Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Θέλει ο Σκλαβενίτης το deal με τον Μαρινόπουλο ή… θα κάνει πίσω;

Θέλει ο Σκλαβενίτης το deal με τον Μαρινόπουλο ή… θα κάνει πίσω;
Το πρόσφατο παρελθόν του Ομίλου Σκλαβενίτης και... η γιορτή των ερωτευμένων
«Η πρόθεση της επιχείρησης είναι να υλοποιηθεί η συμφωνία».
Η δήλωση αυτή έγινε από τη διοίκηση του Ομίλου Σκλαβενίτη μετά από ερώτηση που απεύθυνε το bankingnews αναφορικά με την ολοκλήρωση του deal με τον Μαρινόπουλο.
Η δήλωση αυτή όμως αφήνει περιθώρια και για το αντίθετο σύμφωνα με ανθρώπους που ασχολούνται ενεργά με την υλοποίηση της συμφωνίας.
Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η πλευρά Μαρινόπουλου δεν βάζει θέμα μη υλοποίησης της συμφωνίας, όπως και οι τράπεζες, που θα χρηματοδοτήσουν το νέο επιχειρηματικό εγχείρημα της οικογένειας Σκλαβενίτη.
Το«κλειδί» για την υλοποίηση της συμφωνίας βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της οικογένειας Σκλαβενίτη.
Νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι η αρχική συμφωνία μπορεί να ανατραπεί και να οδηγήσει σε ναυάγιο τη συμφωνία στην περίπτωση που η οικογένεια Σκλαβενίτη «οχυρωθεί» πίσω από την διαλυτική αίρεση που υπάρχει στη συμφωνία και όριζε ότι έπρεπε να ολοκληρωθεί την 14η Φεβρουαρίου.
Όμως τα δικαιώματα των τριτανακοπών κλείνουν στις 19 Φεβρουαρίου, διότι η απόφαση βγήκε με ολιγοήμερη καθυστέρηση, ενώ θα έπρεπε να είχε εκδοθεί τουλάχιστον μέχρι τις 13 Ιανουαρίου.
Το δικαίωμα όμως για τριτανακοπές δεν δίνουν ελπίδες δικαίωσης των ενδιαφερόμενων και κυρίως δεν είναι σε θέση να ακυρώσουν την συμφωνία εξυγίανσης που έχει πλέον τη βούλα του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Το στοιχείο που ισχυροποιεί την απόφαση είναι ότι υπήρξε συμμετοχή των προμηθευτών σε ποσοστό 78% για την εξυγίανση του ομίλου Μαρινόπουλου και επί της ουσίας έδωσαν την έγκριση τους για το μεγαλύτερο deal στην ιστορία του λιανεμπορίου.
Μεγάλο δικηγορικό γραφείο που ασχολήθηκε με την υπόθεση θεωρεί δεδομένο ότι δεν μπορεί οι προσφυγές να ακυρώσουν την συμφωνία και να δημιουργήσουν επιπλέον οικονομικές απαιτήσεις στη νέα εταιρεία.
Παράγοντας που συμμετείχε στην υλοποίηση της συμφωνίας υποστηρίζει ότι η πλευρά Σκλαβενίτη, αν το επιθυμεί, μπορεί να επιμείνει στο γράμμα της αρχικής συμφωνίας και να την καταγγείλει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη συμφωνία έκλεισε μέσω των δικηγόρων της μίας και της άλλης πλευράς και με την παρουσία εκπροσώπων των τραπεζών.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δικηγόροι των δύο πλευρών βρίσκονται σε επικοινωνία για να ξεπερασθεί το νομικό πρόβλημα που έχει προκύψει.

Τα deals του Σκλαβενίτη που δεν έγιναν πότε!

Πάντως, όσοι γνωρίζουν από κοντά την υπόθεση και ξεπερνούν τη νομική διάσταση του θέματος βάζουν στο τραπέζι το πρόσφατο παρελθόν της οικογένειας Σκλαβενίτη, που λέει ότι δεν ενοχλείται όταν χαλάει οι συμφωνίες που κατά τη δική του πλευρά είχαν μεταβληθεί οι όροι της αρχικής συμφωνίας.
Ανάμεσα σε αυτές είναι η συμφωνία με τον όμιλο Βερόπουλο, ο οποίος τελικά πέρασε στον όμιλο Παντελιάδη.
Σε ναυάγιο οδηγήθηκε η πολυαναμενόμενη εξαγορά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ πέντε περίπου μήνες μετά την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας αφού άλλαξαν τα οικονομικά δεδομένα με την εφαρμογή των Capital Controls.
Το επόμενο deal που δεν έγινε, είχε ανακοινωθεί στις αρχές Απριλίου του 2016 αναφέροντας ότι η εταιρεία Σκλαβενίτης θα αποκτήσει τον αποκλειστικό έλεγχο συγκεκριμένης δραστηριότητας της Μαρινόπουλος η οποία θα συγκροτείται από τη δραστηριότητα που αφορά τη λιανική πώληση τροφίμων και λοιπών καταναλωτικών αγαθών μέσω 33 καταστημάτων της Μαρινόπουλος, τα οποία χαρακτηρίζονται ως «Hypermarket Carrefour».

Τι έδωσαν οι τράπεζες στον Σκλαβενίτη

Μέχρι τα 370 εκατ ευρώ μπορεί να φτάσει το ύψος της νέας χρηματοδότησης των τραπεζών.
H κεφαλαιακή αυτή ενίσχυση που θα δοθεί με τη μορφή κοινοπρακτικών δανείων, θα είναι 15ετής όπως αναγράφεται στο κείμενο αξιολόγησης του deal.
Μάλιστα, στα 4 πρώτα χρόνια θα υπάρχει περίοδος χάρητος, χωρίς να αποπληρώνεται κεφάλαιο.
Προβλέπεται επίσης Balloon δόση, ίση με το 70% της αξίας του κεφαλαίου, πληρωτέα στη λήξη.
Δηλαδή, τα 259 εκατ. ευρώ του δανείου θα πρέπει να αποπληρωθούν το... 2031.
Tο επιτόκιο του δανεισμού είναι Euribor +1,5%, αλλά αν η νέα εταιρία πετύχει ισχυρή λειτουργική κερδοφορία, υπάρχει πρόβλεψη το επιτόκιο να φτάσει μέχρι το 3%.
Αναδιαρθρώνονται και τα δάνεια του Σκλαβενίτη με 10ετή ορίζοντα τα 55,8 εκατ. και επιτόκιο 3%.
Από το κείμενο αξιολόγησης του deal από τις τράπεζες, προκύπτει ότι η εφετινή χρονιά θα είναι μεταβατική, με εκτιμώμενες λειτουργικές ζημιές για τη νέα εταιρία, ύψους 224 εκατ. ευρώ.
Στον ισολογισμό του 2014 η Μαρινόπουλος είχε τζίρο 1,55 δισ. ευρώ, ενώ στο κείμενο των τραπεζών φαίνεται ότι ο τζίρος έπεσε στα 1,27 δισ. ευρώ το 2015 με τα λειτουργικά αποτελέσματα να είναι ζημιογόνα κατά 30,17 εκατ. ευρώ.

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως η κρίσιμη ημερομηνία 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και με την προοπτική ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ανάψει το «πράσινο φώς» για την υλοποίηση της συμφωνίας, ο όμιλος Σκλαβενίτη θα έπρεπε διακαώς να ζητάει το κείμενο της τελικής συμφωνίας για να βάλει τις τελικές υπογραφές.
Όμως τα οικονομικά δεδομένα στην αγορά έχουν αλλάξει άρδην με τους ανταγωνιστές να έχουν κερδίσει την πελατεία της Μαρινόπουλος.
Η επιστροφή των καταναλωτών αλλά και η αφομοίωση της κουλτούρας του Σκλαβενίτη από τα καταστήματα της Μαρινόπουλος θα απαιτήσουν αρκετό χρόνο και χρήμα για να επιστρέψουν οι καταναλωτές στις παλιές του συνήθειες όταν μάλιστα ο ανταγωνισμός κάνει «πόλεμο» προσφορών για να διατηρήσει τη ζήτηση σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Πάντως όσοι αισιοδοξούν και πιστεύουν στο deal Σκλαβενίτη Μαρινόπουλο θεωρούν ότι οι υπογραφές θα πέσουν τουλάχιστον τις αρχές Φεβρουαρίου.
Σε άλλη περίπτωση την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μπορεί να συμβεί το μεγαλύτερο επιχειρηματικό διαζύγιο των τελευταίων δεκαετιών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης