Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αναβολή της αυριανής (17/1) Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ

Αναβολή της αυριανής (17/1) Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ
Το κυβερνητικό σχέδιο για να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζών περιλαμβάνει την εκχώρηση συμβάσεων της ΔΕΗ
Η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ που θα συγκληθεί αύριο θα οδηγηθεί σε νέα αναβολή, για 1-2 εβδομάδες, ωσότου διευθετηθεί το μείζον πρόβλημα για την ρύθμιση των απαιτήσεων των τραπεζών ως προς την διασφάλιση των συμφερόντων τους.
Σημειωτέον ότι και οι ξένες τράπεζες εκδηλώνουν αντίστοιχο αίτημα.
Αισιόδοξη ωστόσο εμφανίζεται η κυβέρνηση ότι η εμπλοκή που ανέκυψε στη διαδικασία του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, μετά την γνωστή επιστολή των τραπεζών, θα αντιμετωπιστεί νομικά αλλά και τεχνικά έως την Τρίτη, οπότε και είναι προγραμματισμένο να συνέλθει και πάλι η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών μετά από σύσκεψη των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη, με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, «κατόπιν εποικοδομητικής συζήτησης συμφωνήθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες μετά την απαραίτητη τεχνική και νομική επεξεργασία τους διασφαλίζουν πλήρως την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, εντός του πλαισίου της υφιστάμενης νομοθετικής ρύθμισης».
Με την τελευταία αυτή αναφορά το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να προλάβει ενδεχόμενη αντίδραση των δανειστών, διαβεβαιώνοντας τους εμμέσως πλην σαφώς ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του.
Δηλαδή θα υλοποιήσει εντός των προκαθορισμένων χρονικών ορίων και συγκεκριμένα έως το Μάρτιο του 2017, το περίπλοκο σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ που περιλαμβάνει τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, την μεταβίβαση του 24% σε στρατηγικό επενδυτή (State Grid), τη μεταβίβαση του 25% σε εταιρία του Δημοσίου και τη δημιουργία και εισαγωγή στο χρηματιστήριο μιας εταιρίας holding στην οποία θα έχει μεταβιβαστεί το 51% του ΑΔΜΗΕ.
Εφόσον το σχέδιο αυτό αποτύχει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές προβλέπει ότι θα προχωρήσει η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, κάτι το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης