Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Χωρίς δημοσιευμένο ισολογισμό παραμένει η ΕΒΖ – Κρίνεται το μέλλον της από τις προσφορές για τα ακίνητα

tags :
Χωρίς δημοσιευμένο ισολογισμό παραμένει η ΕΒΖ – Κρίνεται το μέλλον της από τις προσφορές για τα ακίνητα
Η πώληση των ακινήτων θα μειώσει τον δανεισμό ενώ η αύξηση κεφαλαίου θα βελτιώσει την αρνητική καθαρή θέση
Χωρίς δημοσιευμένο ισολογισμό για τη χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου 2016 παραμένει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, με την ίδια την εταιρεία να βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο των επιχειρηματικών εξελίξεων λόγω του προγράμματος αναδιάρθρωσης και να συγκεντρώνει βλέμματα επενδυτών.
Ερώτημα ωστόσο, παραμένει το γιατί αδυνατεί να δημοσιεύσει αποτελέσματα, μία εταιρεία όπου το κράτος ασκεί τον έλεγχο και έχει το μεγαλύτερο ποσοστό των μετοχών, την ώρα μάλιστα που ημερολογιακά έχει λήξει και το πρώτο εξάμηνο της νέας χρήσης.
Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία πριν από περίπου τρεις μήνες και συγκεκριμένα στις 27 Οκτωβρίου 2016 είχε ενημερώσει πως αδυνατούσε να δημοσιεύσει ετήσια αποτελέσματα εντός της προθεσμίας και ο λόγος ήταν ότι βρισκόταν εν αναμονή της γνωμάτευσης από τη Διεύθυνση Ανωνύμων Εταιρειών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας αναφορικά με τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας έως του ποσού των 36.438.722,10 ευρώ και την προβλεπόμενη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής.
Μάλιστα τότε η εταιρεία σημείωνε πως η ως άνω γνωμάτευση αναμενόταν από την αρμόδια υπηρεσία εντός των επομένων 15 ημερών.
Σήμερα τρεις μήνες αργότερα και τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιευτεί, ενώ η εταιρεία που έχει μεγάλα οικονομικά προβλήματα απειλείται και με πρόστιμο λόγω μη έγκαιρης δημοσίευσης.
Επιπλέον τίθεται το ερώτημα γιατί δεν δημοσιεύει αποτελέσματα χωρίς τη μείωση μετοχικού κεφαλαίου.
Το σημαντικότερο πάντως για την εταιρεία στην παρούσα φάση είναι να στεφθεί με επιτυχία ο διαγωνισμός για την πώληση περιουσιακών στοιχείων.
Από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων στοχεύει να λάβει περί τα 50 εκατ. ευρώ και να μειώσει ανάλογα τον τραπεζικό της δανεισμό.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του διευθύνοντος συμβούλου, Παντελή Μάνη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τα ακίνητα της εταιρείας και γι’ αυτό δόθηκε παράταση έως σήμερα, 23 Ιανουαρίου, στους ενδιαφερόμενους αγοραστές να υποβάλουν τις προσφορές τους.
Παράλληλα, μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα βελτιώσει την καθαρή θέση, ενώ υπενθυμίζεται πως το κράτος έχει προκαταβάλει 30 εκατ. ευρώ εδώ και καιρό σε μία πρώτη προσπάθεια να σωθεί η εταιρεία, που όμως δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Για το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να συνεισφέρουν οι υπόλοιποι μέτοχοι αν δεν θέλουν να υποστούν μεγάλο dilution.
Όμως η μετοχή είναι εκτός διαπραγμάτευσης, εδώ και καιρό με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος.
Σημειώνεται πως η μετοχή παραμένει εκτός διαπραγμάτευσης από την 1η Μαρτίου 2016 καθώς δεν υπήρχε σύμφωνη γνώμη από τον ορκωτό ελεγκτή στα αποτελέσματα εξαμήνου.
Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα η καθαρή θέση των μετόχων ήταν αρνητική κατά 52,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονταν στα 228,3 εκατ. ευρώ εκ των οποίων βραχυπρόθεσμες δανειακές τα 149,1 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος είχε περιορίσει τη ζημιά στα 15 εκατ. ευρώ από 41 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία η αύξηση κεφαλαίου θα βελτιώσει την καθαρή θέση, αλλά θα χρειαστεί να μηδενιστούν τουλάχιστον οι ζημιές ώστε να ανακοπεί η πτωτική πορεία.
Θα ήταν θετικό επίσης αν από την πώληση υπάρξει κέρδος ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω ο ισολογισμός, ενώ από το κεφάλαιο που θα εισπραχθεί θα μπορέσει να μειώσει το μεγάλο δανεισμό της η επιχείρηση.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης