Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Creta Farms στον γερμανικό τύπο - Το επιτυχημένο παράδειγμα μιας εξωστρεφούς επιχείρησης

tags :
Η Creta Farms στον γερμανικό τύπο - Το επιτυχημένο παράδειγμα μιας εξωστρεφούς επιχείρησης
Για το 2016 οι πωλήσεις της αλλαντοβιομηχανίας εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν στα 105 εκατ. ευρώ
«Κι όμως κινείται»: Με αυτόν τον γλαφυρό τίτλο το γερμανικό περιοδικό Spiegel εστιάζει στις κρατούσες αντιλήψεις για την ΕΕ, επιχειρώντας να εντοπίσει τις αιτίες που γεννούν τον αρνητισμό των πολιτών απέναντι στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.
Το δημοσίευμα παραθέτει πλήθος έργων τα οποία υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται με τη συνδρομή και τη χρηματοδότηση της ΕΕ, δίνοντας και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από την Κρήτη.
«Ψηλά πάνω από τη μακριά, όμορφη παραλία του Ρεθύμνου βρίσκονται τα κτίρια του εργοστασίου παραγωγής αλλαντικών Creta Farms, τον ιδιοκτήτη του οποίου δύσκολα μπορεί να ξεπεράσει κανείς σε ό,τι αφορά τον ενθουσιασμό του για την Ευρώπη».
Όπως σημειώνεται, εκεί αναπτύχθηκε μια μέθοδος εξαγωγής του χοιρινού λίπους από τα αλλαντικά και αντικατάστασής του από ελαιόλαδο.
Η μεγάλη ζήτηση για τα προϊόντα της εταιρείας στην αυστραλιανή αγορά απαιτούσε ταχεία ανάπτυξη της μονάδας. Έτσι η Creta Farms εντάχθηκε στο επενδυτικό σχέδιο «Γιούνκερ», λαμβάνοντας δάνεια 15 εκατομμυρίων ευρώ.
«Χωρίς αυτά τα χρήματα, λέει ο πρόεδρος της εταιρείας Μάνος Δομαζάκης, δεν θα μπορούσε να καλυφθεί η ζήτηση και οι σχεδόν 700 θέσεις εργασίας γρήγορα θα απειλούνταν.
Και 700 θέσεις εργασίας στο Ρέθυμνο της Κρήτης είναι ένας ολόκληρος κόσμος», αναφέρει χαρακτηριστικά το Spiegel.
Η Creta Farm, που ιδρύθηκε το 1970, διαθέτει δύο παραγωγικές μονάδες σε Κρήτη και σε Αθήνα, απασχολεί 640 υπαλλήλους, κατέχει 28% μερίδιο αγοράς και έχει 17 παγκοσμίως κατοχυρωμένες πατέντες, με τους ανταγωνιστές της Υφαντής και Νίκας να κατέχουν μερίδιο αγοράς 20% και 10% αντίστοιχα.
Τα έσοδα της εταιρείας από τα δικαιώματα εκμετάλλευσης (royalties) για το 2014 ανήλθαν στα 300.000 ευρώ, ενώ το 2015 έφθασαν τα 800.000 ευρώ, απλά και μόνο με την υπογραφή ενός συμβολαίου από την Αυστραλία, όπου ήδη η εταιρεία κατέχει μερίδιο 3%.Η πρόσφατη στρατηγική συμμαχία στην αγορά της Ισπανίας είναι πενταετούς διάρκειας με δικαίωμα ανανέωσης και προβλέπεται ότι οι πωλήσεις των προϊόντων «εν Ελλάδι» που θα παράγονται στην ισπανική αγορά θα αγγίξουν τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ έχει  εγγυημένο σημαντικό ποσοστό εκτέλεσης του επιχειρηματικού σχεδίου.
Aυτό σημαίνει ότι η  ελληνική εταιρεία θα έχει ένα σημαντικό ποσό εγγυημένων εσόδων από δικαιώματα επί των πωλήσεων, με εγγυημένη αύξησή τους για κάθε πενταετία ανανέωσης.
Της ισπανικής αγοράς είχαν προηγηθεί η Ρουμανία και η Βουλγαρία.
Η Ρουμανία θεωρείται η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ΝΑ Ευρώπης, με την αγορά των αλλαντικών να ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ ετησίως - από τα μέσα του προσεχούς Ιανουαρίου τα προϊόντα θα βρίσκονται τόσο στα ράφια των σουπερμάρκετ όσο και στα κανάλια της χονδρικής και της αυθόρμητης αγοράς.
Για το 2016 οι πωλήσεις της αλλαντοβιομηχανίας εκτιμάται ότι έκλεισαν στα επίπεδα του 2015, περίπου 105 εκατ. Ευρώ και αντιστοίχως τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων  πάνω από 10 εκατ.
Στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι η μετεξέλιξη της από βιομηχανία αλλαντικών σε βιομηχανία τροφίμων - η εταιρεία ελέγχει μερίδιο 30% στην αγορά των αλλαντικών και διαθέτει 17 παγκόσμιες πατέντες - ως το 2020. Έτσι κι αλλιώς η αγορά των αλλαντικών στην Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση - δεν υπερβαίνει τα 250 εκατ. ευρώ και εφέτος θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Αντιθέτως, σε άλλες κατηγορίες τροφίμων υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης.
Όπως επί παραδείγματι στην αγορά των σνακ - πρόκειται για μια αγορά που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ ετησίως.
Η δραστηριοποίησή της πάντως δεν περιορίζεται μόνο στον κλάδο των αλλαντικών, αλλά επεκτείνεται σε προϊοντικούς πυλώνες, όπως τυροκομικά, έτοιμα γεύματα (πίτσα, πίτες, σάντουιτς), οι οποίοι εξελίσσουν την εταιρεία από μία αλλαντοβιομηχανία σε μία εταιρεία τροφίμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης