Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τέλος στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος βάζει το Υπουργείο - Υποχρεωτική η χώρα προέλευσης

tags :
Τέλος στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος βάζει το Υπουργείο - Υποχρεωτική η χώρα προέλευσης
Tα σκήπτρα στην αγορά του φρέσκου γάλακτος διατηρεί η Δέλτα, θυγατρική της Vivartia με μερίδιο αγοράς περί 26%.

Τέλος στις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχουν πάρει τους τελευταίους μήνες οι εισαγωγές γάλακτος από χώρες της ΕΕ και κυρίως της Ρουμανίας επιχειρεί να βάλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προωθώντας νομοθετική ρύθμιση με την οποία καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Όπως αναφέρουν στο bankingnews.gr στελέχη της αγοράς πολλές γαλακτοβιομηχανίες έχουν υποκαταστήσει το γάλα στο γιαούρτι που παράγουν με σκονόγαλα ή συμπυκνωμένο γάλα από Βαλκανικές και Ευρωπαϊκές χώρες το οποίο προμηθεύονται προς 22 με 23 λεπτά το κιλό, οδηγώντας την εγχώρια αγελαδοτροφία σε μαρασμό και σε επίκίνδυνα μονοπάτια για την υγεία των καταναλωτών.
Σύμφωνα με τους αγελαδοτρόφους η καταστροφή για τον κλάδο ήταν η επιμήκυνση του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 7 ημέρες αρχικά και στη συνέχεια σε πάνω από 11 μέρες , καθώς αυτό οδήγησε σε αθρόες εισαγωγές αγελαδινού γάλακτος από την Ευρώπη και σε αφανισμό του κλάδου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία πάνω από 35.000 τόνοι φρέσκου γάλακτος εισήχθησαν στη χώρα μας το 2015, ενώ οι συνολικές εισαγωγές διαφόρων ειδών γάλακτος ανήλθαν πέρυσι σε 113.000 τόνους.
Το φαινόμενο των αθρόων εισαγωγών γάλακτος έχει παραδεχτεί και ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Μπόλαρης ο οποίος χαρακτήρισε πολύ σοβαρό γεγονός για το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας το ότι τεράστιες ποσότητες αδιάθετου γάλακτος που εισάγονται από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, σε πολύ χαμηλές τιμές και χωρίς έλεγχο στα τελωνεία.
«Τα καρτέλ γάλακτος υπάρχουν και όπως είπε και η γοργόνα θεριεύουν και τον κόσμο κυριεύουν» δήλωσε ο κ. Μπόλαρης υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα επανέφερε στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή το αίτημα για να αναγραφή της χώρας προέλευσης στις συσκευασίες γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Όπως εξήγησε, το σύστημα «'Αρτεμις», μέσω του οποίου ελέγχονται οι εισκομίσεις γάλακτος στις γαλακτοβιομηχανίες και τις μεταποιητικές τυροκομικές μονάδες, δεν είναι συνδεδεμένο με τα τελωνεία της χώρας, με αποτέλεσμα –όπως επισήμανε– να εισρέουν στην ελληνική αγορά «λίμνες» γάλακτος από ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες παραμένουν αδιάθετες εξαιτίας του εμπάργκο προϊόντων προς τη Ρωσία.
Σήμερα τα σκήπτρα στην αγορά του φρέσκου γάλακτος διατηρεί η Δέλτα, θυγατρική της Vivartia με μερίδιο αγοράς περί 26%.
Η Δέλτα είναι η εταιρία γάλακτος που χρησιμοποιεί σε συντριπτικό ποσοστό ελληνικό φρέσκο γάλα όταν άλλες εταιρίες του ανταγωνισμού είτε χρησιμοποιούν μερικώς ελληνικό γάλα είτε το εισάγουν από Βαλκανικές χώρες.
Η Δέλτα η οποία προμηθεύεται αποκλειστικά το γάλα της από έλληνες παραγωγούς, βρίσκεται αντιμέτωπη με αρκετές γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες έχουν περιορίσει αισθητά τις ποσότητες του γάλακτος που προμηθεύονται από την εσωτερική αγορά και έχουν στραφεί στις εισαγωγές, αφού το κόστος είναι πολύ μικρότερο.
Μόνο τα τελευταία 5 χρόνια, η εταιρεία διέθεσε πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ στους Έλληνες γαλακτοπαραγωγούς για την αγορά γάλακτος.
Μάλιστα το 2015, συνεργάστηκε με 1.800 επιλεγμένους παραγωγούς γάλακτος από όλες τις περιοχές της χώρας, κίνηση που αποδεικνύει έμπρακτα πως η Δέλτα στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία, πως στηρίζει την πραγματική οικονομία.
Ακολουθούν η Όλυμπος με μερίδιο κοντά στο 17%, η MEBΓAΛ με 14,2%, η Δωδώνη με μερίδιο αγοράς 14% και τους υπόλοιπους παίκτες να συγκεντρώνουν το 23% της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης