Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι εκχωρήσεις 500 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες «ξεκλειδώνουν» τη χρηματοδότηση της ΔΕΗ

tags :
Οι εκχωρήσεις 500 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες «ξεκλειδώνουν» τη χρηματοδότηση της ΔΕΗ
Οι τέσσερις τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank, όπως είναι γνωστό, με επιστολή τους είχαν διατυπώσει αμφιβολίες 
Με την εκχώρηση από τη ΔΕΗ επιπλέον εγγυήσεων, αλλά και απαιτήσεων έναντι εταιρικών πελατών της, που εκτιμάται ότι ανέρχονται συνολικά σε περίπου 500 εκατ. ευρώ εξασφαλίστηκε τελικώς η συναίνεση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για την υλοποίηση ενός ακόμη βήματος στην περίπλοκη διαδικασία του ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.
Μιας διαδικασίας την οποία η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει με κάθε τρόπο εντός των συμφωνημένων με τους δανειστές χρονοδιαγραμμάτων, δηλαδή έως τον Μάρτιο, προκειμένου να απομακρύνει τον κίνδυνο της ιδιωτικοποίησης του 100% του ΑΔΜΗΕ.
Οι τέσσερις τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank, όπως είναι γνωστό, με επιστολή τους είχαν διατυπώσει αμφιβολίες για την οικονομική δυνατότητα της ΔΕΗ να εξοφλήσει τα δάνεια της μετά την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και τη μεταφορά της πλειοψηφίας του στο δημόσιο, χωρίς ικανοποιητικό αντάλλαγμα.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα διατύπωναν ευθέως επιφυλάξεις για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου κοινοπρακτικού δανείου ύψους 2,2 δις ευρώ που έχουν χορηγήσει στη ΔΕΗ, αλλά και για την νέα πιστωτική γραμμή 200 εκατ. ευρώ που ζητεί η επιχείρηση και διαπραγματεύεται με τις τράπεζες εδώ και αρκετούς μήνες.

Πιστωτική γραμμή 200 εκατ. ευρώ και αναχρηματοδότηση δανεισμού

Με την επιστολή που απηύθυναν χθες (17/1) οι τέσσερις τράπεζες προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Μανόλη Παναγιωτάκη, και η οποία αναγνώστηκε στην γενική συνέλευση των μετόχων, δόθηκε πράσινο φως για την απόσχιση του 51% του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και τη μεταβίβαση του σε εταιρία holding (ΕΝ-ΣΥΜ), ενώ παράλληλα άνοιξε ο δρόμος τόσο για την αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου της ΔΕΗ, όσο και για την πιστωτική γραμμή των 200 εκατ. ευρώ.
Βεβαίως οι εξασφαλίσεις που καλείται να δώσει η ΔΕΗ στις Τράπεζες είναι υψηλές, ωστόσο η χρηματοδότηση της είναι απολύτως αναγκαία καθώς αντιμετωπίζει εντονότατο πρόβλημα ρευστότητας λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο από καταναλωτές όλων των κατηγοριών, όσο και από το δημόσιο που σε όλες τις εκφάνσεις του, της οφείλει περί τα 320 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες δεν αποδέχθηκαν το σχέδιο που είχε προταθεί αρχικώς από τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας και το οποίο προέβλεπε μεταξύ άλλων ταχεία αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ, ώστε με τη σειρά της να προχωρήσει σε αποπληρωμή δανείων της προς τις τράπεζες.
Άλλωστε είναι γνωστό ότι η αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τη ΔΕΗ είναι μια συζήτηση που γίνεται εδώ και χρόνια.
Έχει αποτελέσει μάλιστα μνημονιακή δέσμευση για το δημόσιο η οποία δεν έχει τηρηθεί από καμία κυβέρνηση μέχρι στιγμής.

Στις τράπεζες οι εισπράξεις της ΔΕΗ από τους εταιρικούς της πελάτες

Έτσι οι τράπεζες που εξαρχής ζητούσαν και είχε συμπεριληφθεί στο πρώτο σχέδιο συμφωνίας που συζητήθηκε με τα συναρμόδια υπουργεία και τη ΔΕΗ, πέτυχαν τελικά την εκχώρηση συμβάσεων της ΔΕΗ που θα δημιουργήσουν μελλοντικές χρηματορροές.
Αυτές οι συμβάσεις δεν είναι άλλες από απαιτήσεις της ΔΕΗ έναντι εταιρικών πελατών της και μάλιστα όχι μόνο τρέχουσες, αλλά και μελλοντικές.
Όπως αναφέρεται σαφώς στη χθεσινή επιστολή οι τράπεζες εξετάζουν θετικά χωρίς ωστόσο να δεσμεύονται πλήρως, την κάλυψη του υφιστάμενου κοινοπρακτικού δανείου με την παροχή εγγυήσεων εκ μέρους της ΕΝ-ΣΥΜ (πρόκειται για τη holding στην οποία μεταβιβάζεται το 51% του ΑΔΜΗΕ) και την εκχώρηση υφιστάμενων αλλά και μελλοντικών απαιτήσεων έναντι εταιρικών πελατών της ΔΕΗ ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά δε τη γραμμή χρηματοδότησης των 200 εκατ. ευρώ που ζητεί η ΔΕΗ, οι τράπεζες προτίθενται να την εξετάσουν σε κοινοπρακτική βάση με εξασφάλιση, την ισόποση εκχώρηση (δηλαδή 200 εκατ. ευρώ) απαιτήσεων της ΔΕΗ έναντι εταιρικών πελατών της, πέραν των λοιπών όρων που θα συμφωνηθούν.
Με άλλα λόγια η ΔΕΗ καλείται να εκχωρήσει στις τράπεζες τις εισπράξεις μέρους του χαρτοφυλακίου των μεγάλων πελατών της όπως βιομηχανίες και άλλες επιχειρήσεις.
Όπως επεσήμαιναν μάλιστα παράγοντες της αγοράς, η υλοποίηση του περίπλοκου σχεδίου ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ, από τη ΔΕΗ οδηγεί δια της πλαγίας οδού στην εφαρμογή της πρότασης για εκχώρηση χαρτοφυλακίου πελατών σε τρίτους, χωρίς όμως το θετικό αποτέλεσμα της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά όπως απαιτεί το Μνημόνιο.
Σύμφωνα εξάλλου με κάποιες εκτιμήσεις η χθεσινή συμφωνία με τις Τράπεζες ενδέχεται να δημιουργήσει προσκόμματα στο προαναφερόμενο σχέδιο, αφού θα περιορίσει τους διαθέσιμους καλούς πελάτες που θα καθιστούσαν ελκυστικά τα χαρτοφυλάκια αυτά.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης