Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στα 18 δισ. ευρώ θα ανέλθουν το 2017 οι συναλλαγές με τα POS των τραπεζών - Ποιοι είναι οι παίχτες στην αγορά;

Στα 18 δισ. ευρώ θα ανέλθουν το 2017 οι συναλλαγές με τα POS των τραπεζών - Ποιοι είναι οι παίχτες στην αγορά;
Στα επίπεδα του 1,5% κινούνται κατά μέσο όρο οι προμήθειες που παίρνουν οι τράπεζες στη χρήση της ηλεκτρονικής συναλλαγής
Ανεβάζει «στροφές» η αγορά των POS, χάρη στο νέο αφορολόγητο που απαιτεί τη χρήση πλαστικού χρήματος και στην υποχρέωση των φορολογουμένων να χρησιμοποιούν τα POS.
Η αγορά των ηλεκτρονικών συναλλαγών «ξύπνησε» από το λήθαργο χάρη στα capital controls και με τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών τα POS θα… πλημμυρίσουν την αγορά.
Οι παραγγελίες πέφτουν βροχή προς τις τράπεζες, με τους καταστηματάρχες να ζητούν την εγκατάστασή τους.
Στέλεχος τράπεζας εκτιμά ότι η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα αυξηθεί περίπου 5 δισ. ευρώ τη φετινή χρονιά χάρη στην νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικού με αποτέλεσμα η συνολική αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών να φθάσει στα 18 δισ. ευρώ στα τέλη του 2017.
Πέρυσι διαμορφώθηκε σε 13 δισ. ευρώ.
Η αγορά των POS είχε υψηλές επιδόσεις τη χρονιά που πέρασε.
Οι εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών κάνουν λόγο για την εγκατάσταση περισσότερων από 60.000 ηλεκτρονικών μηχανημάτων POS, με το συνολικό τους αριθμό να πλησιάζει σε 280.000 το 2016 έναντι 220.000 το 2015.
Για το 2017 προβλέπεται να εγκατασταθούν περισσότερα από 100.000 μηχανήματα POS δημιουργώντας μία αγορά έως 25 εκατ. ευρώ με βάση την αξία του μηχανήματος που να σημειωθεί κυμαίνεται από 150 έως 250 ευρώ.
Ωστόσο παράγοντες της αγοράς που βλέπουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία την αγορά των POS λένε ότι ο αριθμός των καταστημάτων υπολογίζεται σε 650.000, τα οποία πρέπει να ενταχθούν στην ηλεκτρονική πραγματικότητα που είναι η εγκατάσταση μηχανημάτων POS.

Ποιοι είναι οι παίχτες των POS

H εταιρεία Cardlink του Θόδωρου Φέσσα είχε τοποθετηθεί έγκαιρα στην αγορά ενώ η εφαρμογή των capital controls εκτόξευσε στα ύψη τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών όπως και τις εργασίες της εταιρείας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρία κατέγραψε πάνω από 15 εκατ. συναλλαγές, ύψους 700 εκατ. ευρώ στο δίκτυό της σημειώνοντας αύξηση 145% τον Ιούνιο του 2016 σε σχέση με τον Iούνιο 2015.
Στους πρωταγωνιστές των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι ο όμιλος Viva, που παρέχει υπηρεσίες ανάπτυξης εφαρμογών σε τραπεζικά ιδρύματα.
Στο τιμόνι της εταιρείας είναι ο κ. Xάρης Kαρώνης, ο οποίος το 2010 δημιούργησε τη Viva Payments, η οποία έλαβε από την TτE άδεια ιδρύματος πληρωμών και στη συνέχεια έλαβε άδεια ιδρύματος Έκδοσης Hλεκτρονικού Xρήματος, στην Eλλάδα και σε άλλες 30χώρες στην Ευρώπη. Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετέχει και ο όμιλος Λάτση με ποσοστό 20%.

Οι προμήθειες των POS

Στα επίπεδα του 1,5% κινούνται κατά μέσο όρο οι προμήθειες που παίρνουν οι τράπεζες στη χρήση της ηλεκτρονικής συναλλαγής.
Ωστόσο υπάρχουν και υψηλότερες προμήθειες που ξεπερνούν το 2,5% ανά συναλλαγή για κάποια POS αλλά δίνουν την ευκαιρία στον ιδιοκτήτη του καταστήματος να μεταφέρει τα χρήματα της συναλλαγής σε τράπεζα του εξωτερικού.
Η ραγδαία επέκταση των POS μπορεί να φέρει νέο γύρο μειώσεων στις προμήθειες των ηλεκτρονικών μηχανημάτων συναλλαγών.
Πάντως τα έσοδα των τραπεζών από τη χρήση των POS είναι σχετικά χαμηλά.
Για το 2016 τα έσοδα τους έφθασαν στα 130 εκατ. ευρώ και φέτος αναμένεται να ανέλθουν στα 180 εκατ . ευρώ.
Ο μεγάλος κερδισμένος είναι το κράτος που διαρκώς από την αύξηση του ΦΠΑ χάρη στην χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Όμως αν υπήρχε πολιτική βούληση και κυρίως ο φορολογικός μηχανισμός ήταν έτοιμος να δεχθεί αλλαγές που πιθανόν όμως να το…έβαζαν στην γωνία, τα έσοδα θα υψηλότερα από τα προσδοκώμενα.
Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες το φορολογητέο εισόδημα ενός εμπόρου μειώνεται όσο αυξάνεται η είσπραξη του ΦΠΑ.
Όμως μια κάστα υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Οικονομιών… επιθυμούν το κυνήγι της απόδειξης από την ταμειακή μηχανή και την ίδια στιγμή… φρενάρουν την ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΓΓΠΣ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης