έγκριση στο ποσοστό αυτό να μεταφερθεί στο ελληνκό δημόσιο,όπως θα γίνει με το 51% του ΑΔΜΗΕ είτε να ανταλλαγεί με μετοχές της ΔΕΗ και να εισέλθει στο χρηματιστήριο,όπως είναι το σχέδιο για το 25%.
Σε κάθε περίπτωση το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχεται απευθείας από το Υπερ-Ταμείο (Λε Πα) όπου εκεί τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς την σύμφωνη γνώμη των πιστωτών.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί όλα αυτά δεν ολοκληρώθηκαν πριν την σημερινή Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης