Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Εγκρίθηκε από τη ΔΕΗ η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ - Απέσυραν τις ενστάσεις οι συστημικές τράπεζες

Εγκρίθηκε από τη ΔΕΗ η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ - Απέσυραν τις ενστάσεις οι συστημικές τράπεζες
Οι τράπεζες, μέσω επιστολής τους, γνωστοποίησαν ότι συμφωνούν με τη διαδικασία
Με επιπλέον εγγυήσεις προς τις τράπεζες και την εκχώρηση απαιτήσεων της ΔΕΗ από τρίτους ύψους 300 εκατ. ευρώ φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, μετά την σχετική έγκριση που έλαβε η γενική συνέλευση της επιχείρησης.
Στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα σήμερα 17 Ιανουαρίου 2017 μετά από την πρωινή αναβολή, εγκρίθηκε τελικά ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ, ύστερα από συμφωνία με τις τράπεζες για παροχή πρόσθετων εγγυήσεων που περιλαμβάνουν και την εκχώρηση απαιτήσεων της ΔΕΗ από εταιρικούς πελάτες.
Στη Γενική συνέλευση αναγνώσθηκε νέα επιστολή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που είχαν εγείρει σχετικές αιτιάσεις την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία:

-Ενόψει της ανάγκης για εμπρόθεσμη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ εντός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, οι τράπεζες εξετάζουν θετικά την κάλυψη του υφιστάμενου κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου με λήψη εξασφαλίσεων, παροχή εγγυήσεων εκ μέρους της Ενεργειακής Συμμετοχών και εκχώρηση απαιτήσεων της ΔΕΗ έναντι εταιρικών πελατών συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ.

-Οι τράπεζες προτίθενται να εξετάσουν βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση προς τη ΔΕΗ με εξασφάλιση ισόποση εκχώρηση απαιτήσεων εταιρικών πελατών και λοιπούς όρους που θα συμφωνηθούν.

Με την απόφαση της συνέλευσης, συστήνεται εταιρία συμμετοχών στην οποία η ΔΕΗ θα εισφέρουν 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ.
Επίσης μειώνεται το μετοχικό κεφάλαιο τη ΔΕΗ και επιστρέφεται σε είδος στους μετόχους της οι μετοχές που κατέχει η ΔΕΗ στην εταιρία συμμετοχών, η οποία θα αιτηθεί την εισαγωγή τη στο Χρηματιστήριο.
Αναλυτικότερα, η επιστολή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών:

«Αθήνα 17 Ιανουαρίου 2017

Αξιότιμε κ. Παναγιωτάκη
ΘΕΜΑ: Ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ

Σε συνέχεια της από 11.01.17 επιστολής μας και πρόσφατων σχετικών συζητήσεων όλων των εμπλεκομένων μερών, και με γνώμονα την ανάγκη για την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ εντός του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, σας ενημερώνουμε ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ALPHA BANK, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, EUROBANK ERGASIAS) εξετάζουν θετικά την κάλυψη του υφιστάμενου ΚΟΔ της ΔΕΗ με λήψη εξασφαλίσεων ( παροχή εγγυήσεων εκ μέρους της ΕΝ.ΣΥΜ., εκχώρηση γεγενημένων και μη απαιτήσεων της ΔΕΗ Α.Ε. έναντι εταιρικών πελατών της κλπ.) συνολικού ύψους τουλάχιστον e 300εκ.
Παράλληλα οι προαναφερθείσες τράπεζες προτίθενται να εξετάσουν τη χορήγηση μεσο-βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης προς τη ΔΕΗ Α.Ε. έναντι εταιρικών πελατών της καθώς και λοιπούς όρους που θα συμφωνηθούν.
Ευνόητο ότι όλα τα παραπάνω τελούν υπό την έγκριση των αρμόδιων εσωτερικών οργάνων της κάθε τράπεζας καθώς και των εποπτικών αρχών».

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης