Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Δούλεψε η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ - Eξοικονομήθηκαν 3 εκατ. από την απελευθέρωση του βρεφικού γάλακτος

tags :
Δούλεψε η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ - Eξοικονομήθηκαν 3 εκατ. από την απελευθέρωση του βρεφικού γάλακτος
Tα νοικοκυριά με βρέφη εξοικονομούν το ποσό των 120 ευρώ το εξάμηνο ή διαφορετικά 3 εκατ. ευρώ ετησίως σε σχέση με το 2011
Μπορεί οι φαρμακοποιοί να αντιδρούσαν...όμως τελικά ωφελημένοι βγήκαν οι καταναλωτες.
Ο λόγος για την πώληση του βρεφικού γάλακτος πρώτης ηλικίας εκτός των φαρμακειών, που είχε προκαλέσει τριγμούς στην αγορά.
Όμως όπως αποδείχτηκε τα νοικοκυριά με βρέφη εξοικονομούν το ποσό των 120 ευρώ το εξάμηνο ή διαφορετικά 3 εκατ. ευρώ ετησίως σε σχέση με το 2011 στις αγορές του βρεφικού γάλακτος πρώτης ηλικίας.
Αυτό δείχνει η μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών  η οποία παρουσιάζει τα αποτελέσματα έρευνας τιμών των προϊόντων στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2016 και αφορά το βρεφικό γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας (0-6 μηνών). Για τα νοικοκυριά με μωρά το βρεφικό γάλα πρώτης ηλικίας εκτιμάται ως ένα σημαντικό και ταυτόχρονα ανελαστικό βάρος στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Υπολογίζεται μάλιστα ότι μηνιαίο κόστος του βρεφικού γάλακτος για ένα βρέφος με βάση την μέση κατανάλωση μπορεί ξεπερνάει τα 120 ευρώ. Γεγονός που διαμορφώνει την ελληνική αγορά στα 28-32 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Μέχρι το 2011 το βρεφικό γάλα πρώτης βρεφικής ηλικία πωλείτο αποκλειστικά από τα φαρμακεία κάτι το οποίο δεν ίσχυε για τα προϊόντα γάλακτος δεύτερης βρεφικής ηλικίας, τα οποία μπορούσε να τα βρει κανείς σε τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων (αλυσίδες σούπερ μάρκετ ή μεμονωμένα καταστήματα).
Το 2012 η τότε κυβέρνηση με υπουργό Ανάπτυξης τον Κωστή Χατζηδάκη αποφάσισε  εν μέσω αντιδράσεων από την πλευρά των φαρμακοποιών την απελευθέρωση της πώλησης βρεφικού γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας και εκτός των φαρμακειών με αποτέλεσμα σήμερα τα προϊόντα αυτά να πωλούνται και μέσω άλλων καναλιών όπως είναι τα σουπερμάρκετ και τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Το άνοιγμα αυτό της αγοράς είχε σαν στόχο τη μείωση των τιμών των προϊόντων οι οποίες μεχρι τότε ήταν ιδιαίτερα υψηλές και σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ όπου δεν ίσχυε αυτός ο περιορισμός.
Τα αποτελέσματα της έρευνας τιμών του ΙΕΛΚΑ για πέντε διαφορετικά προϊόντα τον Δεκέμβριο του 2016 δείχνουν ότι μέρα από περίπου μια τετραετία η απελευθέρωση του καναλιού πώλησης  για το συγκεκριμένο προϊόν λειτούργησε ευεργετικά για τις τιμές . Ειδικότερα από έρευνα και σύγκριση τιμών προκύπτει ότι τα προϊόντα διατίθενται κατά μέσο όρο στα 24,74 ευρώ ανά κιλό και 9,40% φθηνότερα μέσω των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ σε σχέση με το 2011 και στα 26,78 ευρώ ανά κιλό και κατά 1,94% φθηνότερα από τα online καταστήματα σε σχέση με το 2011. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το 2016 ο ΦΠΑ είναι αυξημένος σε σχέση με το 2011 και ως εκ τούτου η διαφορά τιμής προ ΦΠΑ είναι μεγαλύτερη. Οι μειώσεις αυτές στις τιμές των προϊόντων που δημιούργησε η ενίσχυση του ανταγωνισμού οδήγησαν σε εξοικονόμηση της τάξης των 3 εκατ. ευρώ για το σύνολο των καταναλωτών. Πρακτικά εκτιμάται ότι ένα νοικοκυριό που για τους 6 μήνες θα χρησιμοποιήσει γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας, λόγω της αλλαγής στα κανάλια διάθεσης, θα εξοικονομήσει περίπου 120 ευρώ. Όμως εκτός από τα οικονομικά οφέλη, η απελευθέρωση των σημείων πωλήσεις για το βρεφικό γάλα πρώτης ηλικίας προσέφερε στους καταναλωτές και αλλά οφέλη όπως η την διευκόλυνση των καταναλωτών λόγω των διευρυμένων ωραρίων των καταστημάτων, του διευρυμένου δικτύου καταστημάτων αλλά και της δυνατότητας ξ αποστάσεως online αγορών. Σήμερα η παγκόσμια αγορά βρεφικού γάλακτος υπολογίζεται σε 7,9 δισ. δολάρια, ενώ η αγορά της Ευρώπης ξεπερνά τα 1,5 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης