Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στον αέρα η διάσωση Μαρινόπουλου ελέω Δικαιοσύνης, καθώς «λείπουν» πάνω από 50 εκατ. ευρώ

Στον αέρα η διάσωση Μαρινόπουλου ελέω Δικαιοσύνης, καθώς «λείπουν» πάνω από 50 εκατ. ευρώ
Ο τραγέλαφος με την απόφαση των δικαστηρίων που περιμένουν σήμερα με εικοσιτέσσερις ώρες καθυστέρηση να παραλάβουν οι δικηγόροι των ενδιαφερόμενων
Η Δικαιοσύνη άργησε μια ημέρα να εκδώσει την απόφαση και άλλη μια τουλάχιστον να την παραδώσει με αποτέλεσμα να έχουν ενεργοποιηθεί διαλυτικές αιρέσεις, ενώ ακόμα όλοι περιμένουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού να αποφανθεί ενώ την ίδια στιγμή είναι ορατό το ενδεχόμενο να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια που θα υπερβούν τα 50 εκ ευρώ σε βάθος έτους για την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου.
Ένα επιχειρηματικό σχέδιο που παραμένει στον αέρα μετά τις καθυστερήσεις των αρμόδιων αρχών να ανταποκριθούν στα χρονικά περιθώρια που απαιτούν τόσο σοβαρές συμφωνίες όχι μόνο για τις εμπλεκόμενες εταιρίες αλλά και την ίδια την οικονομία.
Έτσι πλέον καθίσταται αμφίβολη ακόμα και η πραγματοποίηση της συμφωνίας αν δεν εξασφαλιστεί η πρόσθετη χρηματοδότηση που απαιτείται κι ενώ έχουν ήδη εξαντληθεί τα 80 εκ Ευρώ της ενδιάμεσης χρηματοδότησης.
Χθες έγινε γνωστό ότι εκδόθηκε η απόφαση που επικυρώνει το σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος οι δικηγόροι των ενδιαφερομένων και κυρίως των επισπεύδοντων δεν κατόρθωσαν να έχουν την πολυαναμενόμενη απόφαση στα χέρια τους, την οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων αναμένεται να λάβουν σήμερα λίγο μετά τις 10 το πρωί.
Η λογική μάλιστα λέει ότι πρέπει να δημοσιευτεί η απόφαση στο δελτίο δικαστικών δημοσιεύσεων που δημοσιεύεται κάθε Δευτέρα και Παρασκευή.
Προς το παρόν πάντως οι νομικοί αλλά και όλοι οι ενδιαφερόμενοι περιορίστηκαν στις πληροφορίες που αναφέρουν ότι το σχέδιο εξυγίανσης έγινε δεκτό.
Πάντως δεν είναι σύνηθες όταν μια απόφαση έχει λάβει αριθμό να μην υπάρχει δυνατότητα να ληφθεί αντίγραφο από τους δικηγόρους.
Παρ' όλα αυτά, η καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης έχει δημιουργήσει ζήτημα νομικής φύσεως αλλά και ουσιαστικής σε αυτή κάθε αυτή τη συμφωνία.
Και είναι εντυπωσιακό ότι το δικαστήριο εκδίδει μια απόφαση ενώ γνωρίζει πως η ημερομηνία που την εκδίδει καθιστά την ίδια συμφωνία ως προς τις προθεσμίες που θέτει ουσιαστικά μη ενεργή.
Παρ' όλα αυτά οι εμπλεκόμενοι και συγκεκριμένα οι τράπεζες και ο όμιλος Σκλαβενίτη εμφανίζονται αποφασισμένοι παρ όλα τα εμπόδια και παρά τις πρόσθετες ανάγκες να πραγματοποιήσουν βήματα ώστε να υλοποιηθεί η συμφωνία.
Η κυβέρνηση από την πλευρά έσπευσε να πανηγυρίσει προσπαθώντας να αποσείσει τις δικές της ευθύνες ενώ εντύπωση προκαλούν οι πανηγυρισμοί του νομικού εκπροσώπου της οικογένειας Μαρινόπουλου που επισήμανε ότι οι μέτοχοι στήριξαν τη συμφωνία με την προσωπική τους, ενώ είναι γνωστό ότι η εταιρία έφτασε στην κατάρρευση εξαιτίας της πολιτικής των βασικών μετόχων.
Οι δυσκολίες που προκαλεί η σημαντική καθυστέρηση στη συμφωνία ήταν αντικείμενο σύσκεψης όλων των εμπλεκόμενων στην συναλλαγή που χθες το βράδυ δήλωναν ότι αναμένουν την απόφαση για να δρομολογήσουν τις κινήσεις που χρειάζονται, ώστε να υπάρξει απεμπλοκή από το ζήτημα των διαλυτικών αιρέσεων της συμφωνίας αλλά και της πρόσθετης χρηματοδότησης που απαιτείται.
Επισημαίνεται ότι η συμφωνία εξυγίανσης προέβλεπε ενδιάμεση χρηματοδότηση 80 εκ ευρώ έως και τα τέλη Νοεμβρίου και είχε βασιστεί στην ταχεία έκδοση αποφάσεων από τη Δικαιοσύνη και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Παρά το γεγονός ότι πέραν των 80 εκ ευρώ η πλευρά Σκλαβενίτη έβαλε πάνω από 5 εκατ ευρώ είναι προφανές ότι προκύπτει κενό τουλάχιστον έως τα τέλη του μήνα που πρέπει να καλυφθεί.
Το δεύτερο κενό που προκύπτει αφορά στο γεγονός ότι η νέα εταιρία δεν λειτούργησε στην περίοδο των Χριστουγέννων ώστε να εξασφαλίσει έσοδα που θα της έδιναν ώθηση.
Έτσι σε πρώτη φάση θα χρειαστεί χρηματοδότηση που θα καλύψει τις ανάγκες που προέκυψαν από την ενδιάμεση χρηματοδότηση και ταυτόχρονα το κενό που προκύπτει μεσοπρόθεσμα από τη μη λειτουργία της εταιρίας κατά το διάστημα των εορτών.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης