Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα απίθανα φαινόμενα της οριακής συμφωνίας με τους πιστωτές του Ελεύθερου Τύπου

tags :
Τα απίθανα φαινόμενα της οριακής συμφωνίας με τους πιστωτές του Ελεύθερου Τύπου
Υποχρεώσεις και απαιτήσεις που ανεβοκατεβαίνουν και διαγράφονται με ρυθμούς που ζαλίζουν
Και εγένετο το «θαύμα».
Ο όμιλος Σκαναβή-Μπενέκου που ελέγχει τον Ελεύθερο Τύπο εταιρία ΗΜΕΠΕΤ κατέθεσε αίτηση άμεσης επικύρωσης συμφωνίας συνδιαλλαγής με τους πιστωτές της, με βάση την πτωχευτική νομοθεσία, η οποία θα εκδικαστεί στις αρχές Μαρτίου έχοντας συγκεντρώσει ποσοστό συναίνεσης 60,1% μόλις δηλαδή 0,1% πάνω από το όριο που προβλέπει η νομοθεσία.
Ωστόσο από αυτή καθαυτή την αίτηση συνδιαλλαγής προκύπτουν ερωτήματα.
Ειδικότερα η εταιρία στα τέλη του 2015 με βάση τον ισολογισμό που περιλαμβάνεται στη συμφωνία είχε σύνολο υποχρεώσεων 20,478 εκ Ευρώ και το Σεπτέμβριο του 2016 (τα τελευταία στοιχεία που περιλαμβάνονται στην αίτηση) οι υποχρεώσεις της είχαν ανέλθει σε 23,1 εκ Ευρώ.
Το Δεκέμβριο του 2015 οι τραπεζικές υποχρεώσεις διαμορφώνονται σε 5,314 εκ Ευρώ και το Σεπτέμβριο του 2016 μειώνονται σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην αίτηση επικύρωσης δραματικά σε 2,311 εκ Ευρώ ενώ οι προμηθευτές εκτινάσσονται από 6,15 εκ Ευρώ στα 10,5 εκ Ευρώ.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι πως μπορεί μια εταιρία με ετήσιο τζίρο το 2015 στα επίπεδα των 2,1 εκ Ευρώ να δημιουργεί άνοιγμα σε προμηθευτές της τάξεως των 4,35 εκ Ευρώ σε διάστημα μόλις 9 μηνών και την ίδια στιγμή να μειώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις.
Και όλα αυτά μάλιστα να συμβαίνουν κατά την περίοδο που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα τα οποία είναι γνωστά σε όλους τους προμηθευτές δεδομένης και της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99.
Σημειωτέον ότι εμφανίζονται και γραμμάτια και επιταγές ύψους 1,05 εκ Ευρώ πέραν των 10,5 εκ Ευρώ.
Στο σκέλος των απαιτήσεων η εταιρία την 31/12/2015 εμφανίζει εμπορικές και λοιπές απαιτήσεις ύψους 3,2 εκ Ευρώ ενώ στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2016 οι απαιτήσεις έχουν εκτιναχτεί στα 5,17 εκ Ευρώ περίπου.
Παρατηρείται ότι η αύξηση οφείλεται σε λοιπούς χρεώστες διάφορους (τι είναι αυτό άραγε;) αλλά και σε χρεωστικά υπόλοιπα προμηθευτών δηλαδή οι προμηθευτές έχουν πάρει ξαφνικά παραπάνω χρήματα χωρίς να έχουν παραδώσει από μια εταιρία που έχει υποβάλει αίτηση για το άρθρο 99.
Υπό τα παραπάνω δεδομένα εγείρεται το εύλογο ερώτημα τι έγινε ξαφνικά και διογκώθηκαν οι συναλλαγές της εταιρίας λίγο πριν την υποβολή αίτησης επικύρωσης συμφωνίας συνδιαλλαγής αλλά και πόσο μπορεί να επηρέασαν αυτές οι συναλλαγές την εξασφάλιση ποσοστού συναίνεσης 60,1%;
Από τον πίνακα προτάσεων προς τους πιστωτές διαπιστώνεται μεταξύ άλλων ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας κ. Αλέξης Σκαναβής είναι πιστωτής της εταιρίας με 409.000 Ευρώ και συμφωνεί να το λάβει εφάπαξ ετά την δεκαπενταετία.
Για το ποσό των 148.000 Ευρώ είναι πιστωτής ο κ. Μπενέκος ο οποίος επίσης συμφωνεί να το λάβει κατά τον ίδιο τρόπο.
Από το σύνολο των υποχρεώσεων προς προμηθευτές τα 8,253 εκ Ευρώ είναι προς την SADB ΑΕ στις 30/09/2016 και συμφωνείται διαγραφή 99%!.
Το ζήτημα είναι ότι στο τέλος Δεκεμβρίου του 2016 το σύνολο των εμπορικών και λοιπών υποχρεώσεων δεν ξεπερνούσαν τα 7 εκ Ευρώ!!!
Άραγε πως προέκυψε τα 8,253 εκ Ευρώ και τι συναλλαγές έγιναν με την ΗΜΕΠΕΤ και διαγράφονται οι υποχρεώσεις σε χρόνο ρεκόρ;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης