Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στον αέρα η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ - Ολιγόωρη αναβολή της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ ζήτησε το Δημόσιο

tags :
Στον αέρα η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ - Ολιγόωρη αναβολή της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ ζήτησε το Δημόσιο
Δεν έχει βρεθεί ακόμη ασφαλής νομική και τεχνική λύση που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της διαδικασίας χωρίς αντιδράσεις
Με αίτημα του Δημοσίου, αναβάλλεται για τις 6 το απόγευμα της Τρίτης 17 Ιανουαρίου η κρίσιμη γενική συνέλευση της ΔΕΗ προκειμένου να βρεθεί λύση σε συνεργασία με τις τράπεζες για το ακανθώδες ζήτημα της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ.
Επισημαίνεται πως η γενική συνέλευση συνήλθε με καθυστέρηση μιάμισι ώρας, χωρίς ωστόσο -όπως φαίνεται από την απόφαση για ολιγόωρη αναβολή - να έχουν επιλυθεί τα εκκρεμή ζητήματα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που είχαν οι εμπλεκόμενες πλευρές από νωρίς το πρωί.
Σε κάθε περίπτωση, η ολιγόωρη αναβολή δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να λήξει εντός της ημέρας το θέμα του ΑΔΜΗΕ.
Υπογραμμίζεται πως ο εκπρόσωπος ξένων θεσμικών επενδυτών που κατέχουν συνολικά 6 εκατομμύρια μετοχές της επιχείρησης απείχε από την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποφασιστεί η ολιγόωρη αναβολή, ενώ ο εκπρόσωπος της Citybank ζήτησε πληροφόρηση για τους λόγους της αναβολής και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Δημοσίου και τραπεζών.

Νωρίτερα το World Energy News έγραφε:

Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών, που βρίσκονται σε εξέλιξη ήδη από την περασμένη Πέμπτη (12/1) για την απεμπλοκή της διαδικασίας απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και ιδιωτικοποίησης του, δεν έχουν καταλήξει ακόμη στην εξεύρεση της πολυπόθητης λύσης.
Παρά την προσπάθεια που έγινε αρχικά από την κυβέρνηση να υποβαθμιστεί η σημασία των επιφυλάξεων που εξέφρασαν οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες με την γνωστή πλέον επιστολή τους, δεν έχει βρεθεί ακόμη ασφαλής νομική και τεχνική λύση, που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της διαδικασίας χωρίς αντιδράσεις από τις ελληνικές αλλά και ξένες τράπεζες, τους μετόχους μειοψηφίας και βεβαίως την State Grid που προβλέπεται να εξαγοράσει το 24% του ΑΔΜΗΕ.

Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις

Οι διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Τραπεζών και των υπουργείων Οικονομικών και Ενέργειας, κράτησαν έως αργά χθες το βράδυ (16/1) και θα συνεχιστούν σήμερα με στόχο έως τις 11 το πρωί που είναι προγραμματισμένο να συνέλθει εκ νέου η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ να έχει διαμορφωθεί ένα ικανοποιητικό σχέδιο.
Το σχέδιο αυτό εστιάζεται στην εκχώρηση προς τις τράπεζες συμβάσεων της ΔΕΗ που θα δημιουργήσουν μελλοντικές χρηματορροές.
Επίσης προβλέπει την μεταφορά δανείων της ΔΕΗ ύψους 100 - 120 εκατ. ευρώ στο SPV του ΑΔΜΗΕ δηλαδή την εταιρία ειδικού σκοπού, που προβλέπεται να ιδρυθεί με έγκριση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ και στην οποία θα μεταβιβάσει αρχικά το 51% του ΑΔΜΗΕ.
Τέλος προβλέπεται ταχεία αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ, ώστε με τη σειρά της να προχωρήσει σε αποπληρωμή δανείων της προς τις τράπεζες.

Πιθανή νέα αναβολή της γενικής συνέλευσης

Ωστόσο όλα δείχνουν ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα απ’ ότι επιχειρείται να εμφανιστούν και το πλέον πιθανό σενάριο όπως έχει ήδη προβλέψει το World Energy News, είναι η εκ νέου αναβολή της γενικής συνέλευσης για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 15 ημερών, καθώς ο χρόνος πιέζει, και ο κίνδυνος ενεργοποίησης της ρήτρας ιδιωτικοποίησης του 100% του ΑΔΜΗΕ είναι ορατός.
Όπως έλεγαν μάλιστα παράγοντες του υπουργείου Ενέργειας η γενική συνέλευση της ΔΕΗ, εφόσον αναβληθεί αυτό θα είναι για λίγες μόνο ημέρες.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι εκτός από τη γενική συνέλευση, η ΔΕΗ ανέβαλε τη συνεδρίαση του προγραμματισμένου για σήμερα διοικητικού της συμβουλίου το οποίο επρόκειτο να εξετάσει το σχέδιο μείωσης του προσωπικού της επιχείρησης.
Επισήμως ο λόγος της αναβολής είναι η ίωση που ταλαιπωρεί τις τελευταίες ημέρες τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης Μανόλη Παναγιωτάκη, όμως είναι βέβαιο ότι η ηγεσία της ΔΕΗ στην παρούσα χρονική στιγμή με την υπόθεση του ΑΔΜΗΕ να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, δεν επιθυμεί να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης