Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το «καλάθι» της κερδοφορίας για τις 4 συστημικές τράπεζες άρχισε να βλέπει... φως

Το «καλάθι» της κερδοφορίας για τις 4 συστημικές τράπεζες άρχισε να βλέπει... φως
Θετική η τελική γραμμή και για τις 4 τέσσερις συστημικές
Σε συνέχεια των δύο πρώτων τριμήνων του 2016 τα οργανικά κέρδη των τραπεζών συνέχισαν να παρουσιάζουν τάσεις βελτίωσης στο 9μηνο του 2017.
Τι θα συμβεί όμως στο δ΄ τρίμηνο του 2016 όπου οι τράπεζες θα θέλουν να κρατήσουν εφεδρείες για το 2017;

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες παρουσίασαν οριακή μεν, θετική δε βελτίωση (+0,5%) έναντι του δευτέρου τριμήνου ενώ τα έσοδα από προμήθειες κινήθηκαν υψηλότερα κατά 5%.
Η μείωση του ELA και του δεύτερου πυλώνα χρηματοδότησης φαίνεται πλέον στα οργανικά αποτελέσματα τα οποία είχαν την συνδρομή χαμηλότερων λειτουργικών εξόδων κατά 1,9%.
Το τρίμηνο δεν είχε την ίδια συνεισφορά έκτακτων κερδών από πωλήσεις ομολόγων του EFSF ή συμμετοχών, ωστόσο υπήρξαν μικρές ενισχύσεις (Eurolife) από μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες.
Μετά το προσωρινό σοκ από τις αυξημένες προβλέψεις του Μαρινόπουλου οι πιστωτικές ζημιές επανήλθαν σε ένα καθεστώς κανονικότητας όπου κυριαρχεί η σταθεροποίηση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως ποσοστό επί του μικτού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων και η αύξηση των προβλέψεων.
Ο δείκτης πιστωτικού κόστους κινείται λίγο πάνω από το 2% με τάσεις αποκλιμάκωσης στην πορεία.
Μετά από την ακτινογραφία του τρίτου τριμήνου οι τάσεις διαγράφονται θετικότερες για την συνέχεια καθώς η βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών θα συνδράμει στην ήδη πολύ μεγάλη προσπάθεια που έχουν καταβάλει οργανικά και μη οι τράπεζες να ισορροπήσουν την τελική γραμμή τους.
Αναλυτικά οι διαφοροποιήσεις ανά τράπεζα ήταν οι εξής:

AlphaBank

Διαθέτει την υψηλότερη ενσώματη καθαρή θέση (8,5 δις ευρώ) από τις συστημικές τράπεζες και την χαμηλότερη συμμετοχή πιστωτικών αναβαλλόμενων απαιτήσεων (40% στα 3,4 δις ευρώ) στα βασικά της κεφάλαια.
Οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων είναι της τάξεως 9,8 δις ευρώ έως το τέλος του 2019, ο ρυθμός μείωσης των NPE’s στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 71% σε σχέση με το περυσινό εννεάμηνο, ενώ η τράπεζα αναμένει αρνητικό σχηματισμό (αντιστροφή) των επισφαλειών το 2017.
Μετά την ανακοίνωση του τρίτου τριμήνου το εννεάμηνο της τράπεζας πέρασε σε θετικό έδαφος (22 εκατ. ευρώ).
Στο τέταρτο τρίμηνο αναμένεται η εγγραφή της πώλησης του Hilton, το οποίο κεφαλαιακά είναι μεν ουδέτερο, ωστόσο αναμένεται να συνδράμει θετικά στο θέμα της μείωσης της εξάρτησης από τον ELA κατά 100 εκατ. ευρώ περίπου.
Και η Αlpha Βank έχει προχωρήσει σε πωλήσεις ομολόγων του EFSF στο δ’ τρίμηνο αξίας 500 εκατ. ευρώ...

Εθνική Τράπεζα

Είναι η τράπεζα με την καλύτερη σχέση δανείων προς καταθέσεις (89%) και την μικρότερη εξάρτηση από τον ELA (4,5 δις ευρώ) καθώς οι πωλήσεις των συμμετοχών και των θυγατρικών έχουν ενισχύσει την ρευστότητα του ομίλου.
Η μεγάλη διαφορά στα νούμερα της Εθνικής έρχεται στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (1 δις ευρώ) και στην αύξηση της κάλυψης των προβλέψεων κατά 200 μονάδες βάσης.
Οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων για την Εθνική Τράπεζα διαμορφώνονται σε 8,5 δις ευρώ έως το τέλος του 2019 ή 7,4 δις ευρώ σε επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Το πιστωτικό κόστος θα κινηθεί για το σύνολο της χρήσης λίγο υψηλότερα από την αρχική πρόβλεψη των 170 μονάδων βάσης χωρίς ωστόσο αυτό να δημιουργεί ανησυχία καθώς υπάρχει σημαντικό απόθεμα δυνάμεων για να αποσβεστεί η πίεση στην τελική γραμμή.
Για το τέταρτο τρίμηνο τα νέα που έρχονται είναι ενθαρρυντικά…
Αφενός η τράπεζα έχει αιτηθεί την εξαγορά των CoCos (2,03 δις ευρώ) τα οποία θα αποφέρουν εξοικονόμηση προ φόρων της τάξης των 162 εκατ. ευρώ ετησίως αλλά και έκτακτα κέρδη από την πώληση του Αστέρα που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο.
Η πώληση των θυγατρικών σε Βουλγαρία και Ρουμανία έχει πάρει το πράσινο φως από την επιτροπή ανταγωνισμού με την Βουλγαρία να φαίνεται ως η επόμενη λογική κίνηση, ενώ η εθελούσια έξοδος αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα βελτιώνοντας αισθητά τα αποτελέσματα του 2017 (1.000 άτομα με 50 εκατ. ευρώ ετήσια εξοικονόμηση).

Τράπεζα Πειραιώς

Η μείωση σε επίπεδο προβλέψεων οδήγησε σε βελτίωση του πιστωτικού ρίσκου κατά 18 μονάδες βάσης ή στο 1,47% επί του χαρτοφυλακίου.
Οι στόχοι για τα NPE’s το 2019 βρίσκονται στο 41% ή 14 δις ευρώ για το 93% των επισφαλών δανείων του ομίλου.
Εξαιρουμένων των Cocosοι δείκτες φερεγγυότητας διαμορφώθηκαν στο 16,7% στο ενώ η δυναμική της αντιστροφής των επισφαλών δανείων ήταν πολύ πιο ισχυρή από τις άλλες τράπεζες καθώς για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ο σχηματισμός νέων επισφαλειών ήταν αρνητικός (Q1: 245 εκατ. ευρώ, Q2: 189 εκατ. ευρώ, Q3: 335 εκατ. ευρώ).
Στο τέταρτο τρίμηνο η τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει σε πωλήσεις ομολόγων του EFSF ύψους 0,6 δις ευρώ καταγράφοντας κάποιες μικρές υπεραξίες ενώ από την εθελούσια έξοδο αναμένονται εξοικονομήσεις ύψους 44 εκατ. ευρώ που θα φανούν στην πορεία της επόμενης χρήσης.
Το συνοδευτικό υλικό για τα επισφαλή δάνεια ήταν το πλέον αναλυτικό όλων, καθώς εκτός από τους δείκτες ανά κατηγορία δανείων είχε επιπλέον ανάλυση για κλάδους και αριθμούς υποθέσεων που έχει σε καθυστέρηση η τράπεζα.

Eurobank

Η τράπεζα έκανε το «3 στα 3» δημοσιεύοντας ένα ακόμα θετικό τρίμηνο στην σειρά. Για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο ο σχηματισμός νέων προβλέψεων ήταν αρνητικός ενώ για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο η τράπεζα εμφάνισε αύξηση καταθέσεων.
Τα αποτελέσματα έχουν ενισχυθεί κατά 55 εκατ. ευρώ από την πώληση της θυγατρικής Eurolife, η οποία πλέον δεν ενοποιείται μειώνοντας τα πάγια του ομίλου κατά 4,6 δις ευρώ περίπου.
Σε ότι αφορά τους στόχους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η Eurobankστο τέλος του 2019 βλέπει για τα ελληνικά δάνεια η μη εξυπηρετούμενη έκθεση να μειώνεται στο 38% από 20,6 δις ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 12,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.
Η διοίκηση του ομίλου της ανέφερε ότι αυτό θα επιτευχθεί με:
α) αναδιάρθρωση δανείων (20% ή 1,52 δισ. ευρώ)
β) πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων (20% του στόχου ή 1,52 δισ. ευρώ)
γ) οι εκποιήσεις εξασφαλίσεων (20% του στόχου ή 1,52 δισ.) και
δ) μέσω διαγραφών δανείων ύψους 3,04 δισ. ευρώ. (40%).
Η σταδιακή αποκλιμάκωση των ζημιών από κόκκινα δάνεια θα φέρει το πιστωτικό κόστος (CoR) σε επίπεδα κάτω από 1% στο τέλος του 2019 (9Μ:16 1,94%).
Η αποπληρωμή των ομολόγων του πυλώνα ΙΙ αναμένεται να εξοικονομήσει 15 εκατ. ευρώ ενώ και από την εθελούσια έξοδο αναμένονται οργανικά οφέλη της τάξεως των 50 – 70 εκατ. ευρώ για το 2017 και μετά.

Δ.Ν.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης