Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στο Ευρωδικαστήριο κρίνεται το μέλλον της ΛΑΡΚΟ – Στις 26 Ιανουαρίου 2017 εκδικάζονται οι προσφυγές κατά της Κομισιόν

tags :
Στο Ευρωδικαστήριο κρίνεται το μέλλον της ΛΑΡΚΟ – Στις 26 Ιανουαρίου 2017 εκδικάζονται οι προσφυγές κατά της Κομισιόν
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η επιχείρηση έχει λάβει ως παράνομη κρατική ενίσχυση 136 εκατ. ευρώ, ποσό που οφείλει να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο
Νέο επεισόδιο στη δικαστική διαμάχη της ΛΑΡΚΟ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γύρω από την υπόθεση των κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. ευρώ, που σύμφωνα με την Επιτροπή έχουν δοθεί στην εταιρία από το ελληνικό δημόσιο κατά παράβαση των όρων του ανταγωνισμού και θα πρέπει να επιστραφούν, αναμένεται να εκτυλιχθεί την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Συγκεκριμένα στις 26 Ιανουαρίου εκδικάζονται δυο προσφυγές της ΛΑΡΚΟ κατά αντίστοιχων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρία όχι μόνο καλείται να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο 136 εκατ. ευρώ ως παράνομη κρατική ενίσχυση, αλλά και σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης το ποσό αυτό δεν μπορεί να μεταβιβαστεί στον αγοραστή αλλά θα εξακολουθήσει να βαρύνει τη ΛΑΡΚΟ.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2013, η Επιτροπή κίνησε σε βάθος έρευνα για την αύξηση κεφαλαίου και μια σειρά κρατικών εγγυήσεων που είχαν παρασχεθεί στη ΛΑΡΚΟ από το Ελληνικό Δημόσιο την περίοδο 2008 - 2010.
Τα μέτρα αυτά δεν είχαν κοινοποιηθεί για προηγούμενη έγκριση με αποτέλεσμα η Επιτροπή στις 27 Μαρτίου του 2014 με απόφαση της να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα στήριξης του Ελληνικού Δημοσίου προς τη ΛΑΡΚΟ προσέδωσαν στην επιχείρηση αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
Με την ίδια απόφαση, κατά της οποίας προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η ΛΑΡΚΟ, καλείται να επιστρέψει το ποσό συνολικού ύψους 136 εκατ. ευρώ εντόκως, ώστε να αμβλυνθούν οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που προκλήθηκαν από την ασύμβατη ενίσχυση.

Οι αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου "ορόσημο" για την εξυγίανση της επιχείρησης

Η δεύτερη προσφυγή της ΛΑΡΚΟ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αφορά απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία η υποχρέωση επιστροφής της ασύμβατης ενίσχυσης δεν θα μεταβιβαστεί στους αγοραστές σε περίπτωση πώληση κάποιων παγίων της ΛΑΡΚΟ.
Συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2013, στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, η Ελλάδα γνωστοποίησε στην Επιτροπή την πρόθεσή της να πωλήσει, μέσω ανοικτών διαγωνισμών, ορισμένα στοιχεία ενεργητικού τα οποία είτε διαχειριζόταν η ΛΑΡΚΟ είτε ανήκαν σε αυτήν όπως το μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα, μέρος των μεταλλείων Αγίου Ιωάννη, των μεταλλείων Ευβοίας, καθώς και τα μεταλλεία Καστοριάς.
Η απόφαση της Επιτροπής κατά της οποίας προσέφυγε η ΛΑΡΚΟ και εκδικάζεται την Πέμπτη προβλέπει ότι το ποσό των 136 εκατ. ευρώ θα συνεχίσει να βαρύνει τη ΛΑΡΚΟ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί των δυο υποθέσεων, θεωρούνται κρίσιμες για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ και για την επιτυχία του προγράμματος εξυγίανσης που έχει τεθεί σε εφαρμογή μετά την πρόσφατη ρύθμιση των οφειλών της προς τη ΔΕΗ και την συμφωνία για νέο μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας.
Με τη νέα σύμβαση η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας μειώνεται στα 37 ευρώ/MWh από 58 ευρώ/MWh και δημιουργείται ένα πλαίσιο τόσο για την εξόφληση  των παλαιών οφειλών όσο και για την τιμολόγηση  του ηλεκτρισμού για τη ΛΑΡΚΟ για τα επόμενα χρόνια ως το τέλος του 2020. Ταυτόχρονα η μεταλλουργία υποχρεώνεται να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο business  plan που θα δώσει τη δυνατότητα πώληση της ή εισόδου στρατηγικού επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Σήμερα μέτοχοι της ΛΑΡΚΟ είναι η ΔΕΗ με 11%, το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του δημοσίου με 56% και η Εθνική Τράπεζα με 33%.

Πηγή: www.worldenergynews.gr


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης